"Edirne'de Nereye Gidilir?" Sorusunun Cevabı: Edirne'ye Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 17 Yer

Sınırlarının tamamının Avrupa kıtasında bulunduğu nadir şehirlerinden biri olan Edirne'de gezilecek yerler saymakla bitmez. Özellikle de Osmanlı devletine başkentlik yapan şehirlerden biri olması bakımından Edirne'de gezilecek tarihi yerler her on metre karede bir karşımıza çıkıyor desek yeridir. Mimar Sinan'ın ustalık eseri olan Selimiye Cami'den Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'ne kadar birçok yer bulunmakta. Tabii Edirne'de gezilecek doğal yerler de yok değil, Meriç Nehri ve Gala Gölü Milli Parkı gibi doğa harikası alanlarıyla da Edirne cennet gibi bir şehir.

Üzerinden Osmanlı devletinin geçtiği Edirne'nin meşhur yerleri şehrin geçmişi kadar çok. Zamanında bir başkent olması şehrin günümüzdeki yapısını ve kimliğini kazanmasına yardımcı olmuş faktörlerden biri olmuştur. Sizler de şehre uğrama gibi bir düşünce içerisindeyseniz buyurun, Edirne'ye gidip de görmeden dönmemeniz gereken 17 yer!

1. Selimiye Camii

www.instagram.com

Mimar Sinan'ın 'ustalık eserim' diye adlandırdığı Selimiye CamiOsmanlı padişahı II. Selim tarafından yaptırılan camiler arasındadır. 1575'te ibadete açılan cami, on altıncı yüzyıl çini süslemeciliğini en güzel eserlerindendir. Geniş dış avlusunda Türk-İslam eserleri müzesi ve Vakıf Eserleri müzesinin bulunduğu Dar-ül-Hadis ve Dar-ül-Kurra bulunmaktadır.

2. Sultan II.Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi

www.instagram.com

Sultan II.Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Osmanlı padişahı II. Bayezid tarafından Mimar Hayreddin'e yaptırılmıştır. Osmanlı darüşşifasında neler yapıldığını görmek açısından önem taşıyan külliyenin hemen yanında bulunan tıp medresesi de oldukça ilgi gören yerler arasında.

3. Enez Kalesi

www.instagram.com

Yapım tarihi kesin olmamasına karşın altıncı yüzyılda Roma imparatorluğu tarafından onarım gördüğünün kanıtlarını taşıyan kale, Meriç nehrini gören bir konuma sahiptir. İçiyle de dışıyla da oldukça ilgi çekici olan kale, büyüleyici bir atmosfere ve manzaraya sahip.

4. Eski Cami

www.instagram.com

Şehrin ilk ulu camisi olan Eski Cami'nin yapımı Emir Süleyman tarafından 1403 yılında başlatılmış olup 1414 senesinde I. Mehmed döneminde sona ermiştir. Mimarlarının Konyalı Hacı Alaaddin ve onun kalfası olan Ömer bin İbrahim olan cami, Osmanlı zamanındaki Edirne şehrinden günümüze ulaşmış olan en eski abidevî eserdir.

5. Meriç Köprüsü

www.instagram.com

Mecidiye Köprüsü olarak da adlandırılan köprünün yapımı 1847'de tamamlanmıştır. Yedi metre genişliğe ve iki yüz altmış üç metre uzunluğa sahip olan köprünün en ilgi çekici özelliğinin üzerinde yer alan figürlerle bakanlara görsel bir şölen çektirmesidir diyebiliriz.

6. Üç Şerefeli Cami

www.instagram.com

Burmalı Cami de denilen Üç Şerefeli Cami'nin yapımı oldukça tartışmalı konular arasında olsa da yapımının bittiği tarih, Osmanlı padişahı II. Murat'ın tahtta olduğu yıllardan 1447 senesidir. Yapıldığı tarih açısından Osmanlı sanatının erken ve klasik dönemlerinin üslubunu taşımaktadır. Erken ve klasik dönemin bir ürünü olması açısından ileride yapılan diğer yapılara da örnek olan cami, şehrin simgesel yapıları arasında yer almaktadır.

7. Rüstem Paşa Kervansarayı

www.instagram.com

Sadrazam Rüstem Paşa'nın Mimar Sinan’a yaptırdığı kervansaray, Osmanlı sanatının klasik dönemdeki mimarilerinden biri olup klasik dönemin en ilginç ve görkemli yapıları arasındadır. 1554 yılında yaptırılan Rüstem Paşa Kervansarayı günümüzde otel olarak kullanılan bir yapıdır.

8. Edirne Evleri

www.instagram.com

Sivil mimarinin en güzel örneklerinden olan Edirne evlerinin birçoğunda Edirnekari adındaki bir süsleme sanatının uygulandığı görülmüştür. Edirne Evleri, Türk evlerinin eski yapılarının nasıl bir şekilde, hangi bölümlerden oluşturulduğunun görülmesi ve deneyimlenmesi açısından oldukça önemli bir konuma sahiptir.

9. Uzunköprü

www.instagram.com

II. Murad döneminde yaptırılan dünyanın en uzun taş köprüsü olan Uzunköprü'nün yapımı 1443 senesinde tamamlanmıştır. Ustasının Muslihittin Bey olduğu köprü 1400 metreye yakın uzunluğa ve yedi metreye yakın genişliğiyle Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü olma özelliğine sahiptir.

10. Gala Gölü Milli Parkı

www.instagram.com

2005 tarihinde Gala Gölü Milli Parkı ismini alan milli park, bünyesinde üç yüzü aşkın bitki türü, yüz elliyi aşkın kuş türü ve on altı balık türü barındırmaktadır. Doğa tutkunlarının ayrıca bayılacağı Gala Gölü Milli Parkı gidenleri büyüleyen bir alana sahip.

11. Lozan Anıtı

www.instagram.com

24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanmış olan Lozan Antlaşması'nda Karaağaç'ın tekrar Türk topraklarına kazandırılmasının anısına yaptırılan Lozan Anıtı, 1998 yılında ziyarete açılmıştır. Üç sütundan oluşan anıtın il sütunu Anadolu'yu, ikincisi Trakya'yı ve üçüncüsü ise Karaağaç'ı simgelemektedir.

12. Edirne Sarayı

www.instagram.com

Saray-ı Cedid-i Amire olarak da adlandırılan Edirne Sarayı, zamanında Topkapı Sarayı’ndan sonra Osmanlı’nın en büyük sarayıydı. 1475'te yapımı tamamlan sarayın çok küçük bir bölümü günümüze kadar ulaşmış olup birçok yapısının yıkıldığı tarih 1876 ve 1877 yılları arasında süren Rus Savaşı'nda gerçekleşmiştir.

13. Karaağaç Tren Garı

www.instagram.com

II. Abdülhamid döneminde yaptırılan tren istasyon binası günümüzde Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak kullanılmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerine ait mimari bir yapının içinde eğitim görmeyi düşünmek dahi insanı heyecanlandırmaya yetiyor!

14. Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

www.instagram.com

Arkeoloji ve Etnografya olarak ayrılmış iki bölümden oluşan müzenin arkeoloji bölümü Paleontolojik döneme ait fosillerden başlayarak M.Ö. sekiz yüzlü yıllara kadar uzanan dönemden birçok esere ev sahipliği yapmaktadır. Etnografya bölümünde ise Edirne'nin sahip olduğu gelenek göreneklerden Edirne'deki çeşitli sanat dallarındaki nesnelere kadar birçok eser sergilenmektedir.

15. Sweti George Bulgar Kilisesi

www.instagram.com

Bulgar Kilisesi olarak da bilinen Sweti George Bulgar Kilisesi, 1880 senesinde yaptırılmıştır. Günümüzde hala ibadete açık olan kilisenin içi de dışı kadar göz alıcı ve büyüleyici bir yapıya sahiptir.

16. Muradiye Camii

www.instagram.com

II. Murat tarafından inşa ettirilen caminin yapıldığı tam tarih belirli değildir. İç süslemeleriyle tam bir on beşinci yüzyıl Osmanlı sanatı eseri olan caminin en göze çarpan bölümü, mihrap ve duvarlarını kaplayan, çini sanatının eşsiz güzelliğini yansıtan çinileridir demek mümkündür.

17. Edirne Büyük Sinagogu

www.instagram.com

Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nınsa en büyük üçüncü sinagogu olan Edirne Büyük Sinagogu, 1905 yılı yazında çıkan yangından dolayı yanan on dört sinagogun bulunduğu yere, dönemin padişahı II. Abdülhamid'in fermanıyla France Depre tarafından inşa edilmiştir. Edirne'ye yolu düşenlerin bu eşsiz yapıyı yerinde görmesini tavsiye ediyoruz.

"Kahramanmaraş'ta Nereye Gidilir?" Sorusunun Cevabı: Maraş'a Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 17 Yer
"Erzurum'da Nereye Gidilir?" Sorusunun Cevabı: Erzurum'a Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 16 Yer
"Bolu'da Nereye Gidilir?" Sorusunun Cevabı: Bolu'ya Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 17 Yer

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Kızılcık Şerbeti'nde 4 Kişinin Öldüğü Patlama Sahnesi Nasıl Çekildi?
İstanbul Boğazı'nın En Pahalı Yalısında Fiyat Güncellemesi: Değeri Tam 120 Milyon Euro
YORUMLAR

Topraklarım …. Oldu mu şimdi bu sabah sabah ? Nasıl özledim nasıl anlatamam . Selimiye camii ne gitmeyi ,doğduğum mahallede gezmeyi :( Bedesten de alışveriş yapmayı ,Arasta yı :(. Tam tatilde gidecektik bilin bakalım ne engel oldu ? Motorin …. Burunumun direği sızladı görünce .

08.02.2022

canım memleketim, insanı başka güzel, dokusu havası başka... Avrupa'nın en güzel şehri bence :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ