Ebeveynlerin İlk Sınavı Bebek Banyosu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bebeklere ilk banyosunu yaptırmak her zaman en zorudur. Bebeklerin temizlenmesi ve rahatlaması için gerekli bu aktiviteyi yaparken zorlananlar buraya. Bebeğinizi nasıl yıkayacağınızı merak ediyorsanız içeriğe buyurun!

Bebeklere banyo yaptırmak özellikle ilk zamanlarda oldukça zor. İlk tedirginliği atlatınca banyo işi kolaylaşsa da yeni ebeveynler için bu durum biraz korkunç olabiliyor.

İlk olarak yenidoğan bebeklerin banyosu hakkında bilgi verelim...

Yenidoğan bebeğin ne zaman yıkanacağı tüm ebeveynlerin merak ettikleri bir konu. Bu konuda doktorlar yıkamayı birkaç gün ertelemeyi tavsiye ediyorlar.

Bebekler doğduklarında verniks adlı bir madde ile kaplı oluyorlar. Bu madde bebekleri çevredeki mikroplara karşı koruyor.

Yenidoğan bebeğinize bu birkaç gün geçtikten sonra ilk banyosunu yaptırabilirsiniz. Bu banyoyu yaptırırken göbek kordonuna dikkat etmeniz gerek.

Göbek kordonu düşene kadar bebeğinizi yıkamak için sünger banyosunu tercih edebilirsiniz. Sünger banyosu, küvet banyosu yerine geçen ve bebeğinizi temizlemenizi sağlayan bir uygulama.

Diğer merak edilen bir konu da bebeklerin ne kadar sürede bir yıkanması gerektiği. Bebeğinizi her gün yıkamanıza gerek yok. Özellikle yenidoğan bebeğinizi haftada 2 veya 3 kere banyo yaptırmanız yeterli.

Yenidoğan bebeklerin kordon sapı iyileşene kadar sünger banyosu yapması gerekiyor. Kordon sapının iyileşmesi genel olarak 1-4 hafta sürebiliyor. İyileşme gerçekleştikten sonra ise küvet banyosu yapılabiliyor.

Yenidoğan bebeklere tavsiye edilen sünger banyosu için bazı malzemelere ihtiyaç var. Bebeğinize sünger banyosu yaptırırken ihtiyacınız olan ürünler şunlar:

  • Havlu

  • Ilık su (Suyunuz sıcak olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor)

  • Sünger 

  • Temiz bebek bezi

  • Bebek havlusu

  • Bebek şampuanı

Bebeğinize sünger banyosu yaptırmak istiyor ama nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız adım adım anlatıyoruz. 👇

1. Bebeğinize sünger banyosu yaptırırken ilk bakmanız gereken oda sıcaklığı. Yeni bir dünyaya alışmaya çalışan bebeğiniz çok kolay hasta olabilir. Bu yüzden odanızın sıcaklığını çok önemli.

Bebeğinizi banyo yaptıracağınız odanız 24 derece olmalı.

2. Bebeğinize sünger banyosu yaptırmak için bebeğinizin düz bir zeminde olması gerekiyor. Sünger banyosu için öncelikle bebeğiniz için alt değiştirme masası gibi bir yer ayarlayın.

Banyo yaptırmak için ayarladığınız bu yerin etrafında mutlaka güvenlik önlemlerini almanız gerekiyor.

3. Bebeğinizi havluya sarın ve sadece süngerle sileceğiniz kısımları açın. Diğer bölgeler ise kapalı kalsın.

Örneğin bacağını silerken sadece o bacaktan havluyu kaldırın, diğer yerler kapalı kalsın.

4. Sünger banyosuna bebeğinizin başından başlamalısınız. Önce bebeğinizin başını ve yüzünü güzelce silin.

Bebeğinizin yüzünü temizlerken gözüne ve ağzına sabun kaçmaması için sabunsuz silmeniz daha iyi olacaktır.

5. Bebeğinizin başını ve yüzünü süngerle silmeyi bitirdikten sonra suyunuza bebek şampuanı ekleyin. Süngerinizi şampuanlı ılık suya batırın ve vücudunun kalanını silin.

Bebeğinizin sabunladığınız vücudunu yıkadıktan sonra temiz ılık bir suyla durulamanız gerekiyor.

6. Durulama işlemi bittiğinde bebeğinizi kurulama kısmına geçebilirsiniz. Bebeğinizin tüm bedenini güzelce kuruladığınızdan emin olmalısınız.

Şimdi de küvet banyosu hakkında bilgi verelim...

Bebeğinizi küvette yıkamaya geçmeniz için göbek bağının düşmesi gerekiyor. Göbek bağı düşen bebeğinizi artık küvette yıkayabilirsiniz.

Küvette bebeğinizi yıkamak işinizi çok daha kolaylaştıracak.

Bebeğinizi küvette yıkamadan önce bakmanız gereken suyun sıcaklığı. Bebeğiniz için ideal su sıcaklığı 37-38 derece.

Bebeğinizin banyo suyunu ölçmek için termometre kullanabileceğiniz gibi bileğinizle de kontrol edebilirsiniz.

Bebeğinizin başını yıkarken olabildiğince dikkatli olmalısınız. Bebeğinizin başını yıkarken masaj yaparsanız bebeğinizin de çok hoşuna gidecektir.

Bebeğiniz başını yıkarken su geldiğinde kafasını ani hareket ettirebilir. Bu aşamada başını mutlaka kontrol altında tutmalısınız.

Bebeğinizi küvette yıkarken bebeklere özel sabunlar ve şampuanlar kullanmalısınız. Normal sabunlar bebeğinizin cildinde kurumaya neden olabilir.

Bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar haftada 3 kere banyo yaptırmanız yeterli. Banyo yaptırmasanız da mutlaka bebeğinizin her bezini değiştirdiğinizde genital bölgeyi güzelce yıkamalısınız.

Her gün veya günde 1-2 kere banyo yaptırmak bebeğinizin cildinin kurumasına neden olabilir.

Banyo yaparken bebeğiniz ağlıyorsa odanın ve suyun ısısından emin olun. Suyun çok sıcak olması veya odanın sıcaklığının yeterli olmaması çocuğunuzun ağlamasının nedeni olabilir.

Yine bebeğiniz sert bir zeminde yatıyorsa bu da ağlamasına neden olabilir.

Her şeye rağmen bebeğiniz suyu sevmiyorsa o zaman banyoyu bebeğiniz için daha eğlenceli hale getirmeniz gerekiyor.

Bunun için banyoda kullanmak için banyo oyuncakları, sesli oyuncaklar alabilirsiniz. Yine banyo yaparken dinlendirici bir müzik çalabilirsiniz.

Bebeğinize küvet banyosu yaptıracaksanız izlemeniz gereken adımları sizler için derledik. 👇

1. Bebeğinizi banyo yaptırmak için öncelikle küvete ılık su doldurmanız gerekiyor. Bebeğinizin banyosu için yaklaşık 2-3 litre suyu küvete doldurun.

Suyun sıcaklığını mutlaka kontrol edin. Çok sıcak ya da çok soğuk olursa bebeğiniz rahatsız olacaktır. Banyo süresince mutlaka suyun ısısını ara ara kontrol edin. Bir süre sonra su soğuyabilir. Su soğuduysa küvete ılık su eklemelisiniz.

2. Küvete aldığınız bebeğinizin mutlaka başını desteklemelisiniz. Bebeğinizin başı her zaman suyun üstünde olsun.

Bebeğinizin banyodan korkmaması için bu anlarda mutlaka onunla konuşun ve iletişimde kalın.

3. Bebeğinizin yüzü ve saçı için vücudunu temizlediğinizden ayrı bir bez kullanmanız daha doğru. Bebeğinizin saçını her banyoda yıkamak yerine haftada 1 veya 2 kere şampuanlasanız yeterli.

Bebeğinizin saçını ve yüzünü yıkadıktan sonra başka bir bez kullanarak vücudunu da yıkamalısınız. Vücudu yıkarken yukarıdan aşağıya doğru yıkamanız gerekiyor.

4. Bebeğinizin vücudunu ve saçını güzelce yıkadıktan sonra dikkatli bir şekilde bebeğinizi kenara alın. Temiz bir bebek havlusuyla bebeğinizi artık kurulayabilirsiniz.

Kurulama yaparken bebeğinizi havluya sararsanız üşümesini de engellemiş olursunuz.

Bebekleri küvette banyo yaptırırken ebeveynlerin en çok dikkat etmesi gereken şey bebeği küvette tek başına bırakmamak. Bebeğinizi banyo yaptırırken asla yalnız bırakmamalısınız. Çok az su bile bebeğinizin boğulmasına neden olabilir.

Hamilelik Döneminde Formunuzu Korumanın En Etkili Yolları
Bebeklerde Görülen Yeşil Kakanın Sebebi Nedir?
Tüm Anne Adayları Buraya! Hamilelikte Nasıl Beslenmeniz Gerektiğini Anlatıyoruz
Çocukların En Önemli Eğitimlerinden Tuvalet Eğitimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bebeklerde Çok Sık Görülen Bebek Reflüsü Hakkında Bilmeniz Gerekenleri Anlatıyoruz
Ebeveynlerin En Zorlu Sınavı Bebeklerin Diş Çıkarması Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu