Ebola Benzeri Virüs Tarla Faresinden İnsana Bulaştı! Peki Virüs Avrupa'da Yayılıyor mu?

Kuzey Avrupa, özellikle Birleşik Krallık, Ebola benzeri bir virüsün tehdidi altında.

Söz konusu virüs, 'tarla faresi ateşi' olarak bilinen ve potansiyel olarak ölümcül bir hastalığa dönüşebilen bir enfeksiyonu beraberinde getiriyor. Bu virüs, kemirgenlerden insanlara bulaşabiliyor ve Ebola gibi kanamalara yol açabiliyor.

İsveç'te, patojeni taşıyan kırmızı sırtlı tarla fareleri, 2 insana Viral Kanamalı Ateş (VHF) adı verilen Ebola benzeri hastalığı bulaştırdı!

2018'de İsveç'te, tarla farelerinin taşıdığı Puumala virüsünün neden olduğu bir nefropati salgını vakası teşhis edilmişti. 

Şimdi ise, 'tarla faresi ateşi' vakalarının, tipik olarak bulunduğu yerden yüzlerce kilometre uzakta ve VHF'ye dönüşme potansiyeli olduğu belirtiliyor.

İsveç'teki doktorlar, ilk görüldüğü yerden 300 mil uzakta bir "tarla faresi ateşi" vakası tespit etti.

Hastanın seyahat etmediği belirlendi, bu da hastalığın yayıldığı anlamına geliyor. Hastaların semptomları arasında ateş, genel halsizlik, burun kanaması ve böbrek fonksiyonlarında bozulma yer alıyordu. Her iki hasta da iyileşti ancak Uppsala Üniversitesi'nden bilim adamları tarafından bir soruşturma başlatıldı.

Bilim insanları, virüsün ilk tespit edildiği Scania ilçesinde kırmızı sırtlı tarla farelerini test etti. 74 kişiden 9'unda hantavirüs geni taşıdığını buldu.

Hantavirüsler, fare, sıçan ve tarla faresi gibi kemirgenlerde bulunur ve insanlarda iki tür hastalığa neden olur: böbrek sendromlu hemorajik ateş (HFRS) ve hantavirüs pulmoner sendromu (HPS). HFRS, en kötü durumda ölümcül olabilir.

Ayrıca, bilim insanları, kemirgenlere bulaşan iki virüs türünün bulunduğunu da belirledi; biri İsveç'ten, diğeri yüzlerce kilometre uzaktaki Finlandiya veya Rusya Karelya'dan. Bu durum, yeni bir coğrafi bölgedeki yeni Puumala virüs suşlarının, insan sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini gösteriyor.

Çalışmanın yazarlarından Uppsala Üniversitesi'nden Profesör Åke Lundkvist, "Eğer virüs bölgede uzun süredir mevcutsa ve henüz keşfedilmediyse, neden daha fazla insan hastalanmadı? Yoksa hastalık daha da yaygınlaştı mı?" soruları üzerinde düşünüldüğüne işaret etti.

Araştırmanın yazarı Elin Economou Lundeberg ise, 'Yakaladığımız nispeten az sayıdaki tarla faresinin bu kadar büyük bir kısmının aslında insanları hasta eden bir hantavirüs taşımasına şaşırdık. Virüsün önceden bilinen aralığı, bölgenin 500 km güneyindeki bir bölgedeydi.' şeklinde konuştu. 

Tüm bu bulgular ışığında, uzmanlar, virüsün yayılma ihtimalinden endişeleniyor!

İlginizi Çekebilir

Denizin Rengi Değişmişti Sebebi Ortaya Çıktı! Peki Körfez'i Kahverengiye Boyayan Neydi?
Antik Mısır'da Beyin Kanseri Tedavisi! 4 Bin Yıllık Kafatası En Eski Kanser Ameliyatının İpuçlarını Saklıyor!

Popüler İçerikler

Yarışmaya Katıldıktan Sonra Başından Vurulan Mutlu Kaya'nın "Başardım" Paylaşımı Duygulandırdı!
Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi
Serhat Kılıç Seksenler Dizisinde Rol Arkadaşı Olan Vural Çelik'in Cenazesine Neden Katılmadığını Açıkladı!
YORUMLAR
31.05.2024

bi yayamadiniz yayin bakalim adiler sizi

31.05.2024

Vay be, kim derdi ki Schengen alamadığımız için sağlıklı kalacakmışız...

31.05.2024

bizim ülke ucuz olduğu için yaz tatili için gelenlerden bulaşabilir. Yinede çok yanaşmayalım sarışın mavi gözlü turist kızlara. :)

31.05.2024

Bulasici viruslerin cogu hayvandan insana veya insandan insana bulasir, bunun fare olmasina gerek yok. Tavuktan, inekten, kediden, kopekten, yarasadan.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ