Edebiyatçılar Kobanê ile dayanışma için biraraya geldi.
Yazar ve şairler Türkiye’nin yaşam koridoru açması taleplerini ilettiği bir metne imza attı. Aralarında PEN Türkiye ve Türkiye Yazarlar Sendikası temcilcilerinin de olduğu 160 kişi imza verdiği metin yeni katkılara açık.
Cezayir Toplantı Salonu’ndaki basın toplantısında okunan metnin ardından sanatçılar “Kobane için 1 cümle” katkıda bulundu.
İmzacılar arasında yer alan pek çok edebiyatçının katıldığı toplantıda imza metnini Mert Fırat’ın seslendirdiği videonun izlenmesiyle başladı. Kürtçesini Burhan Sönmez’in okuduğu metin şöyle:
“Koridoru aç Türkiye...
Kobane'deki olası katliamı durdurmak için, Kürd olmak şart değil. Süryani, Ermeni, Ezidi ya da Arap olmak gerekmiyor. Musul, Humus, Keseb, Şengal ve Kobane, dostlarımızın dostları, arkadaşlarımızın akrabasıdır.
Hayat için, insanlık için, kadim kültürler için soykırıma seyirci kalma!
Koridoru aç...
Kobane için dünya ayaklandı.
Direnişi ezme, dostluğu horlama, kötülüğü kışkırtma.
Bütün hayatlar kutsal, barış hepimizin hakkıdır.
Irk, din, dil, cinsiyet farklarını dağlayarak, toplumu yaralama.
Koridoru aç...
En yakınımızda, göz göre göre soykırım olursa, ağaçlar bile yaprak döker. Gökyüzü utanır bizden.
Mezopotamyamız kanarsa, bundan böyle toprağa tutunamayız.
Koridoru aç Türkiye... , Hayat kurtarmak varken vahşete katılma. Devlet, insanlık onurumuzu bizden çalmasın.
Tereddüt ettiğiniz her an ölüm kokuyor, halklar toprağından sökülüyor, kadınlar tecavüze uğruyor, çocuklarsonsuza kadar çocuk kalıyor.
Koridoru aç Türkiye...”
Metnin okunmasının ardından açılış konuşmasını Murathan Mungan yaptı. Mungan Kobanê’nin yanında olmanın insan olmanın gereği olduğunu vurguladı.
IŞİD saldırılarına karşı sessizliğe tepki gösteren Mungan, Kobanê sorunu çözülmezse Türkiye’nin de istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.
“ ‘Sınırın ötesindeki halk’ yok o halk bizim halkımız. Kürt, Ezidi, Sünni olduğu için değil, insan oldukları için bizim halkımız. “
Sanatçılar olarak birer cümle söylediklerini belirten Mungan “soykırım karşısında duyarlılık geliştirmek için herkesin kendi cümlesini söylemesini bekliyorum” dedi.
“Ümit ediyorum bizden sonraki kuşağın yazar ve şairleri artık cümlelerini daha güzel şeyler için, barış içinde dünya için kurar, hatta o dünyanın içinde doğar. Gelecekte güzel cümlelerin yazılmasını diliyorum.”
Toplantıya katılan edebiyatçılar Kobanê için cümlelerini söylerken, toplantıya katılamayanların gönderdiği cümleleri Ayşegül Tözeren okudu.
Sezai Sarıoğlu: De ve da kendi kaderini kendi tayin etsin. Devletler ayrı yazılsın, Kobanê, insan ve isyan hep birlikte yazılsın.
Menekşe Toprak: Kadim toprakların çocukları ağıtlar dinleyerek değil de masallar dinleyerek büyüsün diye Kobanê’ye koridor açın.
Orhan Alkaya: Koridoru tıkama.
Gaye Boralıoğlu: Öteki dünyanın cehenneminden korkanlar bugün yüzyılın cehennemini yarattılar, vebali ağırdır. Bu korkunç savaş bir an önce sonlandırmalıdır.
Roni Margulies: Sınırlar sadece haritalarda olur, toprağın üzerinde sınır yoktur. Koban’ede yaşayanlar sınır ötesi değillerdir, akrabalarımızın yaşadığı komşu semttir Kobanê.
Seray Şahiner: Seyirci kalıp gaddarın gölgesine sığınmaktansa Kobanê’nin ê’sindeki şapkanın gölgesine sığınıp Pir Sultan’ın ‘Açılın kapılar şaha gidelim’ dediği atla ‘koridoru aç Türkiye’ diyelim.
Emrah Serbes : Kobanê’ye açılacak koridorun Türkiye’nin iç barışı ve huzuru için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Direnişçileri selamlıyorum.
Necmiye Alpay: Son Cumartesi Anneleri oturumunda Hanım Tosun’un sözlerinde hepsi özetli: “JİTEM’in bize yaptıklarını bugün Kobanê’de IŞİD yapıyor”.
Murat Uyurkulak: Kobanê kalesi düşerse bu ülkede zaten zor ayakta duran barışın, kardeşliğin burçları yıkılır. Kobanê’ye koridor aç.
Sevinç Koçak: İnsanlar ölüyor canım kardeşim; insanlar, kurşuna diziliyor, başları kesiliyor, kadınlara tecavüz ediliyor, çocuklar katlediliyor ve insanlar direniyor.
Ahmet Büke: Doğduğun yer artık yoksa, öleceğin yer de seni kabul etmiyor, bunu belledik.
Oya Baydar: Kobanê küçücük bir umut ışığıdır. Işığın sönmesine izin verme.
Şeyhmus Diken: Kobanê; insan olmanın kadri kıymetidir. Orada insanlığın geleceği uğruna savaşılıyor. Sahip çık. Sahip çık ki, insanlığa dair değerler kazansın.
Beyza Kural | Bianet