Edebiyat ve Türkçe Netlerinizi Arttırmak İçin Okuyabileceğiniz 10 Kitap

TYT ve AYT'ye hazırlıkta hem edebiyat bilgini arttıracak hem de paragraf sorularında işini kolaylaştıracak kitapları bu içerikte listeledik.

1. Namık Kemal - İntibah

Türk edebiyatında teknik anlamda ilk edebi roman olarak kabul edilen İntibah hem konusu hem de özelliği gereği dönemin edebiyat anlayışını özümsemeni sağlayacak.

2. Mehmet Rauf - Eylül

Türk edebiyatının ilk psikolojik roman örneği olan Eylül Servet'i Fünun döneminin en seçkin örneklerinden biri.

3. Yakup Kadri Karaosmanoğlu - Yaban

Türk edebiyatında realizm akımının en net görüldüğü romanlardan biri olan Yaban aydınlar ve halk arasındaki uçurumu en güzel şekilde ele alan romanlardan biri.

4. Sabahattin Ali - Kuyucaklı Yusuf

Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğrencilere tavsiye ettiği 100 Temel Eser'den biri olan Kuyucaklı Yusuf, Sabahattin Ali'nin ilk romanıdır ve yazar bu romanında hapisteyken tanıştığı Yusuf adlı arkadaşının yaşamından esinlenmiştir. Ayrıca romanda realizm ve naturalizm akımlarının da etkisi görülür.

5. Miguel de Cervantes - Don Kişot

Modern anlamda ilk roman olarak kabul edilen Don Kişot İspanyol şair ve yazar Miguel de Cervantes tarafından 1605 yılında yayımlanmıştır. Yani tüm modern romanlar Don Kişot'tan doğmuş diyebiliriz.

6. Ernest Hemingway - Çanlar Kimin İçin Çalıyor

Savaş edebiyatının belki de en güzel örneği olan Çanlar Kimin İçin Çalıyor 1940 yılında Amerikalı yazar Ernest Hemingway tarafından yayınlandı. Adına şarkılar bile yazılan bu kitap hala Amerikan edebiyatının en seçkin örneklerinden biri.

7. Sait Faik Abasıyanık - Semaver

Sait Faik Abasıyanık'ın ilk kitabı olan Semaver, ilk dönem Sait Faik hikayeciliğinin en güzel örneklerinden biri. Çehov tarzı durum öykücülüğünün ülkemizdeki en önemli temsilcisi olan Sait Faik Abasıyanık'ın bu eseri mutlaka okunacaklar listenizde olmalı.

8. Reşat Nuri Güntekin - Çalıkuşu

Önemli Türk romancılarından Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu romanı kadınların Osmanlı toplumunda var olma mücadelesinin anlatıldığı en önemli eserlerden biridir. Ayrıca öğretmenlik mesleğinin kutsallığı ve Anadolu'da yaşam da kitabın temalarından en önemlileri.

9. Edgar Allan Poe - Morgue Sokağı Cinayetleri

İlk dedektiflik öyküsü olarak kabul edilen Morgue Sokağı Cinayetleri, Edgar Allan Poe tarafından yazıldı ve ilk kez 1829 yılında yayımlandı. Agatha Christie, Sir Arthur Conan Doyle gibi ünlü polisiye romancılarının da oldukça etkilendiği Morgue Sokağı Cinayetleri her edebiyatseverin kütüphanesinde olması gereken kitaplardan.

10. Fyodor Dostoyevski - Suç ve Ceza

Dünya edebiyatında realizmin en güçlü temsilcisi Dostoyevski tarafından 1866 yılında yayımlanan Suç ve Ceza, Dostoyevski'nin 5 yıllık Sibirya sürgünü dönüşünde yazdığı olgunluk dönemi eserlerinden biridir ve edebiyat tarihinin en önemli romanlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
25.09.2023

Suc ve Ceza hem sariyor hem cok iyi bence, onun disinda Eylul romaninda sıkılabilirsiniz olaylar sona dogru hareketleniyor. Yabanci yazarlarin kitaplarini okumadim ama not edip alacagim tesekkurler🗿

26.09.2023

Bunlardan ziyade psikoloji, sosyoloji, felfese vb. bilimsel kitaplar ve yazılar, denemelerin daha faydalı olacağını düşünüyorum. Biraz kafa açacak, yoracak, çalıştıracak şeyler okumalı.

27.09.2023

montaigne - denemeler

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ