Adoptif Hücre tedavileri, bilimin en son geliştirdiği tedavilerden biri olacaktır. Kanser tedavisinin seyri boyunca doğru zamanda uygulandığında, hastalara kanserin ileri evrelerinde bile uzun süreli remisyon yaşamaları için çok daha iyi bir fırsat sunabilir. Geçenlerde yazdığımız kitapta tam da bunu tartıştık.
Kanser tedavisinin geleceği, hücre temelli immünoterapilerde ve hastanın hastalıkla kendi kendine savaşma ve kontrol etme yeteneğine odaklandığı tedavilerdedir.
Bir kanser hastasının iyileşmesine yardımcı olmak için özellikle önerebileceğiniz bir şey var mı ?
Bir doktorun hasta için yapabileceği en önemli şey onları dinlemektir.
Eğer dinlerseniz, hasta size her şeyi anlatır. Nesi var, vücudunda neler oluyor, tedavisi kendisine nasıl yansıyor vs. Ne yazık ki bizlere bunlar Tıp Fakültelerinde öğretilmiyor. Hastalar duyulmak ve anlaşılmak isterler ve buna ihtiyaç duyarlar. Tedavi planlarını oluştururken onları işittiğinizi ve sözlerini dikkate aldığınızı hissettiklerinde, kendi iyileşme süreçlerine katkıda bulunduklarını bilirler ve bu da iyileşmeye adım atma sürecini çok güçlü kılar.
Hipokrat'ın şöyle bir sözü vardır.
'Hastalıkları tedavi etmiyoruz, Hastaları tedavi ediyoruz'
Hastalık hastanın bir parçasıdır, bunu her zaman hatırlamalıyız. Bu nedenle hastanın da tedavinin bir parçası olması gerekir.
Deneyimlerinize göre, kansere yakalanan bir sevdiğinizi desteklemenin en iyi yolları nelerdir?
Kanser hastası olan kişi, farklı psikolojik aşamalardan geçer. Bunlar inkar, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenmedir.
Bu sorunun cevabı yine önceki cevabımla bağlantılı. Onları dinlemeliyiz… Süreçlerinin hangi aşamasında olduklarını anlayabilelim diye farkındalıkla dinlemeliyiz... O zaman hangi noktada olduklarına bağlı olarak elimizdeki bilgi ve imkanlarla en iyi desteğimizi sunabiliriz.
Kanserle savaşmakla ilgili bilinen en yaygın yanlış anlaşılmalar ve mit’ler nelerdir?
Çok var. Bu soru başlı başına ayrı bir röportaj konusu olabilir.
Anlamamız gereken en önemli şey, tüm toplumun bu konuda bilinçlenmesi gerektiğidir.
Ne yazık ki, çoğu zaman hastaya bakmakla yükümlü olan yakınları kendi yaşadıklarına kapılıp, hastanın etrafındaki herkesin aynı amaç için çalıştığını unutabilmektedir. Bir kanser hastasının bakımı; cerrahlar, onkologlar, dahiliyeciler, psikologlar, aile üyeleri ve diğer birçok destek sistemini gerektirir. Sadece hastalar değil, özellikle biz doktorlar bu süreçte yalnız olamayacağımızı ve tek başımıza başaramayacağımızı unutmamalıyız.
“Kanser Hakkında Herkesin Bilmesi Gereken 3 Şey”i sorarsak, ne dersiniz?
1. Kanser, bağışıklık sisteminin denetiminden kaçma yeteneğine sahip bir hücre ile başlar.
2. Kansersiz insan diye bir şey yoktur. Kanser tedavisinde başarıya ulaşmak, kişiyi kanserden arındırmaya çalışmak değildir, çünkü bu mümkün değildir.
3. Kanseri tedavi etmek veya yaşam boyu durdurmak, ancak hastanın bağışıklık sisteminin kansere karşı savaşmasını sağlayarak mümkün olabilir.
Okuyucularımıza son olarak söylemek istediğiniz bir tavsiyeniz var mıdır?
Ne yaparsan yap, sevgi ve şefkatle yol göster ve bu olanların bizimle ilgili olmadığını asla unutma. Ben kendim için burada değilim, tüm insanlık için buradayım.
Okurlarımız çalışmalarınızı nasıl takip edebilir?
Kar amacı gütmeyen araştırma kuruluşumuz Seraph Araştırma Enstitüsü ve ayrıca 2016'da kurduğum Biyoteknoloji şirketi olan Enochian Biosciences'dan yaptığımız çalışmaları takip edebilirler.
YouTube
Instagram
Facebook
Twitter