Édouard Manet'in Meşhur "Folies-Bergère'de Bir Bar" Tablosunda Gözünüzden Kaçmış Olabilecek Bazı Detaylar

Gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli rol oynayan Fransız ressam Édouard Manet'in pek çok detayla dolu 'Folies-Bergère'de Bir Bar' adlı tablosunu yakından inceledik. Detaylar için buyrun...👇

Fransız ressam Édouard Manet tarafından yapılan "Folies-Bergère'de Bir Bar" tablosu basit görünebilir.

Ancak daha yakından incelendiğinde bu tabloda görünenden çok daha fazla şey var aslında. Gözden kaçırdığımız detaylar ve semboller neler, gelin bir bakalım.

Folies-Bergère'deki Manet's Bar, Paris'te kapitalizm ve modernitenin zirvede olduğu bir geçiş döneminde yapıldı.

Bir önceki tablosu Olympia'dan farklı olarak bu eser doğrudan bir mesaj vermez ancak dolaylı olarak kadının nesneleştirilmesi ve metalaştırılması üzerine yorum yapar. Resmin ilham kaynağı ise Folies-Bergère'de gerçek hayatta bir barmen olan Suzanne'di.

Tabloda başka hangi semboller bulunuyor?

Folies-Bergère'de Bir Bar'daki en çarpıcı özellik aynadır. Ayna sadece ön planı yansıtmakla kalmaz, aynı zamanda iki dünya hissi yaratır: Suzanne'in seçkin müşterilerini beklediği gerçek dünya ve onun hayallerini yansıtan dönüştürülmüş bir dünya.

Tabloda gerçek dünya idealleştirilirken, yansıtılan dünya bozuk ve rahatsız edicidir.

Ön plandaki mermer tezgah taze portakallar, çiçekler ve şampanya ve bira şişeleri ile süslenmiştir ancak yansımada bu öğeler barmen kızdan en uzağa itilmiştir. Arkada farklı sosyal sınıflardan bir kalabalığın eğlenerek, içki içerek ve bir trapezcinin performansını izlediğini tasvir ederken barmenin tek başına, düşüncelerinde kaybolduğunu görüyoruz. Folies-Bergère'in barmenlerin ek gelir için fuhuş yaptıkları bir mekan olduğunuda belirtelim.

Üçgen ise resimde tekrar eden bir motiftir.

Üçgeni barmeninceketinin eteğinde, avizelerde ve alkol şişelerinde görebiliriz. Sanatçının barmenin kollarını aşağı doğru çevirmesiyle de yine de üçgen görüyoruz.  Resimdeki en çarpıcı detay ise barmenin korsajındaki üçgen ve iki yanındaki alkol şişelerindeki üçgenlerin onu çevrelemesi.

Etiketlere basılan üçgen kırmızı logo, Manet'in Folies-Bergère'de Bir Bar tablosunu yapmasından altı yıl önce, 1876'da Bass Brewery tarafından tescil edilen Birleşik Krallık'taki ilk resmi tescilli ticari markadır aynı zamanda.

Siz bu eser hakkında ne düşünüyorsunuz?

İlginizi çekebilir:

Her Gördüğümüzde Bizleri Etkisi Altına Almayı Başaran Sanat Tarihinin En Etkileyici Eserleri ve Hikayeleri
Sanat Tarihine Damga Vurmuş, Gelmiş Geçmiş En Ünlü 80 Tablo
Sanatseverler Buraya! Mutlaka Görmeniz Gereken 19. Yüzyıla Ait Birbirinden Ünlü 100 Tablo

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?