Düşük Östrojen Belirtileri Nelerdir?

Kadınların sahip olduğu temel iki ana hormondan biri olan östrojen, kadınsal özelliklerin gelişmesi ve üreme açısından gerekli bir homondur. Eksik ya da fazla olması durumunda birçok sağlık problemi meydana gelebilir. Özellikle menopoz dönemine yaklaşan kadınlarda ve ergenliğe girmeyen kız çocuklarında östrojen hormonu daha az salgılanmaktadır. Az salgılanan östrojen; adet düzensizliği, idrar yolu enfeksiyonlarında artış gibi birçok belirti ile kendini göstermektedir. Peki, düşük östrojen belirtileri nelerdir? İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…

Östrojen kadınlarda vücut yapısının gelişmesine ek olarak cinsel yaşam, hamilelik, adet döngüsü ve menopoz üzerinde birçok etkiye sahiptir. Yaşamın her döneminde kadınlarda östrojen seviyelerinde düşüklük görülebilir. Östrojen oranının düşüklüğünün tedavisinde hormon tedavileri önemli rol oynamaktadır. Böylelikle östrojen seviyelerinin arttırılması sağlanır. Peki, düşük östrojen belirtileri nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler...

Düşük Östrojen Belirtileri Nelerdir?

Östrojen hormonu her insanda farklı seviyelere sahiptir. Bu hormon miktarının vücudunuzda ne gibi değişliklere neden olduğunu bilmek önemlidir. Belirttiğimiz gibi menopoz sürecine yaklaşıldığında östrojen seviyelerinde azalma görülebilir. Dolayısıyla menopoz belirtileri arasında östrojen düşüklüğü olduğunu büyük olasılıkla duymuşsunuzdur. Ancak östrojen düşüklüğü her kadında görülebilir. 

Düşük östrojen birçok problemi de beraberinde getirir. Düşük östrojen sebebiyle kadınlarda ortaya çıkan belirtiler şunlardır;

• Adet düzensizliği

• Vajinal kuruluk sebebi ile ağrılı cinsel ilişki

• Sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçirme

• Memelerde hassasiyet

• Kronik yorgunluk ve halsizlik

Sıcak basmaları

Depresyon

• Zihinsel fonksiyonlara azalma, odaklanma sorunları

• Kemik zayıflığı

• Baş ağrıları ya da migren atakları

• Üreme problemleri

Düşük Östrojen Sebepleri

Kadınların ortak sorunlarından biri olan düşük östrojen, yumurtalıkları etkileyen birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Östrojen düşüklüğün en önemli sebepleri şöyle sıralanabilir;

• Hipofiz bezinin işlevlerini yerine getirmede sorunlar ortaya çıkması

• Yumurtalık yetersizliği

• Aşırı egzersiz yapmak

• Kronik böbrek hastalıkları

• Yeme bozuklukları

• Otoimnun hastalıklar, toksinler

• Genetik bozuklular

Uzun süreli östrojen hormonu eksikliği bazı hastalarda kısırlığa neden olabilir. Ayrıca bu durumun uzun dönem devam etmesi kemiklerin kolay kırılmasına yol açar. Kemik minerallerinde gelişen azalma kemik ağrılarını tetikleyebilir.

Düşük Östrojen Tedavisi

Düşük östrojen seviyeleri sebebi ile kadınlar hormonal tedavilerden faydalanabilirler. Bu açıdan östrojen eksiliği durumundan muzdarip kadınlara yüksek dozlarda östrojen tedavisi yapılabilir. Böylelikle kemik kaybı, kardiyovasküler rahatsızlık ve diğer hormonal dengesizlik sorununu en aza iner. 

Dozlar; ağız yolu, deri yolu, enjeksiyon ya da vajina yolu ile uygulanabilir. Doz uygulaması durumun şiddetine ve uygulanacak olan yönteme göre farklılık göstermektedir.

Bazen de östrojen seviyesi normale dönse bile uzun vadede tedavi uygulanabilir. Bunun sebebi ise östrojen seviyesinin devamlı vücutta var olması için düşük dozda östrojen alınması gerektiğindendir. Uzun vadede östrojen tedavisi ilk olarak menopoza yaklaşan ya da histerektomi geçiren kadınlarda etkili olur. Diğer durumlarda östrojen yüklemesi yalnızca 1-2 yıl süre ile tavsiye edilir. Çünkü östrojen tedavisi kansere zemin hazırlamaktadır.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Östrojen Hormonunu Arttıran Bitkiler
Kadınlar Dikkat! Hormonal Dengesizliğe Sahip Olabileceğinizi Gösteren 19 Belirti

Popüler İçerikler

Hollanda Hükümeti'nden Örnek Karar: Scottish ve Sphynx Kedilerin Sahiplenilmesi Yasaklandı!
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
MasterChef Beyza Şiddete Uğradığını İtiraf Etti: "Yüzüm Yanınca Bu Yüzden Üzülmedim!"