Duygularına Kapı Aç: Rol Yapmadan Gerçekten Nasıl Hissettiğini Anlama Yöntemleri

Gün içinde 'Nasılsın?' diye sorduklarında genellikle 'İyiyim' deyip geçiştiriyoruz. Peki, gerçekten iyi miyiz? Bazen nasıl hissettiğimizi anlayamayız. Çünkü nasıl hissettiğimizi bilmek için hiç durup düşünmüyoruz. Bu yüzden çoğumuzun duygularıyla ilgili kafa karışıklıkları var. Bazılarımız duygularını tanıyor fakat onları ifade edemiyor. Bazılarımız ise sadece ne hissettiğini tam manasıyla anlamlandıramıyor. Çünkü gerçek duygularımızı kavrayamıyoruz ve onları tanımıyoruz. Bu içeriğimizde sana gerçekten nasıl hissettiğini anlaman için birkaç tüyo vereceğiz. 

Keyifli okumalar!

Günlük hayatın koşuşturmacasında karşılaştığımız pek çok durum var. Bu olaylar karşısında belli başlı duygular hissetmemiz elbette normal. Bu durumlar bizlere kimi zaman mutluluk, kimi zaman üzüntü, kimi zaman da kaygı verebilir. Bunlar çok normaldir. Duygular ve hisler bize hayat verirken, onları bastırmak hayattan uzaklaşır. Onları saklamak, yaratılışımıza aykırıdır. Bu yüzden hislerimize izin vermek, onlara kapı açmak gerekir.

Üç adımda duygularına kapı açmaya hazır mısın?

1. Duygularını not et!

Hissettiklerini not almalısın yani bir duygu günlüğü tutmalısın. Bu senin yaşadığın olaylara karşı nasıl tepkiler verdiğini anlamlandırma fırsatı sunacak. Duygularını belirli bir süre boyunca takip edersen, farklı durumlarda yaşadığın duyguları inceleyerek kendinle ilgili hiç bilmediğin şeyleri keşfedebilirsin. Yani bu duygu günlüğü senin iç dünyanı daha iyi anlamana yardımcı olacak.

Yapman gerekenler: 

  • Öncelikle sadece duygu günlüğü olarak kullanacağın bir not defteri edinmen gerek. 

  • Bir defter edindikten sonra hissettiklerini rahat bir şekilde yansıtabilmen için sakin ve yalnız kalabileceğin bir ortama ihtiyacın var.

  • Ortamı da sağladıysan, artık tek yapman gereken yaşadığın durumdan dolayı hissettiğin duyguyu ve bu duyguya verdiğin tepkiyi not etmek. 

Bütün bunlar kendini daha iyi anlamana yardımcı olacak. Zamanla hayatındaki sorun alanlarını tespit edecek ve en çok hangi duyguların ortaya çıktığını fark edeceksin.

2. Hissettiklerinden korkma!

Kendimize itiraf edelim artık duygularımızı tam anlamıyla bilmiyoruz. Çünkü bizlere hissettiklerimizin çok önemli olduğu yeterince öğretilmemiş, vurgulanmamış.  'Duygunu gösterme evladım. Zayıfsın, güçsüzsün derler. Seni kullanırlar, çok manipüle ederler.' Hepimiz yıllarca tam olarak bunları duymadık mı? 'Hele ki olumsuz duyguların varsa onları asla paylaşma çocuğum!' öğütlerini almadık mı? Hissettiklerimiz olumsuz da olsa neden korkalım ya da paylaşmaktan çekinelim? Duygumuzu açığa vurup, azalmasını sağlarız evelallah. Çünkü insanız, olumlu şeyler kadar olumsuz şeyler de hissetmemiz son derece doğal. Hissettiklerimiz olumsuz da olsa onları yargılamadan, şefkatle yaklaşırsak onları daha iyi anlayabiliriz.

3. Duyguların hakkında konuş!

Az önce bahsettiğimiz gibi çoğumuz hissettiklerimizi, düşündüklerimizi içimize atıp paylaşmaya çekiniriz çünkü onca yıldır duygularımızı gizlemeye alıştık. Çünkü bize duygularımızı tam olarak belli etmememiz vurgulandı. Halbuki şimdi sana duygularını paylaşmanın iyileştirici bir gücünün olduğunu söyleyeceğiz. Hissettiklerini çevrendeki insanlarla paylaşmak seni zayıf göstermez. Aksine duygulardan bahsetmek ilişkilerimizi güçlendirir çünkü karşımızdaki kişiye 'sana güveniyorum' mesajını vermiş oluruz. İster olumlu, ister olumsuz olsun hislerimizi paylaşmak, onlar hakkında konuşmak her zaman iyidir.

Artık nasıl hissetiğini daha iyi biliyorsun. O zaman tekrar soruyoruz; "Nasılsın?"

Popüler İçerikler

Açılın Doktor Geliyor: Miss Turkey 2024 Güzeli İdil Bilgen'in Atandığı Şehir Belli Oldu!
Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
Bülent Ersoy'un Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e "Bu Güzel mi" Eleştirisine Doğuş'tan Tepki Geldi!