Düşününce Bile İçimizin Çekildiği Tırnakları Tahtaya Sürtünce Çıkan O Sesi Neden Sevmiyoruz?

Dünya üzerinde öyle bir ses var ki duyan herkesin içinin bir fena olmasını ve kulaklarını kapatmasına sebep oluyor. Çoğunuzun da aklına geldiği gibi evet, tahtaya sürtüldüğünde tırnaktan çıkan o tiz ses! Birçok insanı rahatsız eden bu sesin neden bu derece bir rahatsızlığa sebep olduğu ise birçok araştırmaya konu oldu. Devamı için...👇

Bazı sesler bize son derece huzur verirken, bazısı dişlerimizi sıkıp kulaklarımızı tıkamamıza neden olur.

İşte tırnağın tahtaya sürterken çıkardığı gıcırtılı ses de tam olarak bunlardan birisi! Bilim insanları da vücudumuzun neden bu sese bu kadar şiddetli bir tepki verdiği üzerine çeşitli araştırmalar yürüttü. Hadi gelin nedenleri neymiş bir bakalım.

Genel olarak, araştırmalar bu kulak tırmalayıcı sesin ağlayan bir bebek ve bir insan çığlığıyla aynı frekansa sahip olduğunu ve acil bir durumda sizi harekete geçirdiğini açıkladılar.

Örneğin çığlık çığlığa ağlayan bir bebek duyduğunuzda yardımına koşarsınız ve susturmak için elinizden geleni yaparsınız.

Bu çalışmaya göre ayrıca kulak kanallarımızın şeklinin yanı sıra kendi algılarımız da tiz seslerden hoşlanmıyor.

Araştırmayı bir adım daha ileriye taşımak isteyen uzmanlar sonra bu sesin frekanslarını değiştirerek farklı varyasyonlarını oluşturdular ve katılımcılara dinlettiler.

Dinleyicilerin yarısına seslerin gerçek kaynağını, diğer yarısına ise seslerin çağdaş müziklerden bir kısım olduğunu söylediler.

Son olarak, kalp atış hızı, kan basıncı ve cildin elektrodermal aktivitesi gibi belirli stres göstergelerini izleyerek katılımcılar için farklı sesleri çalmaya devam ettiler.

Sonuç olarak rahatsız edici seslerin dinleyicilerin elektrodermal aktivitesini önemli ölçüde değiştirdiğini fark ettiler.

Yani bu demek oluyor ki bu tür sesler ölçülebilir derecede fiziksel bir stres reaksiyonuna neden oluyor.

Ve rahatsız edici frekanslar sandığınız gibi en yüksek veya en düşük seviyede olanlar değil, 2.000 ile 4.000 Hertz arasında olanlardı. İnsan kulağının bu frekans aralığındaki seslere karşı en hassas olduğu sonucuna varıldı.

Bu bulguya göre, insan kulağının kanal şeklinin, iletişim ve hayatta kalmak için gerekli olan sesleri daha iyi algılayabilmek adına zamanla evrimleşerek gelişmiş olabileceği ihtimaller arasında. Tabii bu gelişim insana  faydalı olsa da tiz seslere de bu şekilde tepki vermemize sebep olmuş.

Başka bir araştırma ise insanların böyle rahatsız edici bir ses duyduğunda duygu durumunun nasıl etkilendiğini görmek için yürütüldü.

Bu araştırmaya göre, tahtaya sürtülen tırnak sesi duyulduğunda sesi işleyen işitsel korteks ile beyinde  olumsuz duyguları işleyen amigdala bölümü arasında bir etkileşim olduğu keşfedildi!

Diğer araştırmaya benzer olarak, bu araştırmada da 2.000 ila 5.000 Hertz arasındaki frekansların bizler için en rahatsız edici olduğu bulunduğunu da eklemeden geçmeyelim.

Böyle bir duyarlılığın nedeni tam olarak anlaşılamasa da, bu aralığın insanların doğal olarak rahatsız edici bulduğu çığlık sesi ile aynı olduğu tespit edildi. Yani tırnak sesinden rahatsız oluşumuzun sebebinin beynimizin çığlık sesine benzetmesi oldukça yüksek bir ihtimal gibi görünüyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Ayçiçekleri Neden Güneşe Doğru Dönerler?
Filler Gerçekten Farelerden Korkar mı?
Cana Yakın ve Bir O Kadar da Gizemli Olan Dostlarımız Kediler Hakkında Birbirinden Şaşırtıcı 30 İlginç Bilgi

Popüler İçerikler

Disiplinsiz Denilen Ebru Eroğlu, 5 Yıl Boyunca Tam Not Almış
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi