e-Ticaret’e Girip Kendi İşini Kurmak İsteyenlerin Mutlaka Bilmesi Gereken 13 Şey

Harika bir fikriniz var, fakat bunu nasıl gerçeğe dönüştüreceğinizi ve e-Ticaret'e nasıl girişeceğinizi bilmiyor musunuz? O halde doğru yerdesiniz. Çünkü kendine özgü disiplinleri ile hem alıcı hem de satıcılara benzersiz bir fırsat ortamı sunan e-Ticaret adımlarını yakından inceledik. İşte e-Ticaret'e başlamadan önce piyasa risklerini bertaraf etmenizi sağlayacak ve aynı zamanda işinizle farkınızı göstermenize yardımcı olacak 13 altın kural!

Başlamadan önce e-Ticaret kavramına daha yakından bakalım.

e-Ticaret kavramı ilk olarak 90'lı yıllarda ortaya atıldı ve teknolojik gelişmelerle birlikte daha yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Özetle ticaretin dijital versiyonu olan e-Ticaret, her türlü mal ve hizmetin telekomünikasyon ağları üzerinden müşterilere ulaştırılmasıdır. Kullanım rahatlığı ile öne çıkan e-Ticaret işletme büyütme açısından eşsiz faydalar sağlar, ancak işletmenizi işlevsel bir ticaret temeline oturtmak için doğru adımları takip etmeniz gerekir.

1. Parlak fikrinizin ne olduğuna karar verin.

Günümüz dünyasında fikir neredeyse her şey anlamına gelir, bu nedenle iş kurmadan önce bunun ne konuda olacağına karar verdiyseniz tebrikler, önemli bir adım attınız! Fakat ana fikri belirlerken konuyu enine boyuna düşünmeli, artıları ve eksileri değerlendirmeli, rakip firmaları araştırmalısınız. Pazar açığını karşılayan ve sorunları çözen bir fikriniz varsa sunduklarınızı talep eden potansiyel bir kitle de var demektir.

2. Bütçe kontrolü yaparak pazarlama stratejilerini belirleyin.

Fiziksel bir mağazadaki kira ve iş yeri masrafları e-Ticaret'te olmaz, fakat bu hiç masrafınız yok anlamına da gelmez. e-Ticaret tanıtım araçları, sunduğunuz hizmet ve stok ile ürün tedariği gibi iş gerekliliklerine özel masrafları iyi hesaplamalısınız. Ayrıca website kurmak için gereken hosting bedelleri, domain ücretleri ve benzeri masrafları da hesaba katmalısınız. Bu şekilde bütçe karşılaştırması yaparak fikirlerinizin potansiyel karını ölçebilir ve beklenmeyen ödemelerle karşılaşmazsınız.

3. Mağaza vitrinini her zaman çekici tutun.

Dijital dünyada var olmak için ürünlerinizi diğerlerinden daha çekici şekilde sunmanız gerekir. Bunun için özenli bir site tasarımı, kaliteli ürün fotoğrafları, detaylı açıklamalar ve gerekirse videolar kullanmalısınız. Ancak müşterileri bir anda bilgiye ve görsele de boğmamalısınız. Dengeli, açık ve dikkat çekici bir tasarımla müşterileri daha uzun süre sitenizde tutabilir ve daha fazla satış yapabilirsiniz.

4. İşinizin gerektirdiği dijital araçları aktif şekilde kullanın.

e-Ticarette her şey güllük gülistanlık değildir. Düzgün çalışan ve kar getiren bir işletme için arkaplandaki görev detaylarını iyi ayarlamanız gerekir. Faturalandırma, arşivleme, kargolama ve vergi gibi işlemlerde hız kazanmak için e-Fatura sistemini kullanabilir, bu şekilde kağıt ve benzeri gider masraflarını büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Bütün yükümlülükleri dijitale taşımayı öğrenirseniz tahsilat ve ödeme hızını artırır, iş verimini yükseltirsiniz. Bunun yanı sıra dijital arşiv sistemi ile ekstra alan ihtiyacı duymaz ve şirketinizi geleceğe taşırsınız.

5. Müşterilerinize erişilebilir ve kullanışlı bir mağaza sunun.

Müşterilerin iyi bir site deneyimi elde etmesi ve sunduklarınızla sağladıklarınızın örtüşmesi e-Ticaret başarısının kilit noktalarındandır. Herkes site tasarımını iyi yaparak ürünlerini öne çıkarabilir, ancak gerçekte olan ile gösterilen birbirinden farklıysa o işletmenin geleceği de olmaz. Bu nedenle ürünlerinizi sunarken orjinal renklerde ve kaliteli fotoğraflar kullanmalı, en iyi özelliklerin görünür olmasını sağlamalısınız. Kullanıcı dostu, basit bir arayüzle müşteriler için keyifli bir alışveriş ortamı yaratabilir; popüler ürünleri öne çıkararak daha fazla satış yapabilirsiniz.

6. Marka görünürlüğüne önem verin.

Sizinle benzer amaca hizmet eden markalardan ne farkınız olduğunu yansıtmanız, potansiyel müşteriler için oldukça önemlidir. Tercih edilebilir olmanız için marka hedeflerini açıkça anlatmanız gerekir. Bunun için kişisel deneyimlere dayanan videolar paylaşabilir, samimi görüntüler sunabilir, özel fiyat avantajları benimseyebilir ve ürün faydalarını açıklayabilirsiniz. Bu aşamada sunduğunuz hizmetin kaliteli olmasına ve ederini karşılamasına da dikkat etmelisiniz.

7. Güçlü ve güvenli bir yazılım kullanın.

Dijital ortamda satış yaparken mümkün olan en güvenli yazılımı kullanmanız gerekir, bu sayede olası arayüz donmalarının önüne geçer ve mağduriyeti önlersiniz. Alanınıza özel e-Ticaret paketlerini kullanarak işletmenizin ihtiyacını karşılayan araçlar edinebilir, büyümeyle birlikte bu araçları genişletebilirsiniz. İş başlangıcından itibaren güvenlik önyargılarını elerseniz, başarıya ulaşmanız da kolay olur.

8. Ödeme seçeneklerindeki çeşitliliği artırın.

Günümüzde kullanılan pek çok ödeme yöntemi bulunur ve bu yöntemleri kapsamlı şekilde sisteminize entegre ederseniz daha fazla tercih edilirsiniz. Bu sistemlerin her biri farklı gereksinimlerle birlikte gelir. Örneğin; kredi kartı satışları için sanal POS başvurusu yapmanız, havale ve EFT satışlarına özel şirket hesabı açmanız gerekir. Ek olarak diğer dijital ödeme yöntemlerini de sitenize ekleyebilir ve satış oranını artırabilirsiniz. Zaman içinde sahip olacağınız bu çeşitlilik size her anlamda olumlu geri dönüşler sağlar.

9. Kullanıcı ihtiyaçlarını dikkate almayı unutmayın.

e-Ticaret işletmelerinin sürekli olarak gelişmesi ve uygun çözümlerle birlikte yenilenmesi gerekir. Bu nedenle ilk başta sunduklarınızı zaman içinde detaylandırmayı ve daha fazla ihtiyacı karşılamayı göz önünde bulundurmalısınız. Bunun için müşterilerden gelen yorumları dikkate almalı ve öneri paylaşımları iyi incelemelisiniz. En çok aranan ve sitenizde eksik olan özellikleri ne kadar çabuk adapte ederseniz, pazar eksiklerini o kadar çabuk karşılarsınız. Birebir müşteri deneyimine dayanan bu samimi sistem, hedef kitlenizi genişletmenizi ve aranan bir marka haline gelmenizi de sağlar.

10. Lojistik ve depolama adımlarını sona bırakmayın.

Çoğu işletme site tasarımı ve ürün içeriği gibi konulara odaklandığından lojistik ve depolama adımlarını sona bırakır. Ancak her ikisi de işletmenizin sorunsuz şekilde çalışması için önemlidir ve bu nedenle iş planının ilk başlarında düzenlenmelidir. Ürün tedariği ve kargolama hizmetlerini kısa sürede tamamlamak, işlevsel bir sisteme sahip olmakla gerçekleşir. Bu nedenle satışa başlamadan önce yeterli depolama çözümleri sunmalı ve işlevsel kargo ortaklıkları yapmalısınız. Vaktinde ve sorunsuz ulaşan gönderilerle daha iyi müşteri yorumları alırsınız.

11. Arama motorlarında nasıl öne çıkacağınızı öğrenin.

Dijital ticaret başarısı elde etmeniz için gereken bir diğer şey de arama motorlarında görünür olmaktır. Doğru yerde ve zamanında hazırlanan SEO uyumlu metinler, sitenizin en çok aranan kelimelere göre önde listelenmesini sağlar. En çok aratılan konuları inceler ve alanınızla ilgili anahtar kelimeleri çıkarırsanız, hedef tüketiciye daha çabuk ulaşırsınız.

12. Sosyal medyayı asla hafife almayın.

Sosyal medya e-Ticaret tanıtımında aktif olarak kullanılan dinamik bir ortamdır ve bu dinamikliğe en iyi şekilde yanıt vermeniz işinizi büyütmenize yardımcı olur. Bunun için mutlaka sosyal medya yönetimi konusunda uzmanlarla çalışmalı ve mevcut araçları kullanarak daha fazla tüketiciye ulaşmayı hedeflemelisiniz. Kötü yorum almanızı önleyen kullanışlı ve faydalı içerikler paylaşırsanız, site reklamını en iyi şekilde yapar ve oluşabilecek sorunları kısa sürede çözersiniz.

13. Müşterilerinize ufak sürprizler yapın.

Herkes arada sevindirilmekten hoşlanır. Bu ister siparişlere özel ufak hediyeler göndermek olsun, isterseniz de dönemsel paylaştığınız çekilişler olsun, kitlenizi arada bir şaşırtmalısınız. Bunun için arkadaşını getirene bonus hediye kartı verebilir ve ilk alışverişlerde indirim uygulayabilirsiniz. Ayrıca sezon sonu indirimleri, özel ürün kampanyaları ve ücretsiz kargo imkanı gibi seçenekler sunarak kitle entegrasyonunu artırırsınız. Bu şekilde adımlar atarak e-Ticaret başarısı elde edebilir ve kısa sürede kolay, karlı, rahat bir iş düzenine geçiş yapabilirsiniz. 

Şimdiden bol satışlar! 😉

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
12.03.2022

Boşa okumayın hemen özetleyeyim 13 kelimeyle 1. Yandaş ol 2. Yandaş ol 3. Yandaş o 4. Yandaş ol 5.Yandaş ol 6.Yandaş ol 7.Yandaş ol 8.Yandaş o 9.Yandaş ol 10.Yandaş ol 11.Yandaş ol 12.Yandaş ol 13.Yandaş ol

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ