Ebeveynlik 101: Herhangi Bir Travmaya Sebep Olmadan Çocuklarla Zor Konular Nasıl Konuşulmalı?

Ortamda çocuk bulunan herhangi bir sohbette 'Zamane çocukları pek bir zeki!' cümlesini duymanız an meselesidir. Adeta sünger gibiler, ne konuşulursa ya da hangi davranış gösterilirse siz farkında bile olmadan aniden çekerler. Bir bakmışsınız aynı davranışı sergiliyor, duyduğu cümleleri bir bir sayıyor! Peki ama hayatımızda hep iyi şeyler olmuyor, zor bir konu çocuklarla nasıl konuşulmalı, çocuklara zor haberler nasıl verilmeli diye merak ediyorsanız cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Öncelikle çocuğunuzu anlayın ve sorunun ne olduğunu çözümlemek için ona sorun.

Daha önce de dediğimiz gibi, çocuklar sünger gibi her şeyi çeker ve fark etmeseniz bile bir sorun olduğunu anlamış ya da duymuş olabilirler. Bu yüzden ilk yapmanız gereken onu iyice dinlemek ve anlamak. Ardından en rahat olduğu zamanda, sorgular gibi değil yalnızca sohbet eder gibi onunla konuşun ve ne duyduğunu ya da bildiğini öğrenmeye çalışın.

Onunla konuşun ancak konuşurken sakin olmaya özen gösterin.

Sohbetiniz sırasında size sorusu olup olmadığını sorun. Ancak bu soruları yanıtlarken açık ve net olun, fazla detaya girip kafasını karıştırmayın. Çünkü dünyada ne olup bitmeye hakkı olsa da, sizin onu mümkün olduğunca stresten korumanız gerekir. Duygusal işaretleri çoğunlukla yetişkinlerden aldıkları için beden diliniz, yüz ifadeniz, stresli tavırlarınız onun stresi algılamasına neden olacaktır. Sakin olun, gerekirse bu konuşmaya 15 dakika ara verin ve sakinleşerek devam edin.

Ona güvende olduğunuzun altını çizin.

İçinde bulunduğunuz durumu basit ve sakin bir şekilde anlatırken, kendinizin güvende olduğunuzu belirtin. Aile içi şiddet, doğal affet, savaş vs. konu ne olursa olsun bu durumun düzeltilmesi için çok çaba harcandığını ve güvende olduğunuzu mutlaka bildirin.

Ön yargı dolu ifadeler yerine, şefkatli sözcükler kullanmayı seçin.

Zorlu konular beraberinde doğası gereği ön yargı ve gerginliği getirebilir. Ancak dünyanın daha sevgi dolu bir yer olduğunu anlaması için çocuğunuza konuyu anlatırken ön yargı, ayrımcılık, zorbalık içeren sözcükler yerine zor durumdaki insanlara yardım etmeyi öğütleyen ve öğreten ifadeler kullanmalısınız. Kötü, pis insan, düşman gibi akran zorbalığına dönüşebilecek olumsuz ifadeler kullanmaktan kaçının.

Yardımlaşmaya odaklanın.

Her şeyi sünger gibi kapan çocuklar için yardımlaşma ve nezakete tanık olması çok önemli. Ona anlatacağınız pozitif hikayeler ya da o an yapılan bir davranışta kendisinin de katkıda bulunmak isteyip istemeyeceğini sorun. En azından konu ile ilgili şiir yazmasını, resim yapmasını önerebilirsiniz. Buradaki amaç, çocuğunuza zor durumlarla başa çıkabilme becerisi vermek. Küçük bir reaksiyon bile

Konuştuğunuz bu gergin konuyu dikkatle kapatın.

Gergin bir konu konuştuktan sonra, çocuğunuzun sakinleştiğinden emin olarak konuyu kapatın. O endişeli ya da korku içindeyken bir anda konuyu kapatıp onu yalnız bırakmayın. Konu ile ilgili yeni gelişmeler oldukça çocuğunuzu aynı şekilde gözlemleyin ve onu anlayarak gerekirse yeniden konuşun. Her çocuk endişesini kelimelerle ifade etmez. Kimi zaman ani baş ve karın ağrıları, kabuslar, uyku sorunları baş gösterebilir. Onda birden gelişen farklı durumlar için takipte kalın ve eğer bu süreç uzuyorsa mutlaka bir uzmana danışın. Çocuğunuzu stresten uzaklaştırmak için nefes egzersizleri de yapabilirsiniz.

Çocuğunuzu sakinleştirmek için nefes egzersizlerinden yararlanın.

5-5-5 egzersizi bunun için uygun. 5 saniye boyunca burundan nefes alıp, 5 saniye boyunca ağızdan verin ve bunu 5 set tekrarlayın. Çocuğunuza karnında bir balon varmış ve onu şişirip sonra da söndürüyormuş gibi yapmasını önerebilirsiniz.

Mutlu çocuğun yolu, mutlu ebeveynlerden geçer. Bu yüzden kendinize iyi bakın!

Haberleri ve internet kullanımını kısıtlayın. Sizin zihin ve ruh sağlığınız ne kadar iyi olursa, çocuğunuza da o kadar iyi bakıp onu o kadar mutlu edersiniz. Onun sizi kopyaladığını asla unutmayın!

Kötülüklerin ve çocukları üzecek her türlü olumsuzluğun son bulacağı bir dünya mümkün olsa keşke!

 Kaynak

Ayıplamadan Önce Biraz Düşünelim: Bir Anne Bebeğine Neden Bağırır?
Anne Olmanın Hazırlığı Önceden Başlar: Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Almanız Gereken Önlemler Neler?
Adeta Bir Mucize! İkiz Çocuklarını İki Ayrı Yılda Doğuran Kadının Duygu Dolu Hikayesi

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?