Ecdadımızın Üç Kıtaya Hükmetmesini Sağlayan 10 Kılıç

Asya'dan Avrasya ve Anadolu'ya göçen Türkler, yanlarında getirdikleri kılıçlarla tüm Ortadoğu'nun kılıç şekillerini derinden etkilemişlerdir. İlerleyen dönemlerde Osmanlı’nın yükselişiyle birlikte, Osmanlı Kılıcı adıyla Avrupa’yı da etkilemiştir. 

Türkler'in gücüne güç katan, Osmanlı'nın cihan imparatoru olmasına yardım eden, kimsenin hayallerinin ulaşamadığı yerlere ulaşan işte tam olarak bu kılıçlardı.

1. Kilij

En karakteristik Türk kılıçlarından olan Kilij’in kökeni Asya Hunları’na kadar gider. Bu kılıcın en önemli özelliği ortasındaki bükümü ve yalmanıyla (kılıcın uç kısmında bulunan her 2 tarafı da keskin bölgeye verilen ad) darbe ve kesme gücünün oldukça keskin olmasıdır. Keskinlikte, Katana ile yarışabilen ender kılıçlardandır. Tek hamlede düşmanı ikiye böldüğü bilinen rivayetler arasındadır.

2. Ağır Kilij

Orta Asya’daki Türki kavimler tarafından bulunan bu kılıcın yalmanının ağırlığı oldukça fazladır. Ağırlığı kadar ölümcüllüğü de dillere destan bu yüzden kılıç ve balta karışımı bir forma bürünmüştür. Görünüş olarak da oldukça ürkütücü olan bu kılıç, 300 Sparta filminde de kendine rol bulmuştur ancak tarihi olarak Spartalılar’dan önce Türkler’e aittir. Kılıcı yakından tanıyarak kullanabilen kişiler mermiyi dahi ikiye bölebilir.

3. Yatağan

Yatağan, Osmanlı döneminde yaygın olarak 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar kullanılmış; meşhur ve etkili bir tür kılıçtır. Yabancılar arasında Türk Kılıcı, halk arasında Kulaklı olarak da bilinir. Kılıcın ağırlık merkezi, kılıç yapımında Türk eğrisi olarak bilinen açısı ve ideal vuruş şekli diğer kılıçlardan farklı olduğu için kullanımı zordur.  Formundaki bu farklılığın nedeniyse düşmanın her yönden gelecek kılıç darbelerini daha kolay savurmaktır. Ama iyi kullanan birinin elinde tahrip ve keski gücü, çağdaşı kılıçlardan çok yüksektir. Yatağan'daki motifler ve yazılar bazen bir şiir bazen bir özlü söz olmakla beraber çoğunlukla ayetler, kılıcın sahibinin ismi, dualar ve kılıcı yapan ustanın mührü ile yapım tarihi görülmektedir

4. Gaddare

Form olarak kılıçtan biraz daha kısa olan bu tür, aşırı derecede keskin olmasıyla bilinir. Çok ağır olduğu için iki telle kontrol edildiği bilinen Gaddare, mızraklı askerlerden oluşan düşman cephesini yarmak için baş üstünde çevirerek kullanılırdı. Gaddare, yürüyüş sırasında, sivri ucu havaya dönük olarak omuz üstünde ya da sırtta çapraz olarak taşınırdı.

5. Şaşmir

Bu kavisli kılıcın kökeni 9.yüzyıla ve Orta Asya’ya dayanır. Farsça kılıç anlamına gelen Şemşir, diğer kılıçlardan farklı olarak bele yatay olarak takılır. Tip olarak eğri, uca doğru incelen ve sivrilen bir formdadır. Yandan görünüşü aslan kuyruğunun kıvrıklığını anımsatır. Bu kılıç, darbe enerjisini bıçağa yayarak, kesme üzerine odaklanır. Bu sebeple saldırıdan ziyade savunma silahı olarak kullanılmıştır.

6. Karabela

Osmanlı kökenli olan bu kılıç, yeniçeri ve sipahiler tarafından kullanılmıştır. Karabela'nın en genel ayırt edici özelliği sapının kartal başı şeklinde

olmasıdır. Osmanlı’nın Avrupa seferleriyle, kullanımdaki rahatlığı, hafifliği ve Türklere askeri açıdan duyulan hayranlık sebebiyle Avrupalılar tarafından benimsenmiştir. Türkler 17. ve 18.yüzyılda kullanmış; sonraki yüzyıllarda Polonlar tarafından rağbet görerek onların resmi kılıç formu haline gelmiştir.

7. Dımışki

Kılıcın ismi, dünyanın en sağlam çeliklerinden biri olan Damaskus(Şam)'tan gelmektedir. Efsanelere göre tek vuruşta rakibin kılıcını ve kalkanını, hatta kılıcın üzerine bırakılan ipek bir mendili ikiye bölebilir. Dımışki kılıçlar, bu şöhretlerini büyük ölçüde Haçlı Seferleri’ne borçludur. Ortadoğu’ya yaptıkları seferlerde bu kılıçlarla karşılaşan şövalyelerin ülkelerine döndüklerinde anlattıkları hikayeler zaman içerisinde Dımışki kılıçları Avrupa’da bir efsane haline getirmiştir.

8. Hançer

Eski Türkler savaşta, göğüs göğse çarpışmalarda karşısındaki düşmana darbeleri hançerle vurmuştur. Kesici gövdesi bazen tek, ama genellikle çift ağızlı kesici bir silahtır. Hem kesici hem de yakın dövüş silahı olması sebebiyle geniş oluklara sahiptir. Kemere takılarak taşınan Türk hançerleri yaklaşık 35-40 cm. boyundadır. Çelikten yapılmış olan kesici gövdesi altın veya gümüş kakma yazılar, bitkisel motifler, saadet düğümü ya da Mühr-ü Süleyman gibi motiflerle süslenmiştir. Kabzaları kemik, fildişi, gümüş veya altın kaplamadır. Bunlar ahşap üzerine kadife, deri, gümüş veya altın kaplama bir kın içinde taşınır.

9. Memlük kılıcı

Eğriliği az olan bu kılıç zamanında Mısır’a hükmeden Memlüklüler’den türemiştir. Türk-İslam kültürüne ait en eski kılıç tasarımlarından biridir. İnce, uzun, hafif ve dışa doğru kavislidir. 19. Yüzyılda Karamanlı Hamit Bey tarafından Amerikalılar’a hediye edilmiş; o tarihten bu yana da Amerika deniz subayları tarafından merasim kılıcı olarak taşınmaya başlanmıştır. (kesme biçimi)

10. Pala

Yatağan’ı daha ziyade yeniçeriler kullanırken; pala, bahriye askeri ve süvariler tarafından kullanılırdı. Pala, düz; genişliği ucuna doğru biraz artan ve bu yüzden hafifçe öne kıvrık gibi görünürdü. Kısa ve enli olması sebebiyle yakın dövüş silahı olarak kullanılırdı.

Popüler İçerikler

Merve Taşkın Sevgilisinden Gördüğü Şiddeti Paylaştı: "Cinsel Organıma Tekmeler Atıyordu"
Kim Milyoner Olmak İster'de 5 Milyon TL'lik Ödül İlk Kez Kazanıldı!
Son Sahnesiyle Yüreklerimizi Ağzımıza Getiren Kızılcık Şerbeti Pinko'dan Sürpriz Paylaşım
YORUMLAR
27.07.2021

Sitenin bir kısmında ecdada sövülüyor. Bir kısmında ecdad övülüyor. Bu saçma sitenin ne halt olduğuna karar vermesi gerekiyor.

27.07.2021

Onedio'nun editör ekibini sevmesem de bence böylesi daha iyi. Tek taraflı olması, içerik sansürlemelerine neden olur. Aktrolleri geçtim, ılımlı görüşteki, aklını kullanabilen insanların da fikirlerini dile getirmesi engellenir. Zaten ülkede her şey sansürleniyor. Twitter'dan farkı kalmaz, iyice Buzzfeed'e döner SJW zırvalıklarından geçilmez sonra burası. Şu halde en azından ağzımıza geleni yazabiliyoruz.

27.07.2021

Osmanlı, zamanının en ileri askeri teknolojisine sahipti ve en büyük ekonomilerinden biriydi. Teknolojik ve ekonomik üstünlükleri liyakatli idarecilerle birleşince büyük bir imparatorluğa dönüşebildi. Ancak eğitime ve bilime verdikleri önemi azalttıkları anda en büyük darbeyi hiç beklemedikleri bir yerden yediler. Aslında büyük organizasyonlar için bu gayet beklenen bir durumdur ama yine de birkaç yüzyıl daha geciktirilebilirdi belki...

Neresinden bakarsan bak çok doğru bir yorum olmuş, tebrik ederim.

28.07.2021

ulan tarihimize bakıp gururlanmamak elde değil yemin ediyorum. Yakın tarihe bakıyosun yedi düvele karşı savaşmışız elde hiçbir şey yok iken. Osmanlı,Selçuklu,Timur,Göktürkler,Hunlar,İskitler çok sağlam tarihimiz var mk.

TÜM YORUMLARI OKU (31)