Düşünme Eğitimi Dersi Felsefe Öğretmenlerine Neden Verilmelidir?

Başlangıçlar Parıl Parıldır 😃

Her yıl ülkemizde lise eğitimini tamamlamış öğrenciler, Ygs ve sonrasında Lys'ye girerek üniversitelerin felsefe bölümlerine yerleştiriliyor. 4 yıl süren düşünme serüvenleri başlıyor böylelikle. Entelektüel, bilgi birikimi hat safhada çeşitli hocalardan eğitim alıyorlar. Birçok sempozyum bir çok eserle karşı karşıya kalıp konu tasarımı programlar sayesinde derslerde uzmanlaşıyorlar.

Billurlaşmadan Karmaşıklaşır

Lisans Eğitimini başarıyla tamamlamış Felsefe Öğretmenleri mezun oluyor. Her şey artık bu yetişkinlerin sosyal yaşamdaki yerini belirlerken karmaşıklaşıyor. Beş seçenekli çoktan seçmeli sınavlardan daha az seçenekleri var çünkü. Hayatta hepimiz alternatif yaratmayı severiz. 

Bu bölümün alternatifleri şunlar:

Seçenekleriniz: Anfilerde Son Jet Sabah/Akşam Formasyon

1. SEÇENEK 

Lisans Eğitimi sonrası kayda değer bir para ile 'Pedagojik Formasyon Eğitimi ' alıp (6 ay/staj), KPSS LİSANS, EĞİTİM BİLİMLERİ sınavına hazırlanmak. Sınava hazırlanmaya hazırız dediğiniz anda bir şeyler değişmiş olabilir. Pes etmeden çalışmaya devam ederler. Söylentiler çıkabilir: 'Felsefecilere bu sene kadro verilmeyecekmiş' gibi. Felaket tellalları hep onlarladır. Ancak onlar aldırmaz. Düşünür, varoluşsal yaşamı evetlemeyi öğrenmiştir. Azimle çalışıp herkesten yüksek puanları alırlar genellikle.

1. Seçeneği Seçtiniz Sonuçları Neler Olur?

KPSS sonrasında her yıl iki kez atama yapılır. (Ağustos/Şubat) 2016' da çıkan bir söylenti henüz kesinleşmemekle birlikte. Ağustos atamalarının olmayacağı yönünde (Bu tüm öğretmen adaylarını ilgilendiriyor.) 

Ağustos ataması olmaması, ücretli öğretmenlerin artması... Bu da bir nevi akıllara Hegel'in  ''Efendi - Köle' diyalektiğini getirmektedir. Diyelim ki atama oldu. Felsefe Grubu Öğretmenlerine açılan kontenjan 'sağ baştan say' ile sayılabilecek kadar azdır. Ayrıca diğer bölümler çok ama çok küçük rakamlarla atanabiliyorken..

1. Seçenekte Israrcıysanız?

MEB Talim Terbiye Kurulu, sizler adına kararlar verecek. 2016'da alınan son kararla 'Düşünme Eğitimi Dersi' tüm okullarda zorunlu olarak verileceği duyurulmuştur. Düşünme deyince, Descartes; Descartes deyince o meşhur sözü 'Cogito Ergo sum' yani ' Düşünüyorum Öyleyse Varım' gelir. Peki bu size hangi bölümün öğretmenlerini hatırlatıyor? Dört yılını felsefe dersliklerinde dirsek çürütmüş olan öğretmen adaylarını...

1. Seçeneğin Bugün Durumu

Sizler adına mücadele verenler olacak.

Sosyal medyada haftalardır gündemden düşmeyen konulardan biri olan bu konu, uzun zamandır vakur bir şekilde bekleyen felsefe öğretmenlerinin sessiz çığlığıdır. Artık süregelen haksızlıklara dur demenin ifadesidir. Evet seçeneklerimizin en gidilesi yolunda su akıyor yolunu bulmuyor. 

Ancak hakkınız olan 'Düşünme Eğitimi Dersi' sizlere verilirse, kontenjanlarınız bir hayli artabilir. Artık hayalini kurduğunuz sınıflarda, tüm bilgilerinizi Platon'u, Aristoteles'i; Gazzali'yi, Farabi'yi; İbn i Rüşt'ü, İbn i Sina'ı; Nietzsche'i, Kant'ı ; Akıl yürütme yollarını ; Epistemoloji, Metafizik, Aksiyoloji, Bilim Tarihi; Çağdaş Filozflarımızı ve galiba en önemlisi  Kaybolan Etik Değerlerimizi, en çok da gerekli olan Küresel Anlayışı öğrencilerinize aktarabilirsiniz.

2. Seçenek Akademik Hayata Hoşgeldiniz

Lisans sonrası, Yüksek Lisans başvurusu yapmak bir diğer seçeneğinizdir. Ben burada sizlere Tezli Yüksek Lisans'dan biraz bahsedeceğim.  

Anne-baba replikleri  başlar öncelikler 'Benim kızım/oğlum Yüksek yapıyor' yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar o halde. Aileler umut dolu fedakardırlar. Öğrencilerde umut dolu başlar sınırlı kontenjanlara yerleşirler şöyle ki azimle çalışma ister.

İlk senenizde az miktarda ancak geniş içerikli dersler sizi bekler. Dersler az kişidir, verim haliyle yüksektir. Lisans yıllarında okumaya erindiğiniz her şeyi okumaya analiz etmeye çalışırsınız. 2.seneye geçerken tez aşaması başlar dua edersiniz danışmanım iyi olsun diye:)  Şaka şaka danışmanınız çok mühimdir. 

Belki başka bir başlıkta Yüksek Lisans tezi için açılmalı. Ancak Yüksek Lisans sonrası İngilizce önünüze dikilecektir öyle ya da böyle. Artık maaşlı bir öğrenen - aynı zamanda maaşlı bir öğreten olmak istiyorsanız  Yds vb. sınavlardan iyi bir puan çekmeniz gerekiyor.

3. Seçenek Hümanist bir iş veren gerektirir

Dershane, Özel Okul; Düşük ücretlerle sizi her işe koştururlar. Bir matematikçi değilsinizdir. Siz olmazsanız başkası olur. Dımdızlak kapıda bulabilirsiniz kendinizi. Çok nadirdir iyi bir yönetici ile emeğinizin değerini ve insan olmanızın doğal getirisi saygıyı görmek. Karamsarlaştırmak istemem ama bu Türkiye' de ne yazık ki bu durumda...

4. Seçenek Size Uygun mu ?

Rehberlik sertifikası almak ve Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezi'nde Çalışmak. Bunun için kurum bulmak zorundasınız kurumlarda çok sıcak bakmazlar. Kurum bulup başvuruda bulunursanız 39 iş günü belirli şehirlerde eğitim alıp rehber öğretmeni sertifikası alabilirsiniz. Yine düşük ücretle çalışacaksınız. Ancak en azından sizden daha iyi rapor yazıp işini iyi yapacak elemanlar bulamayacaklarını bilirler. Bir dershane kadar yorucu olmaz.

5. Seçenek Tükenme Sendromuna Sürükler Sizi

İnsan Kaynakları Sertifikası almak. Bazı şirketlerde Halka İlişkiler Uzmanı gibi bir pozisyonda iş yapabilirsiniz. Ancak deneyim isteyebilirler. Yani bu işlerde de aracı tanıdık referans gerekecektir. Bol şans 😂

Beklenen Sonuç: Düşünme Eğitimi Dersi Felsefecilere Verilmeli ve Kontenjanlar Artırılmalı

Türk Eğitim Felsefesi Çağdaş Eğitim sistemini benimsemektedir. Bu sisteme göre çocuklar, ezberci zihniyetten uzaklaştırılıp, sorgulayan, sorumluluklar alabilen, özgün düşünceler ortaya koyabilen, pasif konumdan üreten, tasarlayan, analiz eden  eğitimin her kademesine dahil olan aktif öğrenci modeline geçilmiştir. 

Öğretmen adeta bir yol gösterici rehber konumundadır. Çocukların üst bilişini öğrenmeyi öğrenmesini sağlamayı, sorgulamayı, yaratıcılığı, örnekler sunarak bilişi yürütmesini etkin hale getirecek sizlersiniz. Bu nedenle düşünme eğitimi derslerinin felsefe hocalarına verilmesi önemlidir. Haliyle toplumun eğitim felsefesi programları, belirlemede temel taştır. 

Bu eğitimi bin bir zahmetle okuyan soyut kavramlar üzerinde düşünüp 3 oturumlu dersler alan hocaların alanları üzerinde çalışmalar yapmasına olanak sağlanmalıdır.

Olay kısa sürede sosyal medyada büyük yankı buldu:

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
YORUMLAR
13.06.2016

Düşünme eğitimi felsefe hocalarına verilmelidir. Ülkenin düşünen nesillere,bilim üreten nesillere ihtiyacı var.

13.06.2016

Felsefe grubu öğretmenleri yıllardır adaletsiz bir atama daha doğrusu atanamama sistemi içerisinde yer almaktadır.Artık hak yerini bulmalı,felsefe grubu dersleri (psikoloji,sosyoloji,mantık) zorunlu olmalıdır.Ve elbette ki kazanımları doğrudan felsefeye ait olduğu için düşünme eğitimini felsefe grubu öğretmenleri vermelidir.

dersin içeriği baştan başa felsefe grubu içerisindeyken ekonomik kaygılar nedeniyle hiç ilgisi olmayan branşlara da verilebilir mantığının olduğu yerdir Türkiye. Bari bu kez amacına ulaşsın bu ders. Hak ettikleri kaliteli eğitimi alsın çocuklar. Bizler bunun için yıllarımızı verdik.

TÜM YORUMLARI OKU (27)