Efes Antik Şehri'ni Dünyanın En Önemli, İlginç ve Kutsal Şehirlerinden Biri Yapan 15 Neden

Şu an yalnızca dörtte birini görebilmemize rağmen bunca hikayeye ev sahipliği yapan Efes Antik Şehri tarih boyunca neredeyse bütün dünyanın belli ki gözbebeği olur. Şehri ilk kuranlar Hititler gibi görünse de şehir defalarca el değiştirir ve görünen o ki Büyük İskender tarafından bugünkü konumunda son kez inşa edilir.

1. Efes Antik Tiyatrosu

Burası Antik Çağ'ın bilinen en büyük tiyatrosudur. Tiyatro oyunları, gösteriler, siyasi toplantılar, mitingler ve hatta küçük gladyatör dövüşleri yapılan bu ortam yaklaşık 25 bin kişi kapasiteli.

2. Gladyatör Mezarlığı

Çok iyi korunmuş olan gladyatör mezarlarının asıl önemi yapılan kazılarda elde edilen kemikler üzerinde yapılan incelemelerde ortaya çıkar. Gladyatörler sebze tahıl bazlı beslenir, fazla et tüketmez ve bitkisel bir içecek içerler.

3. Celsus Kütüphanesi

Vali Celsus öldüğünde oğlu onu defnedecek ve adını yaşatacak bir lahit yapmak ister ve bu kütüphane ortaya çıkar. Rivayete göre 14 bin kitaba ev sahipliği yapan yerin kapısında ise Bilgelik, Erdem, Kader ve Bilimi temsil eden kadın heykelleri durur.

4. Meryem Ana Evi ve Kilisesi

İnanışa göre İsa Peygamber, öldükten sonra Yuhanna ve Meryem Kudüs'ten kaçarak Efes'e gelir. Ve Hz. Meryem hayatının son yıllarını Efes'in birkaç kilometre yukarısında bir evde dua ve ibadet ederek geçirir.

5. Yuhanna İncili

Meryem ve Yuhanna'nın gelmesi ile Efes'te de Hristiyanlık yayılmaya başlar. Buna bağlı olarak ise Yuhanna her ne kadar şehirde 'istenmeyen' olsa da bir şekilde Efes'e döner ve İncil'in 4 bölümünden biri olan Yuhanna'yı Efes'te yazar.

6. Aziz Yuhanna Bazilikası

Ve Yuhanna yaklaşık 100 yaşında Efes'te, Ayasuluk Tepesi'nde ölür. Bugün öldüğü yerde olan bazilika Hristiyanlar için bir hac merkezi olarak görülür.

7. Ashab-ı Kehf (Yedi Uyurlar) Mağarası

Kur'an'da da geçen 'Yedi Uyurlar' efsanesinin ev sahibi de Efes'tir. İnanışa göre 3. yy.da  şehirdeki 7 genç Roma Tanrılarına tapmayı reddeder ve imparatordan kaçarak bir mağaraya gizlenip uykuya dalarlar. Ve bu uyku tam 300 yıl sürer.

8. Artemis Tapınağı

Dünyanın 7 harikasından biri sayılan Artemis Tapınağı da Efes'tedir. Sidonlu Antipatros (MÖ 4.yy.) '7 Harika Üzerine' adlı kitabında tapınak için şöyle der: 'Çok yer gördüm; ancak Olimpos'un dışında güneş hiç bu kadar büyük bir şeye bakmadı.'

9. Artemis Tapınağı'ndaki gizemli gök taşı

Aziz Pavlus, Paganlar ile Hristiyanlar arasında çıkan bir kargaşada bir belediye yazmanının şöyle dediğini söyler: Efes Kenti’nin, ulu Artemis Tapınağı’nın ve gökten düşen kutsal taşın bekçisi olduğunu bilmeyen var mı?' 

10. Büyük İskender

Artemis Tapınağı'nın yakıldığı gün doğan Büyük İskender'in yolu Efes'e düşer. Her ne kadar tapınağı onarmak istese de Efesliler bu yardımı kabul etmezler. Bu arada bugün gezilen Efes İskender'in Generali Lisimahos tarafından kurulmuştur.

11. Yamaç Evler

O günlerde daha belirgin olan sınıf farkının bir örneği olarak Efes'in zenginlerinin yaşadığı evlerde kalorifer var dostlar. Duvarları, tavanları mozaik ve süslemelerle kaplamalı evlerde hamam da bulunur.

12. Nike

'Dünyanın en tanınmış' Tanrıçasının heykelini de Efes'te görebilirsiniz. Çok hızlı koşma ve uçma yeteneğine sahip olan Nike, Antik Yunan'ın Zafer Tanrıçası olarak bilinir.

13. Tarihin ilk reklam panosu

Arkeologlara göre bu figürler kente yeni gelenlerin genelevi bulmaları için mermer yol üzerine işlenir. Taçlı kadın, kalp ve sol ayak izi olan reklam panosu şöyle yorumlanır: 'Güzel kadınların aşkı için soldaki eve gelin.'

14. Genelev

Reklamın gösterdiği genelevin hikayesi de bir hayli ilginç. Denir ki bu genelev ile az önce sözünü ettiğimiz Celcus Kütüphanesi'ni birleştiren bir alt geçit vardır. Böylece Yunan erkekleri kütüphaneye gidiyorum diyerek rahatlıkla geneleve gidebilirler.

15. Kleopatra'nın kız kardeşi Prenses Arsinoe'nin mezarı

Kendisini kraliçe olarak ilan eden, Sezar'la savaşan ancak yenilen Arsinoe IV MÖ 46'da esir olur ve Sezar tarafından affedilerek Artemis Tapınağı'na sürülür. Ancak Prenses, Kleopatra için bir tehdittir ve onun kışkırtmasıyla Marcus Antonius tarafından öldürülür.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Tarihin İlk Reklam Panosunun Efes’te Yapıldığını Üstelik de Bir 'Aşk Evi’ne Ait Olduğunu Biliyor muydunuz?
Türkiye Müzelerindeki Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 25 Eser
Mağaralarında Üç Yüz Yıl Kalan ve Şüphesiz Rablerine İnanmış Birkaç Genç Yiğit: Yedi Uyurlar
Yurt Dışında Gezerken Görüp "Neden Buradalar?" Diyeceğiniz Anadolu'dan Göçen Arkeolojik Eserler
İlginç İddia: Müslümanların Kutsal Şehri Mekke Değil de Hiç Tahmin Etmediğimiz Bir Yer Olabilir mi?

Popüler İçerikler

Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
YORUMLAR
29.09.2021

efes kendi bolgesinin en buyuk liman kentiydi, simdi sehrin limanindan bakinca deniz ufukda bile gozukmuyor. mederes nehri zaman icinde denizi aluvyonlarla doldurup sahili ufkun otesine tasimis. sabit statik bir dunyada yasadigimiz yanilgisi icindeyiz lakin degismeyen dinamik olmayan hicbir sey yok

29.09.2021

artemis tapınağının sütunları aya sofyanın yapımında kullanılmış. o yüzden şu anda o halde orası.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ