E-Kitap Okuyucuların Asla Basılı Kitabın Yerini Tutamayacak Olmasının 13 Sebebi

Teknoloji ilerledikçe gündelik yaşamı kolaylaştıracak yeni ürünlerle karşılaşıyoruz. Onlardan biri e-kitap okuyucular! Zamandan, yerden ve daha birçok şeyden tasarruf edebileceğimiz iddiasında üreticiler. Lakin e-kitap okuyucuya dair akıllardaki ilk soru: Tüm bu özelliklerinin yanında basılı kitaptan alınan hazzı sağlayabilecek mi? 

Bir kitaba tüm özellikleri ve tüm işleviyle tutkun olanlar buna 'Kesinlikle hayır!' cevabını veriyor. İşte, e-kitap okuyucuların asla basılı kitabın yerini tutamayacak olmasının 13 sebebi!

1. İlk olarak kesinlikle basılı kitaptan alınan o kitap kokusunun e-kitap okuyucudan alınamayacak olması! Ki bu kitap kokusu denen şey kimi okuyucu için olmazsa olmazdır.

2. Basılı kitap bütünüyle temas imkânı sağlar. Baştan sonra her sayfayı kolaylıkla inceleyebilmenin tadının e-kitap okuyucuda yakalamak mümkün değildir.

3. E-kitap okuyucuda okuduğunuz yerlerin altını çizmek ve not almak basılı kitaptakiyle hiçbir şekilde aynı olmaz. Basılı kitaba not alırken gerek kalem tercihiniz gerekse notlarınızla kendinizden bir şeyler katarsınız...

E-kitap okuyucuda o not peşi sıra dizilmiş kelimelerden öteye gidemez.

4. Kimi insan için kitaplar işlevi kadar obje olarak da değerlidir: Kitap kapağına, edisyonuna, basımına oldukça önem verirler. Bu özelliklerin hiçbirini e-kitapta bulamazsınız.

5. E-kitap okuyucu bir kitapçıda kitapları karıştırarak yeni şeyler keşfetme imkânı sağlamaz; bunu sağlayabilecek olan yalnız basılı kitaptır.

6. E-kitap okuyucu bataryası bittiği anda sizi bir romanın en can alıcı noktasında yarı yolda bırakabilir ama basılı kitap siz onu bırakmadığınız sürece sizi asla bırakmaz...

7. E-kitap okuyucu kütüphaneye gitmenin, orada zaman geçirmenin ve bir kitabı aramanın şefkatini ve paylaşımcılığını mümkün kılamaz; bu ister istemez basılı kitabın tekelindedir.

8. Kitaplarınızı güzelce yerleştirdiğiniz bir kitaplığın görüntüsünün verdiği hazzı bırakın e-kitap okuyucuda herhangi bir şeyde bulmak söz konusu bile olamaz.

9. Günden güne sayıları artsa da Türkçe e-kitap arşivi hâlâ oldukça yetersiz ve aradığınız her kitabı bulmanız pek olası değil. Ancak basılı kitaplar öyle mi? Aradığınız aramadığınız her şey elinizin altında.

10. E-kitaptan keyif almanın yollarından biri cihazın kalitesi çünkü ekran çözünürlüğü tamamen buna bağlı. Bu da elbette maddi imkâna! Fakat basılı kitapta hiçbir zaman çözünürlük sıkıntısı yaşanmaz.

11. E-kitabı yasal yollarla okuyorsanız arkadaşınızla paylaşmanız mümkün değildir. Basılı kitabınızı her zaman arkadaşınıza ödünç verebilirsiniz.

Tabii kitap ödünç verme konusunda hassassanız o sizin bileceğiniz iş! 😅

12. Elinizde tuttuğunuz ya da bir yerde masaya koyduğunuz basılı kitap yeni insanlara, dostluklara ezcümle insan ilişkilerine vesile olabilir. E-kitap okuyucunun bu sıcaklığı yaşatması pek mümkün görünmüyor.

13. Son olarak basılı kitaplar belli bir okuma süresinin sonunda elektronik cihazlar olan e-kitap okuyucular kadar yormazlar sizi.

Jean-Claude Carriére ve Umberto Eco'nun 'Kitaplardan Kurtulabileceğinizi Sanmayın' adlı eserdeki bir konuşmada belirttikleri üzere: '...Kitap tıpkı kaşık, çekiç, tekerlek veya makas gibidir. Bir kere icat ettikten sonra daha iyisini yapamazsınız...'

Popüler İçerikler

Ünlü Şarkıcı Kalben'in Evine Yapılan Uyuşturucu Operasyonuna Ait Görüntüler Ortaya Çıktı
Uluslararası Göç Örgütü Rapor Paylaştı: En Fazla Mültecinin Yaşadığı Ülke Belli Oldu
Kızılcık Şerbeti'nde Ortalık Karıştı: Ömer ve Görkem İlişkisi Açığa Çıktı!
YORUMLAR
16.11.2016

2 senedir Kindle paperwhite 2 kullanıyorum, İletişim yayınlarının 2 ciltlik Sefilleri gibi, 1050 sayfalık Monte Kristo gibi, yine bir o kadarlık Anna Karenina gibi tuğla kitapları zevkle okudum, zaten kitaba dalınca kağıtmış, e mürekkepmiş fark etmiyor, okuduğum kitap sayısı 100 e yaklaştı bu cihazdan ve ekşi meritoktasi sayesinde hem en iyi çeviri yayıvevlerinden okudum hem de hiçbirine 5 kuruş para vermedim, yalnızca cihazı alırken 300 küsür lira ödemiştim ki cihazda okuduğum kitapları tek tek almaya kalksam herhalde 2000 lirayı rahat geçer. (Bunun için beni emek hırsızlığı ile suçlayacak arkadaş, umarım hiçbir zaman internetten film ya da dizi izlemememiştir, ki film yapımcılarının harcadığı para kitap yapımcılarıyla kıyas edilemeyecek kadar çok daha fazla) Zengin olmayan kesim için bu büyük avantaj başlı başına, eğer kitap kokusu fetişti iseniz evinizdeki herhangi bir kitabın kokusunu koklayıp tahrik olarak e kitabınıza devam edebilirsiniz? Zaten kitapların yazılma amacı kağıdı koklatmak değil, bilgi aktarmaktı bildiğim kadarıyla?

Peki ya ağaç israfı? Der, bombayı bırakır kaçarım.

16.11.2016

Teknolojiye olan önyargınızı anlıyorum, çoğu insanda var bu ön yargı, ama önyargılarınızdan sıyrılıp, önyargısız bir şekilde e book okumayı denerseniz, ne müthiş bir icat olduğunu anlayacaksınız, otobüste, sıkılırsanız derste, herhangi birini beklerken, aklınıza gelebilecek her yerde kitap okuyabilirsiniz, gece ışığa ihtiyaç duymadan okuyabilirsiniz, kitap taşıma derdi yok, eskiden memleketten her geldiğimde valizin yarısını kitaplar kaplardı, şimdi telefona yüzlerce kitap yükleyebiliyorum, yenilikçi olun biraz, korkmayın yeniliklerden

TÜM YORUMLARI OKU (15)