Edirne'de 19 Göçmen Donarak Hayatını Kaybetti: Yunanistan Suçlamalara Ne Yanıt Veriyor?

Yunanistan sınırında donarak ölen 19 göçmenle ilgili bir açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı, Yunanistan'ı suçlayarak 'insanlık dışı muameleye derhal son verilmeli' dedi. Türk yetkililer, trajedinin göçmenlerin Yunan güçlerce geri itilmesi sonucu yaşandığını belirtirken Yunanistan bu iddiaları reddediyor. AB yetkilileri ise olayın araştırılması gerektiğini belirtiyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, hayata tutunmak için çıktıkları yolculukta Yunan hudut görevlileri tarafından elbiseleri, ayakkabıları, her şeyleri alınan ve bu insanlık dışı muamele neticesinde soğuk havada donarak hayatlarını kaybeden göçmenlerin görüntülerinin 7'den 70'e herkesi derinden üzdüğü ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Yunanistan hem kara hududunda hem de denizlerde insanlık dışı muameleye derhal son vermelidir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni ciddiye bile almayan Yunanistan, göçmenlerin hayatını tehlikeye atarak dünya milletlerinin yüreğini sızlatmaktan vazgeçmelidir. İnanıyoruz ki Yunan halkı da bu görüntüleri utançla, yüreği sızlayarak izlemiş ve göçmenlere yapılan muameleyi nefretle karşılamıştır. Bu eylemler artık AB'nin de dikkatini çekmelidir.'

👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Ne olmuştu?

Olayla ilgili ilk açıklama Edirne Valiliği tarafından 2 Şubat Çarşamba günü yapıldı. Valilik, 'İpsala ilçesi Paşaköy Köyü Mandakoru mevkiinde Yunanlılar tarafından geri itilen ve donarak vefat eden dokuz göçmenin cansız bedenine ulaşılmıştır' açıklamasını yaptı. Valilik 3 Şubat'ta yaptığı açıklamada ise yapılan çalışmalar sonrası ölü sayısının 19'a yükseldiğini belirtti.

👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

"Aynı gruptaydık, bizi böldüler"

Demirören Haber Ajansı'na konuşan bir grup göçmen, kendilerinin hayatını kaybeden göçmenlerle birlikte sınır geçmeye çalıştıklarını ancak Yunanistan tarafına geçtikten sonra yakalandıklarını söyledi.

Bangladeşli Riyaz adlı göçmen üç gün boyunca alıkonduktan sonra Türkiye tarafına itildiklerini belirtti:

'Üstümüzde ince bir şey ve altımızda eşofmanımız vardı. Bizi Türkiye tarafına attıktan sonra hızlı hareket ettik, diğer arkadaşlar biraz dinlendi. Biz de biraz dinlendik ama çok oturmadık. Oturmadığımız için devam ettik ve yolda araç bulduk, yardım istedik.

'Arkadaşlarımız üstsüz veya ince üstlü olduğu için donarak öldü. Biz hırsızlık yapmak için değil çalışmak için geldik. Bizim grupta Pakistan, Afrika, Nepal, Afganistan ve Bangladeşli vardı. Onlar öldü.'

Suriyeli olduğunu belirten Enver adlı bir başka göçmen ise 'Suriye'den geldim, Türkiye'de biraz yaşadım ve Avrupa'ya gitmek istiyordum. Biraz para topladım ve iki gün önce Yunanistan'a geçtim. Bütün elbiselerimizi alıp bizi soydular, soyduktan sonra ayakkabılarımızı telefonlarımızı aldılar, çantalarımızı aldılar. Bizi gruplara böldüler, biz 60 kişiydik. Bizi Türkiye'ye attılar' diye konuştu.

Yunanistan geri itme iddiasını reddetti

Atina'dan gazeteci Stelyo Berberakis'in aktardığına göre, konuyla ilgili bir yazılı açıklama yapan Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mittarakis, göçmenlerin Türkiye'nin sınır bölgesinde hayatlarını kaybetmiş olmalarını 'trajedi' olarak nitelendirdi.

İçişleri Bakanı Soylu'un sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı mesaja atıfta bulunan Mittarakis, 'Bu trajik olay meslektaşım Sayın Süleyman Soylu tarafından propaganda amaçlı yayımlanmış olup, gerçekle hiçbir ilgisi yoktur' ifadelerini kullandı.

Mittarakis, söz konusu göçmenlerin Yunan sınırına ulaştıklarına ya da Yunan unsurları tarafından Türkiye'ye geri itildiklerine dair hiçbir delil olmadığını belirterek, 'Türkiye'nin Yunanistan'ı suçlamak yerine göçmenlerle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesi ve bu tehlikeli yolculukları önlemek için çalışması gerektiğini' söyledi.

Bu arada Avrupa Birliği Komisyonu'nun İçişleri'nden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson Türkiye'nin iddiasının soruşturulması gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Liz Throssell da Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada olayın 'gerçekten çok üzücü' olduğunu ve 'ilgili makamlar tarafından acilen araştırılması gerektiğini' belirtti.

Ajanslar ve BBC Türkçe

Popüler İçerikler

THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
YORUMLAR
04.02.2022

Hiç üzülmüyorum iyi yapıyolar keşke tr yi batıran rte de aynı şeyleri yapsa da nerdeee

04.02.2022

Hep diyorum bu coğrafya da sadece 1 tane devlet var gerisi kabile

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ