Edward Snowden'dan Özel Hayatınızın Gizliliğini Nasıl Koruyacağınıza Dair 10 Altın İpucu

Amerikan Ulusal Güvenlik Teşkilatı’nın (NSA) dünya çapındaki dinleme-gözleme bilgilerini ifşa eden eski CIA analisti Edward Snowden, büyük bir hayran kitlesine sahip biri. Snowden, röportajlarından birinde ABD'li gazeteci Micah Lee ile özel hayatın gizliliği üzerine konuştu. Biz de bu çok önemli röportajdan alıntılarla sosyal medyanın ve internetin hemen hemen her bilgimizi ele geçirdiği günümüzde, özel bilgilerinizi nasıl koruyabileceğinize dair, işin uzmanından tüyoları derledik.

1. Telefonunuza hareket güvenliği uygulamaları indirin.

Snowden'a göre hareket güvenliği NSA hakkında kaygı duymasanız dahi önemli bir mesele. Çünkü bu gözetlemenin günlük bazda kurbanları kim olabilir diye düşündüğünüzde aklınıza aile içi şiddetin mevcut olduğu evlilikleri yürütenler, siber sapıklar hakkında endişe taşıyanlar, ebeveynlerinin kendisini gizlice dinlemesinden kaygı duyan çocuklar gelebilir.

2. Telefon görüşmelerinizi ve mesajlarınızı kesinlikle şifreleyin.

www.dw.com

Snowden'a göre bunu bir akıllı telefon uygulaması olan ve Open Whisper Systems tarafından üretilen Signal ile yapmalısınız. Snowden'ın bu uygulamayı çok övdüğü bilinen bir gerçek, ek olarak da söyleyelim ki uygulama ücretsiz. App Store ve Google Play üzerinden rahatça indirebilirsiniz. Diğer birçok güvenlik aracının aksine kullanması çok kolay olan Signal konuşmalarınızın üçüncü bir kişi veya kuruluş tarafından dinlenmesini imkansız hale getiriyor.

3. Hard diskinizi şifreleyin.

Böylece eğer bilgisayarınız çalınırsa fotoğraflarınız, nerede yaşadığınız, nerede çalıştığınız, çocuklarınız nerede, hangi okula gidiyorsunuz gibi bilgiler karşı tarafça ele geçirilemez.

4. Şifre yönetici kullanın.

İnsanların özel bilgilerini açığa çıkaran en temel şeylerden biri, veritabanlarının açığa çıkması. Hayatına dair şeyler 2007’de kullanmayı bıraktığın bir hizmetin hacklenmesi sonucu ortaya saçılabilir ve orada kullandığın şifre senin Gmail hesabının da şifresi olabilir. Şifre yöneticisi her site için kırılması imkansız olan ve sadece sana özgü şifreler üretmeni sağlar ve onları hatırlamak gibi bir yükün altında olmazsın.

5. İki aşamalı kimlik tanıma sistemi kullanın.

Böylece eğer biri şifrenizi çalarsa kolaylıkla anlıyorsunuz; çünkü bu sistem, servis sağlayıcısının size yazılı mesaj veya benzer yollarla ikinci bir kimlik tanıma aşaması sunmasına yarıyor. Yani eğer bu sisteme sahipseniz saldırgan, şifrenizi kırsa bile hesaplarınıza ulaşamıyor, çünkü cep telefonunuza gelen sms'i de bilmesi gerekiyor. Bu da fiziksel olarak kullandığınız cihazı da eline geçirmesi gerek anlamına geliyor ki hesaplarınızın hacklenme ihtimalini neredeyse sıfıra düşüren bir durum bu. Gmail, Facebook, Twitter, Dropbox, GitHub, Battlenet ve daha bir çok servis iki aşamalı tanıma sistemini destekliyor.

6. Hayatımızı “elektronik ortamda çıplakmışız” gibi yaşamayın.

Snowden'a göre her gün bağımlı olduğumuz sistemlere karşı çok daha dikkatli olmalıyız. Bu o kadar da zor ve rahat bozan bir şey olmak zorunda da değil.

'Signal gibi uygulamaları sevmemin sebebi de bu, çünkü çok zorlayıcı değiller. Hayatını baştan düzenlemenizi gerektirmiyorlar. İletişim şekillerinizi değiştirmenizi de gerektirmiyor. Şu an bile arkadaşlarınızla konuşmak için bunu kullanabilirsiniz.'

7. Tor kullanın.

Yine Snowden'ın ağzından dinleyelim:

'Bence Tor şu ana kadar tasarlanmış projeler arasında özel hayatın gizliliğini en çok kucaklayanı. Şahsen Tor’u hep kullanıyorum. İşe yaradığına dair şüpheniz olmasın. Tabii Tor’un kurşun geçirmez olduğunu söylemiyorum. Tor’un yaptığı, belli bir ölçüde güvenlik sağlayıp fiziksel ortam ile bağlarınızı koparabilmesidir.'

8. Bir tehlike altındaysanız içinde bulunulan tehlikenin riskleri nedir ve nasıl azaltılabilir diye düşünün.

Snowden her adımda, her harekette, dahil olduğumuz her noktada, aldığımız kararların her noktasında durup “Benim düşmanım olan biri aktivitelerimi öğrenince bunun etkisi ne olur?” diye iyice düşünmemiz gerektiğini; eğer etki içinden çıkabileceğiniz bir durum değilse ya aktiviteden kaçınmamızı, ya da aktivitelerinizi değiştirmemiz gerektiğini söylüyor. Bu nedenle bilgiyi ve gizliliği koruyan bazı tür araçlarla, uygulamalarla veya sistemlerle riskleri azaltmak zorunda olduğumuzu ve nihayetinde aktivitelerimizin keşfedilmesi riskini kabullenip buna gelecek karşılığın hafif olmasına uğraşmamız gerektiğini ekliyor.

9. İnternet üzerinde her bilginizi paylaşmayı bırakın.

Snowden'dan dinleyelim: 

'Herkes bizim hakkımızda her şeyi bilmek zorunda değil. Mesela arkadaşının gittiğin eczaneyi bilmeye ihtiyacı yok. Facebook senin şifre güvenlik sorularını bilmeye ihtiyaç duymuyor. Facebook sayfanda annenizin kızlık soyadını belirtmenize gerek yok, hele ki bu kelime Gmail hesabındaki şifre kurtarma kelimesiyse. Buradaki fikir, paylaşmaya tamam ama bu her zaman gönüllü olmalı. İyi düşünerek olmalı.

İnternetle etkileşime geçerseniz… Bugün tipik iletişim yöntemleri size sessizce, görünmez şekilde ve her click’te ihanet ediyor. Uğradığınız her sayfa ve bilgi çalınıyor. Toplanıyor, engelleniyor, analiz ediliyor ve hükümetler, içişleri, dışişleri ve şirketler tarafından depolanıyor. Birkaç kilit hareketle bunu azaltabilirsiniz. Eğer sizin hakkınızda bilgiler toplanıyorsa emin olun bu sizin gönüllü olduğunuz bir yolla yapılıyor.'

10. Reklam engelleyici yazılım ve eklentileri kullanın.

Sadece daha fazla güvenlik tedbiri olması açısından bile herkesin adblock software kullanması gerektiğini söylüyor Snowden. Çünkü servis sağlayıcıları Javascript gerektiren aktif içerikler (içine Flash gibi aktif içerikler gömülü olan) sundukları sürece, herhangi bir şey sizin internet tarayıcınız için saldırı taşıyıcısı olabilir, bunları aktif şekilde bloke etmeniz lazım. Eğer servis sağlayıcınız okuyucu ve yayıncı arasındaki ilişkinin mahremiyetini korumuyorsa, buna karşılık kendinizi korumaya gayret etmeniz sadece bir hak değil aynı zamanda ödeviniz durumuna geliyor.

Kaynak 1, Kaynak 2

Popüler İçerikler

Kayyum Atamaları Sonrası İlk Kez Konuşan Devlet Bahçeli, 'Öcalan' Çağrısını Yineledi
Enteresan Çıkışları ve Görgüsüz Paylaşımlarıyla Meşhur Murat Övüç'ten Kadınları Hedef Alan Hadsiz Yorum
CHP'li Belediye Başkanı Burcu Köksal Canlı Yayında Atatürk İlkelerini Sayamadı