Düşüncesi Bile Tüylerinizi Diken Diken Edecek: İnsan-Şempanze Kırması Canlı 'İnsanze' İle Tanışın!

İnsana olan yakın benzerliğiyle bilinen ve %95 oranında da DNA yapımızı paylaştığımız şempanzelerin merkezinde olduğu pek çok tuhaf deney mevcut tarihin tozlu sayfalarında...

Bunlardan en tuhaf ve ezberbozanlarından biri de şüphesiz insan-şempanze kırması bir canlı, bir İnsanze yaratma çabasıydı.

Sadece tek bir kişinin aklına gelmeyen ve tarih boyunca farklı coğrafyalardaki farklı isimler tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan bu gayenin izini sürüyoruz şimdi.

İlkin 20. yüzyılın başına dönelim. 1910 yılında Sovyet biyolog İlya İvanoviç İvanov kafasındaki çılgın fikri kamuyla paylaştı: İnsan şempanze kırması bir memeli yaratmak istiyordu. Proje daha sonra İngilizce insan ve şempanze anlamına gelen kelimelerin birleşiminden oluşan Humanzee (İnsanze) olarak adlandırılacaktı.

Kafasındaki sıradışı fikir beklediğinin aksine herhangi bir muhalefetle karşılanmayan İvanov çalışmalarına başladı. 10 yıl sürecek bir araştırma ve planlama sürecine girdi.

1920’lerin başında deneylere başladı. Kadın şempanzelerin rahmine enjekte edilen insan spermiyle sürdürülebilir bir gebelik sağlayamadı. Bu kez daha çılgınca denebilecek bir şey denedi ve şempanze spermi ve dişi insan rahmi kullandı.

Fakat bu çaba da başarıyla sonuçlanmadı. Elindeki tüm şempanzeler ölünce deneylerini sonlandırmak zorunda kaldı.

Etik kaygılar taşımayan deneyleri kulaktan kulağa yayıldıkça, ilk başta almadığı tepkileri görmeye başladı. Hakkında açılan soruşturmayla başlayan süreç 1930 yılında tutuklanıp sürgün edilmesiyle sonlandı. İki yıl sonra öldü.

Ama hikaye burada bitmedi. Ji Yongxiang'a göre Çin Halk Cumhuriyeti’nde geçmişte bununla ilgili deneyler yürütülmüştü.

steemit-production-imageproxy-upload.s3.amazonaws.com

1967 yılında kendinin de parçası olduğu çalışma, dişi şempanzenin erkek insan spermiyle döllenmesini amaçlıyordu.

Yongxiang döllenmenin başarıya ulaştığını fakat çalışmaların Kültürel Devrim nedeniyle yarım kaldığını iddia ediyor.

Evrimsel psikolog Gordon Gallup da tartışmaya yeni bir boyut kazandırarak ABD’nin 1920’lerde başarıyla bir İnsanze yarattığını iddia etti.

İddianın devamına göre başarılı sonucun ardından etik kaygılarına yenik düşen araştırmacı ekip, şempanze rahminde gelişip doğurulan İnsanze bebeğe ötanazi yapılmasına karar vermiş.

Bir şeylerin sırf yapılabiliyor olduğu için yapıldığı, etik kaygıların öncelik olmadığı bir dönemde girişilen bu çabalar günümüzde unutulmuş gibi görünüyor.

Mevcut şartlarda bu düşün gerçekleşmesi mümkün de olsa, mümkün olması gerçek olması gerektiği anlamına gelmiyor. İnsanze projesi hiç gerçek olabildi mi, bilmiyoruz. Fakat görünüşe bakılırsa tarihteki gizemli bir muamma olarak kalmaya devam edecek. 

Popüler İçerikler

"Ülkenin Seliyle Yangınıyla Neden Ben Mücadele Ediyorum?" Diyen Ali Atay'a Cüneyt Özdemir'den Sert Tepki
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Narin Güran Cinayetinde Kritik Delil: "Sana Sorarlarsa Bilmiyorum, Görmedim Diyeceksin"
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
03.05.2018

Başlık: Fare ile ahtapot kırması canlı ile tanışın: FAREPOT!!!! İçerik: Ahtapota fare spermleri enjekte eden bilim adamı, başarısız oldu. NO SHIT, SHERLOCK!

06.05.2018

ahtare desek daha iyi be:D

03.05.2018

Yani öyle bir şey yok. Olmayan bir şey için mi galeri yaptınız?

03.05.2018

Milliyet foto albümü gibi haber olmuş. Başlık yalan, cahil insan yazıyı okuyunca, konu hakkında bilgili olan da DNA'sı ne kadar benzer olursa olsun kromozom sayıları ve yapıları farklı iki türün hiç bir şartta döl vermeyeceğini bildiği için yalan olduğunu kolayca anlar. Lütfen içerikle uyumlu başlık yazamıyorsanız bir zahmet içerik hazırlamayın.

06.05.2018

kromozom sayıları farklı olan türler döl verebilir, katırlar 63 kromozomludur ve 64 kromozomlı at ile 62 kromozomlu eşekten meydana gelir. burada iki farklı türün döllenmesini engelleyen şey spermin yumurtaya dna aktaramama durumu. sanırım yabancı proteinleri algılayınca bünye onu elimine ediyor tam hatırlamıyorum ama öyle bişeydi. yani daha iş kromozomlara gelmeden türe özel proteinlere karşı antikor falan üretiliyor sanırım. ben oyüzden inandım başlığı okuyunca, daha doğrusu olasılık verdim ama şaşırdım da.

TÜM YORUMLARI OKU (37)