'Düşündürücü Bir Sonuç': İmam Hatip Öğrencilerinin Çoğu Kendi İstekleri Dışında Kaydoluyor

Ensar Vakfı bünyesinde çıkan 'Değerler Eğitimi' dergisinde yer alan bir makalede imam hatip öğrencilerinin çoğunluğunun kendi istekleri dışında bu okullara kaydolduğunu ortaya çıkarda. Makalede, öğrencilerin ailevi etkenler ve istedikleri okullara yerleşemediği için imam hatipleri tercih ettikleri yer aldı ve 'imam hatiplilik şuuru hakkında düşündürücü bir sonuç' yorumu yapıldı.

DW Türkçe'den Burcu Karakaş'ın haberine göre, Ensar Vakfı bünyesinde çıkan 'Değerler Eğitimi' dergisinin Haziran 2020 sayısında yayımlanan 'Öğrenci ve Mezunlarının Perspektifinden İmam Hatip Liselerinin Değerlendirilmesi' başlıklı akademik makale de, imam hatip lisesi öğrencilerinin bu okulları daha çok kendi dışındaki etkenlerle tercih ettiğini belirterek 'imam hatiplilik şuuru'nun eksikliği vurgulandı.

'Bir inancı, ideali önceleyerek tercih ettiğini belirten öğrenciler azınlıkta'

2017-2018 eğitim-öğretim yılında Tokat Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ile yapılan araştırmanın sonuçlarında, öğrencilerin imam hatip lisesini tercih etme sebepleri sırasıyla aile etkisi, istediği okula yerleşememe, dini eğitim verilmesi ve öğrencinin idealini/inancını yansıtması şeklinde sıralanıyor. Makalede, 'İstekleri dışında bir etki ile kaydolan öğrencilerin, mevcut öğrencilerin üçte birinden fazlasını oluşturuyor olması önemli. Bir inancı, ideali önceleyerek tercih ettiğini belirten öğrenciler azınlıkta. Bu durum 'imam hatiplilik' şuuru hakkında düşündürücü bir sonuç” tespitleri yer aldı.

Ailelerin yüzde 10'u imam hatibi tercih ediyor

Sosyal Demokrasi Vakfı’nın (SODEV) 2019 Kasım ayında yayınlanan araştırmasında, 'Çocuğunuzu istediğiniz okula gönderme şansınız olsaydı okul türlerinden hangisine göndermek isterdiniz' sorusuna velilerin yüzde 36,7'si 'Anadolu Fen Lisesi', yüzde 17,8'i 'Özel Anadolu Fen Lisesi', yüzde 17'si 'Anadolu Lisesi', yüzde 11'i 'Özel Anadolu Lisesi', yüzde 10'u 'İmam Hatip Lisesi', yüzde 7,5'i ise 'Anadolu Meslek Lisesi' yanıtı verdi.

'Çocukların hayatı sıkıntılı'

Aile konusuna dikkat çeken eğitimcilerden, İstanbul'da bir anadolu imam hatip lisesinde öğretmenlik yapan E., 'Genel olarak aile baskısı hakim ve çocukların hayatı sıkıntılı' yorumunda bulundu. Öğretmen E., deist ve ateist öğrencilerinin olduğunu ifade ederek, 'Din olayından bezmiş olanlar var' diye ekledi.

 Ankara'da bir imam hatip ortaokulunda öğretmen olan A. ise, 'Ortaokulda öğrenci profili, diğer okullara göre pek de farklı değil. Velisinin isteğiyle gelen olduğu gibi, kendi isteğiyle gelen öğrenci de var. Eğitim kalitesini normal ortaokullardan farklı görmüyorum' ifadelerini kullandı.

'Ben belli bir siyasi görüşü temsil etmiyorum'

Bir yandan imam hatip okulları tartışması devam ederken, imam hatip mezunu Refiate Öztürk'e göre, diğer yanda toplumda bu okulların öğrenci veya mezunlarına yönelik önyargıların da sürdüğünü dile getrdi ve şu ifadeleri kullandı:

'İmam hatip lisesinden mezun olduğum için belli bir siyasi görüşü desteklemek zorunda değilim. Ben belli bir siyasi görüşü temsil etmiyorum. Ayrıca, ilahiyat okuyanların büyük bir kısmı imam hatip okullarından ama mezunların çoğu ilahiyat okumuyor.'

Bu yıl başında yayımlanan PISA anketi de benzer bir sonuç ortaya koymuştu👇

PISA Anketi: 'Kendini Okula Ait Hissetmeyenlerde En Yüksek Oran İmam Hatipte'

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
24.08.2020

Twitter'da yatıp kalkıp türbanlı pornosu izleyen sakallı amcalar, tüm türbanlıları aynı zannedip "Kızım sevgili bulup sevgilisine sakso çekecek" korkusuyla uyku uyuyamıyor. :) Kızı imam hatibe gidiyor, yetmiyor 4 sene boyunca akşam ezanından önce evde oluyor, yine de yaranamıyor babasına

24.08.2020

İmam Hatiplerin doluluk oranı ile övünen Milli Eğitim Bakanı da düşünüyor mu bunları acaba?!

24.08.2020

Bir çocuğa büyüyünce ne olacaksın diye sorarsanız pilot, astronot, doktor, polis falan der ama hiçbir çocuğun imam dediğini duymazsınız. Bunun nedeni körpe bir beyinin çevresinde duyduğu meslekler arasında gökyüzüyle, uzayla, uçmayla, ya da insanları iyileştirmeyle, suçluları yakalamayla ilgili şeylere değer vermesidir. Lise düzeyinde de yine aynı etki devam eder, gençler özgür olacakları, seyahat edecekleri, fiilen bir işe yarayacakları işleri seçerler. Türkiye'nin Atatürk'ün gösterdiği yolda bugün bütün dünyayla birinci derecede ilişki halinde bir ülke olması sayesinde yeni jenerasyon hiçbir şekilde aile baskısı olmadan kendini ne din karanlığına gömmek ne de eğitimini bu karanlıkla heba etmek ister. Saraydakinin "biz bu sosyal medyaların kapatılmasını istiyoruz" demesinin nedeni de bu işte. Gençleri dünyadan bihaber yetiştirmeleri gerektiğinin çok geç farkına vardılar. Şimdi o gençler dünyadan haberdar olarak reşit yaşa geliyorlar ve şimdi bilin bakalım ne olacak :)

TÜM YORUMLARI OKU (64)