Edirne'de Mimar Sinan'a Ait Su Yolu ve Han Bulundu

Edirne’de Selimiye Meydanı’nın yeniden düzenlenmesi amacıyla yapılan çalışmalarda Mimar Sinan’a ait eserler bulundu.

Edirne Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun isteği üzerine başlatılan çalışmalarda yaklaşık 4 bin metrekare alanda 100 odalı olan ve Osmanlı döneminde meyve sebze hali olarak kullanılan Yemiş Kapanı Hanı bulundu.

Tarihi Yemiş Kapanı Hanı

III. Murad döneminde, 1590’lı yıllarda Türk-İslam mimarisinin şaheseri kabul edilen Selimiye Camisi Arastası’nın batı tarafında yaptırılan ve 100 odalı olduğu tahmin edilen hanın, zamanla harap hale geldiği ve üzerinin toprakla kapatılarak Selimiye Meydanı’na katıldığı belirtiliyor.

"Kente gelen temiz suyu dağıtmakta kullandığı su yolları bulundu"

İlerleyen çalışmalarda ise Mimar Sinan’ın kente gelen temiz suyu dağıtmakta kullandığı su yolları bulundu. Bu su yollarıyla Selimiye Camii’ne, diğer camilere ve mahalle çeşmelerine su iletildiği ortaya çıkarıldı.

“Bizi en çok etkileyen handan önce alt yapısının yapılmış olmasıydı"

Konuyla ilgili açıklama yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bizi en çok etkileyen handan önce alt yapısının yapılmış olmasıydı. Burada Sinan’ın dahiliği, becerisi, yeteneği, mühendisliği, mimarlığı hepsi ortaya çıkıyor. Sinan’ın Lalapaşa İlçesi’nden Edirne’ye su getirmek için su yolu yaptığını biliyorduk” diye konuştu.

AA

Popüler İçerikler

Yeni Akit Vatandaşla Dalga Geçmeye Devam Ediyor: Ekmek Zammını Duyurdukları Habere Tepki Yağıyor
Kafalar Karıştı: Hakim Ziyech Galatasaray'dan Yıllık Kaç Milyon Euro Maaş Alıyor?
Resmi Gazete’de Yayımlandı: 2025 IMEI, Pasaport, Ehliyet, Trafik Cezası Ücretleri
YORUMLAR
29.05.2016

belediyelerimiz binadan once altyapinin yapilmasina cok sasirmislar :))) bunu gormek icin mimar sinan mi olmak gerek. mantikli olan, once yerlesimin binanin planlarini yaparsin, altyapiyi cekersin sonra plana gore binalar insa edilir. simdiki sehircilik anlayisi tam komedi. once herkez kafasina gore binalari dikiyor, birinin biri ile benzerligi yok, ayni sokakda biri sola egik, oteki saga egik, duzensiz cirkin, dogru cizgi halinde giden tek cadde, tek sokak yok, labirent gibi, evler yapildikdan sonrada sokaklar en az 3-4kere temelinden kazilip altyapi tekrar tekrar cekiliyor. ondan sonra sehrin insaat sahasindan farki kalmiyor.

29.05.2016

Aynen alt yapıyı sonra belki ihtiyaç duyulursa yapılmasını sanan belediyelerimiz var.

29.05.2016

Mimar Sinan öyle büyük bir insan ki. Yaptığı eserlerde bunu görüyoruz. Hatta sadece eserlerin mükemmeliği değil o eserlerin ne zaman aşınıp onarılmasını gerektiğinden, eserlerinde ki gizli anlamlara kadar düşünmüş bir insandır. Uzaya gidecek teknolojimiz olsa da onun mükemmel zekasının bir sonucu olan eserlerinin gizemini çözemiyoruz

Pasif Kullanıcı
29.05.2016

Ustune cami yaparlar :D

13.06.2016

Aslında kent meydanı yapıldı üzerine... (Hem zaten alanın sağ tarafında Eski Camii, karşısında da tüm heybeti ile Selimiye Camii varken abesle iştigal olur=)) İşin garip tarafı, yıllarca o alanda bulunan tören alanı yapılırken hiç mi ön kazı yapılmadığı... Ya da hangi mantıkla üstünün örtüldüğü... Halbuki Edirne Çarşısı ve Arasta ile Kervansarayın tam arasında kalan alan burası...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ