Ege Bölgesi'ndeki Kuraklık Barajlara Yansıdı

Sonbahar ve kış mevsimlerini kurak geçiren Ege Bölgesi'nde barajların önemli bölümünde su seviyesi geçen yıla göre büyük oranda düştü. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Standart Yağış İndeksi'nde yer alan kuraklık haritası analizlerine göre 12 aylık veriler dikkate alındığında Ege Bölgesi'nde İzmir ve Aydın'ın önemli bölümü 'orta kurak', Denizli 'normal' ve 'hafif kurak', Uşak'ın önemli bölümleri ise 'çok şiddetli kurak' şeklinde tanımlandı. 

Uzmanlar İzmir ile ilgili olarak 'Hiç yağmur yağmasa yaklaşık 300 gün yetecek suyumuz var' açıklamasında bulundu. 

Bölgenin 1 Ekim 2022-31 Ocak 2023 dönemi yağışları, uzun yıllar ortalamasına ve bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 31 azaldı.

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresinin (İZSU) mart ayının ilk haftası verilerine göre de kentteki 5 barajın su seviyesi düştü. Kentin en önemli su sağlayıcılarından Tahtalı Barajı'nda geçen yılın mart ayına göre doluluk yüzde 69'dan yüzde 40'a geriledi.

Doluluk, Balçova'da yüzde 75'ten yüzde 39'a, Güzelhisar'da yüzde 81'den yüzde 64'e, Alaçatı Kutlu Aktaş'ta yüzde 89'dan yüzde 44'e, Ürkmez'de yüzde 91'den yüzde 44'e düştü.

Bu ayın ilk haftasında Aydın İkizdere Barajı'nda doluluk oranı yüzde 16, Denizli Akbaş Barajı'nda yüzde 32, Uşak'taki Küçükler Barajı'nda ise yüzde 5 olarak kaydedildi.

İZSU Su Arıtma Dairesi Başkanı Hakan Alpsoykan, İzmir'e yer altı kaynakları ve barajlardan su verdiklerini belirterek, farklı iki kaynağa sahip olmalarının bu anlamda bir avantaj olduğunu söyledi.

Özellikle ocak ve şubatta iyi miktarda yağış alamadıkları için barajların su seviyesinde geçen seneye göre ciddi düşüş yaşandığını vurgulayan Alpsoykan, şunları kaydetti:

"Tahtalı Barajı'ndan bahsediyorum çünkü İzmir'in en önemli yüzeysel su kaynağı, su ihtiyacının yüzde 40-45'ini temin ediyoruz."

"Bir önceki seneye göre neredeyse yarıya yakın bir düşme var. Yağış miktarı çok az oldu. Bundan bir ay önce baz alacak olursak baraj dolulukları anlamında en kötü 8. senemizdi 23 senede ama bugün baktığımızda biz bundan kötü 4 sene yaşamışız."

"Bu durumda Tahtalı Barajı'nda yaklaşık yüzde 40'lık bir doluluk var. Hiç yağmur yağmasa yaklaşık 300 gün yetecek suyumuz var."

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
05.03.2023

Her taraftan boka bulanıyoruz..Her yerden yağıyor adeta…Nasıl bir döneme denk geldik amk

barbaros şansal bokunuzda boğul türkiye dediğinden beri boktan çıkamıyoruz

05.03.2023

20 yıldır her yeri yapılaşmaya açarsan,tarım arazilerini ormanları yağmalayıp yerine bina avm falan yapıp bu yaptığın binaları gelişmişlik sayan arap zihniyeti gibi yaşarsan ülken arap çölüne döner sen de istediğin orta doğu ülkesi gibi olursun sonucunda Boşuna demedik bu adamlar orklar gibi geçtikleri yeri yok ediyorlar resmen ee sonuç ovaya ev yap depremde yıkılsın dere yatağına ev yap yağmurda sel gitsin..

05.03.2023

Tüm felaketler üst üste geliyo ya :( Allah daha beterlerinden korusun

TÜM YORUMLARI OKU (15)