Ebeveynler için A'dan Z'ye Temizlik Rehberi: Çocukların Odası, Oyuncakları ve Kıyafetleri Nasıl Temizlenmeli?

Çocuklarınız bu kadar kıpır kıpırken onların oyuncaklarını, eşyalarını ve odasını temiz tutmak size oldukça zor gelebilir. Çocuklar tüm eşyalara dokunur, her yeri merakla kurcalar ve siz görmeden her şeyi karıştırabilirler. Bunlar olurken çocuklarınızın sağlığından da endişe duyabilirsiniz. Ebeveynler olarak aklınızda bulunduracağınız birkaç tüyo sayesinde çocuklarınız; eşyalarını ve oyuncaklarını güvenle kullanabilir, odalarında rahatlıkla zaman geçirebilirler. Gelin, bu tüyolara birlikte bir göz atalım.

Çocuk odasındaki kullanılmayan eşyaları ayıklayın.

Çocuk odasındaki başlıca sorununuz dağınıklık ise biraz eşya ayıklamak iyi bir fikir olabilir. Özellikle çocuklarınızın çok kıyafeti ve oyuncağı varsa kullanılmayan eşyaları çıkararak odadaki yükü azaltabilirsiniz. Uzun süredir oynanmayan oyuncaklar, artık giyilmeyecek kıyafetler odalarda gereksiz yer kaplayarak dağınıklığın daha da artmasına neden olabiliyor. Artık olmayan kıyafetleri tanıdıklarınız ya da bağış için ayırabilir, oyuncakları da saklama alanlarınızda koruyabilirsiniz.

Çocuk odasındaki fazlalıkları kaldırın.

Çocuğunuzun odasındaki fazla kitaplar, defterler ve boyalarla temizliğe devam edebilirsiniz. Çocuğunuzun yaş aralığına artık uymayan ve okunmayan kitaplar ile kablo yığınları da çocuğunuzun odasını kalabalık hale getirir. Eğer kullanılmayan defterler, bitmiş boyalar ve artık yüzüne bakılmayan kitaplarla dolu bir oda istemiyorsanız çöpe gidecekleri ayıklayabilir, geri kalanları ihtiyacı olanlara verebilirsiniz.

Çocuk odasını düzenleyin.

Düzenli bir çocuk odası, dağınıklığı engeller. Çocuğunuzun dağınık olmasını engelleyecek bir oda disipliniyle oyuncaklar, kitaplar, kıyafetler ve diğer her şey yerli yerinde durabilir. Kullanılmayan eşyaları ayıkladıktan sonra her şeyi toparlayacak organizer ürünler ve oyuncak sepetlerini kullanabilir, gereksiz dağınıklığın önüne geçebilirsiniz. Unutmayın ki çok fazla dağılmayan bir oda, daha kolay temizlenir.

Çocuk odasını düzenli olarak süpürün.

Çocuklar çok hareketli oldukları için odaları hızla kirlenebilir. Eşyalarda ve zeminde biriken mikroplar çocuğunuzun sağlığı için kötü sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden çocuğunuzun odasını sık sık süpürerek yerde biriken tozlardan kurtulabilirsiniz. Çocuğunuzun odasını belli aralıklarla havalandırarak içeri temiz hava girmesini sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki çocuklarınız sık sık eşyalarını ve ellerini ağızlarına götürebilirler. Bu yüzden zeminin temiz olması, çoğunlukla odasında ve yerde vakit geçiren çocuğunuzun sağlığını korumak için önemli.

Çocuk odasında her köşenin tozunu alın.

Çocuğunuzun odasında sıklıkla zemini silebilir, çarşaf ve nevresimleri değiştirebilirsiniz. Her yere dokunan çocuklarınız için dolapların ve rafların da tozlu olmaması gerekir. Eşyaların tozunu düzenli olarak alarak toz birikmesinin önüne geçebilirsiniz. Çocuk odası için mobilya ve tekstil ürünü seçerken toz toplamayan kumaşların kullanıldığı koltuk, halı, perde gibi ürünleri tercih edebilirsiniz. Fazla toz tutmayan ve bol tüylü olmayan doğal ürünler ile temizlik her zaman daha kolay olur.

Çocuk odasının duvarlarını silin.

Çocukların her yere temas edebileceğini unutmadan duvarları da temizlemelisiniz. Duvarlardaki kalem lekeleri, parmak izleri sık sık karşılaşacağınız manzaralar arasında yer alabilir. Su bazlı ya da plastik boyalar, duvardaki kalem izlerinin kolayca çıkmasını sağlar. İnatçı lekeler için ise saf alkol ya da amonyak döktüğünüz pamuklarla temizlik yapabilirsiniz. Nemli bezlerle duvarları, lamba ve abajurları sık sık silebilirsiniz. Pencere pervazları ve petek gibi alanları da ihmal etmeden temizliğinizi tamamlayabilirsiniz. Temizlik aşamasında çocuğunuza zarar vermeyecek doğal içeriklere sahip ürünler tercih edebilirsiniz.

Plastik oyuncakları temizlemeyi ihmal etmeyin.

Çocukların oyuncaklarla sürekli temas halinde olmaları ve sık sık ağızlarına götürmeleri, oyuncakların temizliğini birkaç adım öne çekiyor. Plastik oyuncaklar için farklı temizleme yöntemlerini denemelisiniz. Lego gibi parçalara sahip plastik oyuncakları yıkadıktan sonra bir süre sirkeli suda bekletebilirsiniz. Sirkeli su, en kolay uygulanan doğal dezenfektanlar arasında yer alıyor. Temizliği kolaylaştıran bu işlem ile plastik oyuncaklar üzerinde yaşayan mikroplara veda edebilirsiniz. Plastik oyuncakları bulaşık makinesinde yıkamak önerilmiyor ama eğer elde yıkayacaksanız doğal bir deterjan ve sirkeli su yardımcınız olabilir.

Pelüş oyuncaklar mikroplara kucak açıyor.

Çocuğunuzun çok sevdiği pelüş oyuncakları tahmin edemeyeceğiniz kadar mikrop taşıyor olabilir. Pelüş oyuncaklar, yumuşak yapılarıyla mikropları içerisinde kolaylıkla saklayabilir. Bu yüzden onları yıkamak için en etkili yöntem, çamaşır makinesini kullanmanız. Oyuncakları çıkarılabilir kıyafetlerini ayırarak makineye atmanız hem oyuncağın hem makinenin zarar görmesini engeller. Dilerseniz düğmeli ya da boncuklu oyuncakları bir yastık kılıfın içerisinde makineye atabilirsiniz. Makinenizin hassas ayarında ve organik deterjan kullanarak yıkayacağınız oyuncaklar için deterjan bölmesine sirke de ekleyebilirsiniz.

Çocuk kıyafetlerinin temizliğine dikkat edin.

Çocukların kıyafetlerinin temiz kalmasını beklemek biraz hayal olur. Çamur, yemek lekesi, boya lekesi derken kıyafetleri yıpranmadan temizlemek size zor görünebilir. Ancak belli kurallara uyarak yapacağınız çocuk kıyafeti temizliğiyle içinizi rahat ettirecek sonuçlara sahip olabilirsiniz. Kuruyabilecek lekelere sahip kıyafetleri beklemeden yıkamalısınız. Çocuk kıyafetlerinde lekelerden kurtulmanın altın kuralı ise ön yıkama yapmanız. Çocuk kıyafetlerini her yıkamada ön yıkama ayarıyla yıkarsanız lekelerle uğraşmak zorunda kalmazsınız. Çocuğunuzun yünlü kıyafetlerini ise elde ve soğuk suda yıkamanız kıyafetin zarar görmesini engeller.

Çocuk kıyafetlerini yıkarken kullanılan ürünler önemli.

Çocuklarınızın kıyafetleri için çocuklara özel deterjan ve yumuşatıcılar tercih etmelisiniz. Organik içeriklere sahip, parfümsüz ve zararlı kimyasallar içermeyen deterjanlar kullanmak; çocuğunuzun sağlığı açısından oldukça büyük önem taşıyor. Çamaşırları yıkayıp iyice kuruttuktan sonra dolaba yerleştirmeden önce ütüleyerek dezenfekte edebilirsiniz. Bu noktalar, çocuğunuzun perde ve nevresimlerinin temizliği için de geçerli.

Görünmeyen Bakteri ve Mikroplarla da Savaşabilmek İçin Etkili Bulaşık Makinesi Temizliği Rehberi
Uzun Yaşamın Sırrına Erişmek İsteyenler Buraya: Okinawa Diyeti Hakkında Merak Edilenler
Neler Yapabileceğinize İnanamayacaksınız: Günlük Pedleri Kullanabileceğiniz Diğer Alanlar

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
YORUMLAR

Sonra çocukların kolay hasta olup alerji ,egzama olmasına davetiye çıkarın …. 2 çocuk annesiyim ikisini de pis büyüttüm …. Bir de doktor kreşe verin çok hasta olsun kalabalık ortam ama bağışıklığı güçlenir ilerde ne dediğimi yaşayacaksınız dedi . Yaşıyoruz da. Biliyorum çok zor anneler için ama bu kadar temizlik aslında sağlığa zarar ….

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ