Ebru Şinik Yazio: Nefes Teknikleri ile Stres Yönetimi Mümkün mü?

Öncelikle nefes nedir, bütünsel sağlımızla direk ilişkisi nasıldır, kısaca özetlemek isterim.

Nefes alma ritmimiz sağlığımızın en önemli belirleyecilerindendir.

Eğer hiç dikkat ettiyseniz hasta insanların sık sık ve kısa nefesler alıp verdiğini; hem fiziksel, hem de zihinsel olarak sağlıklı insanların ise daha uzun aralıklarla sakin nefes alıp verdiklerini fark edersiniz.  Nefes  alma ve verme işlemi gün boyunca farkındalığımızı vererek, kontrol altında tutabileceğimiz bir sistem değildir; Nefes alma ve verme işlemi Merkezi Sinir Sistemimiz tarafından, fiziksel  bedenimizin kondisyonu ve zihinsel olarak bulunduğumuz duruma göre değişen, otomatik olarak gerçekleşen bir mekanizmadır.

Nefes alma ritmimizi belirleyen çok fazla etken olduğu halde kısaca akciğer, solunum yolları, kalp rahatsızlıkları ve ideal  beden üzerinde kiloya sahip olma ile  stres kaynaklı oluşan anksiyete, panik atak ve depresyon belirtilerinin nefes alma ritmini bozduğunu söyleyebiliriz. Yani merkezi sinir sistemi dengede olmadığında nefesin ritmi de dengesini kaybeder.

Ayurveda  Tıbbı nefesin zihnin aynası olduğunu söyleyerek, nefesin bedenimiz, zihnimiz ve ruhumuz arasındaki en kuvvetli ve hızlı köprü olduğunun üstünü çizer.  Nefes  bedenimizde serbestçe dolaşabildiğinde, kendimizi sağlıklı ve hayat dolu hissederiz. Nefes  engellendiğinde ise yorgunluk ve hastalıklar ortaya çıkar. Eskiden ne sakinleştirici haplar, ne de psikologlar vardı. Peki insanlarda psikosomatik rahatsızlıklar baş gösterdiğinde ne yapıyorlardı?

İşte insanoğlu binlerce yıldır fiziksel, zihinsel ve ruhsal bedenlerinde dengeyi sağlamak ve korumak için Nefes Tekniklerini kullanmakta...

Bahsettiğim nefes teknikleri, burundan alınıp verilen, asla ağzın kullanılmadığı, kadim ve medikal nefes egzersizleridir.

Pranamaya Nefes Teknikleri olan pranayama egzersizlerini  günümüz alopatik

Batı Tıbbı da yaklaşık 30 yıldır keşfetmeye ve şifalandırıcı etkilerini açıklayabilmek için üzerinde klinik araştırmalar yapmaya başlamıştır.

Dünyaca ünlü bazı doktorlar ve klinikler tarafından yaklaşık 15-20 yıldır tedavi süreçlerine dahil edilmeye başlanan bu Nefes Egzersizleri özellikle ruhsal ve psikolojik rahatsızlıkların ve stres yüklü, depresif ve endişeli bir zihnin şifalanmasında ciddi rol almaktadır.

Pranayama Nefes Teknikleri;

Fiziksel ve zihinsel detoks, stres yönetimi, metabolizmayı hızlandırarak zayıflamayı destekleme, depresyon ve anksiyeteye karşı panzehir oluşturma, vücudu sıcak basmasına karşı serinletme, fiziksel ve zihinsel enerjiyi yükseltme, odaklanma yeteneğini güçlendirme, sindirim sistemini dengeleme ve düzenli  çalıştırılması, tiroid bezlerinin ve prostat bezlerinin düzenli çalışmasını destekleme, cesaret ve özgüveni artırma, ciltte doğal botoks etkisi yaratma, astım’ı ve muhtelif  hücre dejenerasyonlarını önleyerek, şifalandırma ve ses tonunu mükemmel bir tona getirmek gibi bir çok muhtelif yarar sağlayabilmektedir.

Ve bu egzersizleri  öğrenmek hiç de zannedildiği gibi zor değildir.

Eğer bu nefes egzersizlerinin faydaları ile ilgileniyorsanız, günlük yaşamınızda uygulamak üzere Nefeste Saklı Hayat kitabımı alabilirsiniz.

Ayrıca bu linke tıklayarak stres yönetiminde çok etkili ve anında merkezi sinir sisteminizi dengeleyecek olan Nadi Shodhana, yani Dönüşümlü Burun Nefesi uygulamasını izleyebilirsiniz. Aman videoda anlattığım kontrendikasyon listesine dikkat! Herkes kafasına göre her nefes egzersizini yapmamalıdır.

Bu nefes egzersizini  göğüs ağrısı olanlar, çok yüksek tansiyon hastası olup tansiyon ilacı kullanmayanlar  ve son 6 ayda epilepsi krizi geçirenler uygulamamalıdır.

Bol Şifalar dilerim!  

İyi Ol, Mutlu Ol!

YouTube

Instagram

Facebook

Twitter

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
YORUMLAR
01.10.2021

Aha parasız hizmet.Denemekte fayda var.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ