Ebeveynlerin en zorlandığı durumlardan biri bebeklerinin geceleri uyumaması. Bebeklerin uyumaması için birçok neden var. Bebeğinizin neden bir türlü uyumadığını merak ediyorsanız içeriğe buyurun!
Ebeveynlerin en zorlandığı durumlardan biri bebeklerinin geceleri uyumaması. Bebeklerin uyumaması için birçok neden var. Bebeğinizin neden bir türlü uyumadığını merak ediyorsanız içeriğe buyurun!
Bebeklerin doğumdan itibaren yaşadığı uykusuzluk ebeveynlerin de uyku problemi yaşamasına neden oluyor.
Bebeğiniz bir türlü uyumuyorsa bu sorunun altında başka bir neden olabilir. Bebeklerin uyumama nedenlerini sizler için derledik. 👇
9 ay boyunca anne karnında olan bebekler doğum itibariyle yeni bir dünyaya adım atıyorlar. Doğumla birlikte yepyeni bir dünyaya gelen bebekler anne karnında duydukları seslerin yoksunluğunu yaşayabiliyorlar. Bu durum da bebeklerin huzursuz olmasına neden olabiliyor.
Kolik bebek sendromunun temel nedeni gaz. Bu sendromda bebeklerin karınları şiş olduğu için bebekler sürekli ağlıyorlar. Bebeklerin yaşadıkları bu gaz problemi onları uyutmuyor ve huzursuz ediyor. Kolik sendromu olan bir bebeğiniz varsa onun karnına masaj yaparak rahatlatabilirsiniz.
Diş çıkartma döneminde bebeklerin ateşi çıkabiliyor. Bu yüksek ateş bebeği rahatsız ederken hem yeme hem uyku düzenini de etkiliyor. Böyle bir durumda bebeğinizin doktoruna danışarak ateşini düşürmeye çalışmanız gerek. Ateşi düşen bebeğinizin uyku düzenine dönmesi kolaylaşır.
Doymayan bebekler açlıklarını anlatmak için ağlarlar ve uykuya direnirler. Sürekli emen bir bebeğiniz olduğunu düşünüyorsanız da bu bebeğinizin doyması için yeterli değil.
Emdiği halde uyumayan bir bebeğiniz varsa sütünüz yetersiz olabilir. Böyle bir durum yaşıyorsanız doktorunuza danışarak anne sütünüzü artırıcı yiyecekler yiyebilirsiniz.
Bebeğinizin odasının havadar olması ve yattığı yatağının rahatlığı uykusunu yakından etkiliyor. Bebeğinizin uyuduğu alan ne çok sıcak ne çok soğuk olmalı. Bebeğinizin odası gürültüden de uzak olmalı.
Sünger yataklar bebekler için ideal. Bebeğinizin yatağının dokusu da çok önemli. Yatağın dokusundan bebeğinizin cildinin rahatsız olmamasına dikkat etmelisiniz.
Gaz, kabızlık, ishal veya ateş gibi sağlık sorunları uykusuzluğa neden olabiliyor. Bebeğinizin uykusuzluğunun altındaki nedeni bulabilmek için bebeğinizi yakından takip ederek doktorunuza danışmalısınız.
Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren özellikle annesine bağlanarak onu kaybetmekten korkabiliyor. Algısı arttıkça bebekler ebeveynlerinin ne zaman gideceğini fark eder ve terk edileceğini düşünür. Bu da bebeklerin ayrılık kaygısı hissetmesine neden olabiliyor.
Uyuduğunda terk edilebileceğini düşünen bebekler olabildiğince uykuya direnerek hem kendilerini hem ebeveynlerini zorlarlar.
Bu dönemde bebeğinizi rahatlatmak için başka bir odaya geçin, 'Ben yan odadayım, birazdan geleceğim' diye uyarın ve 5 dakika sonra dönün. Bu sayede bebeğinizin terk edilmeyeceğinden emin olmasını sağlayabilirsiniz. Evden çıkacağınız zaman da mutlaka ona haber vermeli ve içini rahatlatmalısınız. Evden haber vermeden çıkmanız bebeğinizin kaygılarını artırır.
Bebeğinizin uykusuzuluğunu mutlaka takip etmelisiniz. Normalden farklı bir durum olduğunda doktorunuza danışmalısınız.