1.si kurbağaları tanımlamak: Hayatımızı etkileyen 3 önemli alan var. Bunlar; finansal ve kariyer konuları, aile ve kişisel ilişkilerimiz ve sağlığımız. Her üç alanla ilgili kendinize 3’er hedef (ya da sizi mutsuz eden durumlarla ilgili 3 maddelik değişim) belirleyin. İçten içe huzursuzluk yaratan, kaçtığınız kurbağalar genellikle burada gizlidir.
2.si sizin kurbağanız olmayanları ayırmak: Yapılması gereken her iş “sizin işiniz” demek değildir. Arzu ettiğiniz sonuca hizmet etmeyen kurbağaları dağıtın. (burada 80/20 prensibini ya da Eisenhover Matrisini) kullanabilirsiniz. Başkasının yapabileceği (belki de yapması gereken) işleri devredin. Her şeye yetişemezsiniz.
3.sü kurbağaları sıralamak: Hayatta dengeyi bulmuş olanlar mutlu ve huzurludurlar. Ancak maalesef bu denge neredeyse hiçbir zaman sabit durmaz. Tıpkı ipte yürüyen ip cambazının yaptığı gibi aktif bir şekilde sürekli denge sağlamak durumunda olduğunuzu kabul edin önce. Ve bu dengeyi bozan kurbağaları sizde yarattıkları etkiye göre sıralayın. En çok kaçmak istediğiniz işi en başa yazın!
4.sü kurbağayı yemek: Kendinize dürüst ve açık olmak bu konuda birincil önceliğimiz. Neden o işi yapmaktan kaçtığınızı kendinize itiraf edin!
Yapamayacağınızı mı düşünüyorsunuz? Yetersizlik duygusu kişinin gelişimi için verilmiş hediyedir. Eksiklik hissettiğiniz alanı geliştirin.
Belirsizlik mi yoruyor? Bazen kocaman bir kurbağayı parçalara bölerek yemeniz gerekebilir. (Sahra Çölünde her 5 km’ye konulan variller gibi ilerlemenizi tespit edeceğiniz ara hedefler belirleyin). Ara hedeflerle ilerlemek, süreci tamamlamak için motivasyonunuzu artıracaktır.
Kararsızlık tuzağında mısınız? Yeni bir karar vermediğiniz her durumda eski kararınızı vermiş olduğunuzu hatırlayın. Durumu değiştirmek istiyorsanız eski kararınızda kalmaya devam edemezsiniz.
Küçük işleri önce tamamlama tuzağına düşmeyin! Onlar kurbağa bile değil, çerezlerle vakit kaybetmeyin. Zihnimiz, fark yaratan işler yapmayı sever. Kolay işleri halletmek isterken, hatta alışkanlık edindiğiniz için onları bile ertelediğiniz için sıkılıp abur-cubura yöneliyorsunuz.
“Kaybedenler gerilimlerini azaltan, kazananlar ise arzu ettikleri sonuca götüren işler yaparlar” bir köşeye not edin.
Toparlayayım ve konunun kilo vermekteki etkisini bağlayayım; Fazla kilolarınız hiçbir zaman yalnızca yediklerinizden kaynaklanmaz. Size kilo aldıran şeyleri yemenizin ya da kilo vermenize hizmet edecek şeyleri yapmamanızın bir nedeni mutlaka vardır. Büyük kurbağayı önce yemeyi alışkanlık haline getirdiğinizde hayatınızda azalan stres yeme davranışınız üzerinde de olumlu etki yaratacak, yorgunluktan dolayı var olan hareketsizliğinizi aşmak için enerji takviyesi sağlayacak ve daha doyumlu bir hayat yaşamanıza vesile olacaktır.
Erteleme davranışının duygusal zekâ ile bağlantısını ortaya koyan bilimsel çalışmalar da var ancak daha da uzatmayayım. Detaylı bilgi ve uzman desteği ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız iletişim kanallarından ulaşabilirsiniz.
Yaz mevsiminin kendini iyice gösterdiği şu günlerde hepimiz için zinde bir yaz diliyorum.
Sevgilerimle.
Instagram
Facebook
Twitter
Web