Düzenleme Yürürlüğe Girdi: Telefon ve İnternet Aboneliklerinde Yeni Dönem

Elektronik haberleşme sektörüne ilişkin yapılan düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, aboneye duyurulan internet hızının sağlanamaması halinde sözleşme ceza ödemeden feshedilebilecek. Abone onayı gerektiren işlemler, tek onay altında birleştirilemeyecek, ayrı ayrı onay alınacak. Taahhütname süresi en fazla 24 ay ile sınırlı olacak.

Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Konuya ilişkin Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Düzenlemenin, haberleşme hizmetlerinde vatandaşların haklarını daha güçlü koruduğunu ve ‘Dijital Türkiye’ hedefleri adına birçok yeniliği içerdiğini kaydeden Sayan, 'Vatandaşlarımız elektronik haberleşme aboneliklerini; e- imza, T.C. Kimlik Kartı veya İnternet Bankacılığı bilgileri ile e-Devlet kapısı üzerinden başlatılabilecekler. Ayrıca gerçek zamanlı dijital görüşme ile kimlik doğrulaması yapılarak abone olabilecekler' bilgisini paylaştı.

Kelime oyunları son bulacak

'Bu kampanyaya üye olursanız x kampanyasını da onaylamış sayılırsınız' gibi cümlelerle yapılan kampanyaların devrinin bittiği müjdesini veren Sayan, “Düzenleme ile abone onayı gerektiren işlemler, tek onay altında birleştirilemeyecek, ayrı ayrı onay alınacak. Talep olmadan dolaylı yollardan yapılan aboneliklerin önüne geçilecek. Artık verilen tüm onaylar çevrim içi görüntülenebilecek. Müşteri hizmetleri, kısa mesaj, mobil uygulama, SIM vb. yöntemler aracılığıyla verilen onaylar, işletmecilerin çevrim içi işlem merkezinden 7 gün 24 saat kontrol edilebilecek. Çağrı merkezi tarafından yapılan aramalarda, müşterinin doğrudan ilgili abone olduğu teyit edilmeden işlem yapılamayacak” dedi.

Hatların kullanımında ebeveyn kontrolü

Birden fazla hattı olanların, diğer hatlarının işlem yetkililerini sınırlandırabileceğini de söyleyen Sayan, diğer maddeleri ise şöyle sıraladı: “Özellikle ebeveynlerin, yüksek fatura mağduriyetleri engellenecek. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (çipli nüfus cüzdanı) veya Çipli Pasaport ile yapılan işlemlerde belgelerin fotokopisi alınmayacak. Böylece başkalarının kimlik kartları kullanılarak yapılan usulsüzlüklerin önüne geçilecek. Abonelik sözleşmesi yapıldığında tüketiciye kolay ve anlaşılabilir bir taahhütname/sözleşme örneği verilecek. Yeni düzenleme ile taahhütname süresi en fazla 24 ay ile sınırlı olacak.”

Vadedilen hız sağlanmasa cezasız fesih yolu

Taahhüdün bittiğine ilişkin tüketicilere bilgilendirme yapılacağının altını çizen Sayan, “Aboneler, hangi işlemlerinin taahhüde aykırılık oluşturacağı konusunda şeffaf bir şekilde bilgilendirilecek. Aboneye duyurulan internet hızının sağlanamaması halinde, vatandaşımız ceza ödemeden sözleşmeyi fesih edebilecek” dedi.

Tarife ve paketler e-Devlet'ten karşılaştırılacak

Vatandaşların, işletmecilerin tekliflerini e-devlet üzerinden karşılaştırabileceğine işaret eden Sayan, “Paket, kampanya ve tarifeler aynı isimle tanıtılamayacak. Her paket tek bir isimle tanıtılacak ve olası kafa karışıklıklarının önüne geçilecek. Mevcut, kaldırılan ya da abone alımına kapalı geçmiş tarifelerin tamamı işletmecilerin web sitelerinde yer alacak. Hizmetleri kısıtlanan abonelere, işletmeciler tarafından yeni ücret yansıtılması durdurulacak. Fatura gönderimi tercihinde bulunmayan abonelere, kısa mesajla fatura bilgisi ve fatura linki gönderilecek. Aboneler son 1 yıllık fatura ve kullanım detaylarına ulaşabilecek” bilgilerini paylaştı.

Sayan, yapılan düzenlemelerin geçmiş ve yeni haline ait detaylı bilgilere btk.gov.tr adresinden ulaşılabileceğini belirtti.

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
18.01.2022

BANA BUNLAR DEĞİL MEVCU TARİFEYE EK İNDİRİM LAZIM! HATTI TAŞIYANA ŞİRKETİ VERECEKSİNİZ TAAHHÜDÜ BİTENE 2 KAT TARİFE HAT TAŞIMAKTAN İMANIM GEVREDİ.

18.01.2022

Tamamen katılıyorum, mevcut müşteriyi korumayla yeni müşteri kazanma aynı şey, mevcut müşterini kaçırırsan müşteri sayın azalır. Eskiden ttnet aboneliğim vardı, taahhüt bitince uçuk bir ücret istediler (yeni abone ücretine göre) başka bir firmaya geçtim. 2 hafta sonra arıyorlar, şu fiyattan verelim, hattınız tam kapamadık, hemen açabiliriz filan. :) Tüm her şey aman boş ver diyip, söyledikleri fiyatı kabul etmen ihtimaline dayalı.

18.01.2022

vakti zamanında telefonda kavga etmiştik. 8 mb hız internet almıştık ama hız 0.17 falandı. "Neden bu böyle yavaş ?" diye sorunca "size gelene kadar hede hödö şöyle düşüyor böyle düşüyor diye anlatıyorlardı. "Elekle su mu taşıyorsunuz ?" diye cinnet geçirmiştim telefonda. Yurt dışında 100 ile anlaşıyorsan evine 100 geliyor. Bizimkilerin hırsız mantalitesi işte. Bahane uydururum. Sözleşmeye iki harf daha ekler işten yırtarım düşüncesi.

18.01.2022

Tamam da. Güvenmiyorum ki. Aklımda tek soru var: bunları kim denetleyecek? Her zamanki gibi ilk birkaç gün sıkı tutulur, ondan sonra don lastiği gibi gevşer ve unutulur gider.

TÜM YORUMLARI OKU (13)