Durgunluk Endişesi Borsa İstanbul'u Etkilemezken, Altın ve Petrol Gerilemişti! Dolar Yükselir mi?

Geçen hafta piyasalarda sakin seyirde başlarken, ABD'nin enflasyon verilerinin beklentileri aşmasıyla oynaklık arttı. Borsalarda veriler ve merkez bankaları sinyalleri, durgunluğu öne çıkardı. İngiltere'den yayılan tahvil dalgalanmaları da çıkışları hızlandırırken, dolar da gücünü korudu.

BIST 100 endeksi günü yüzde 6,08 oranında 220.65 puan artışla 3.847,62 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi.

Geçen haftanın son işlem gününü yüzde 2,07 oranında değer kazancıyla 3.626,96 puandan tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışıyla gerçekleştiren BIST 100 endeksi, haftalık bazda yüzde 1,66 oranında yükseldi. 

Uzmanlar, enflasyon beklentilerinin resesyon endişelerini artırmasıyla fiyatlamalara yön verdiğini hatırlattı. Merkez bankalarında gelecek açıklamalarla jeopolitik gerilimler odakta kalırken, bilanço sürecine girilmesiyle hisse bazlı oynaklığa dikkat çekiliyor. 

Endeks, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 3.854,13 puana taşırken, işlem hacmi 94,066 milyar TL oldu. Bankacılık endeksi yüzde 9,91, holding endeksi yüzde 6,42 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en fazla kazandıran yüzde bankacılık oldu.

Dünya borsalarında oynaklık sürüyor.

Fed'den gelecek aylarda 75 baz puan faiz artırımı beklentisi güçlenirken, cuma günü ABD'de açıklanan verilerle borsada endeksler haftayı değer kaybıyla tamamladı. Haftanın ilk işlem gününde Dow Jones endeksi yüzde 1,84, S&P 500 endeksi yüzde 2,21 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,68 oranında yükselişle açılış yaptı. 

Avrupa'da Ukrayna-Rusya ekseninde jeopolitik riskler artarken, İngiltere'de ekonomi yetkililerinin açıklamaları odakta kalmaya devam ediyor. Borsalar da cuma günü alıcılı bir seyir izlenirken, yeni haftaya başlarken Almanya'da DAX yüzde 1,70, Fransa'da CAC yüzde 1,83, İngiltere'de FTSE yüzde 0,90 ve Euro Stoxx 50 yüzde 1,79 oranında yükselişle işlem gördü.

Asya'da da Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) dün başlayan kongresi kapsamında, gayrimenkul sektörü ve salgın kapsamında uygulanan politikalar ve jeopolitik riskler takip edildi. Borsalar karışık seyirle yeni haftaya başlarken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,2 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,65 düştü. Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,3 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 oranında yükseldi.

Dolar/TL, geçen hafta yatay seyir izlerken, yeni haftaya 18,5860 seviyesinden başladı. Gün sonunda 18,5872 seviyesinden işlem gördü.

ABD 10 yıllık tahvil faizi, geçen hafta yüzde 4,07 ile Ekim 2008 sonrası en yüksek seviyesini test ederken, yüzde 4'ün hemen altında denge buldu. İngiltere'de uzun vadeli tahvil faizleri yeniden yükselişe geçerken, geçen hafta yüzde 4,63 seviyesinde 14 yılın zirvesini görüldü. Ardından yüzde 4'e gerileyen faizler, yeniden yüzde 4,36 seviyesinde bulunuyor. 

Dolar endeksi geçen hafta yüzde 0,5 artışla 113,3'ten kapanırken, yeni haftaya 112,9 seviyesine gerileyerek başladı. 

Euro/dolar paritesi geçen hafta 0,96-0,98 bandında hareket ederken, yeni haftaya 0,9750 seviyesinden başladı. Euro/TL de 18,12 seviyesinden karşılık bulurken, gün sonunda parite 0,984, euro kuru 18,30 seviyesinden karşılık buldu. 

Dolar/yen paritesi 148,9 ile son 32 yılın en yüksek seviyesini görürken, ekonomi yetkililerinin gevşek para politikası ısrarıyla doğrudan döviz müdahalesi beklentisi de arttı. Sterlin için bugün dikkatler Başbakan Truss'a çevrildi. Vergi indirimleri planlamasıyla sterlin zayıflarken, tahvil getirileri tırmanmıştı. Sterlin/dolar da güne 1,12 seviyelerinde başladı.

Altın fiyatları yeni haftaya umutlu başladı.

Geçen hafta ABD'den gelen enflasyon verileriyle Fed'in faiz artışına devam edeceği beklentisi dolarda güçlenme yaratırken, durgunluk endişeleri de altını baskılamıştı.

Yeni haftaya başlarken geçen hafta yaklaşık yüzde 1 oranında değer kaybeden ons altın, bugün 1.643 dolardan güne başlarken, 1.654 dolar seviyesine çıktı.

Ons altındaki düşüş ve dolar/TL'deki yatay seyirle gram altın da gerilerken, ay başında çıktığı bin lira üzeri seviyelerden bugün 987 liradan işlem gördü. 

Piyasa kapanışında da ons altın 1.663 dolardan, gram altın da 994 liradan karşılık buldu.

Durgunluk endişeleri petrol fiyatlarını etkilemeye devam ediyor.

Petrol, ekonomik yavaşlamada endişelerle baskı yaratmaya devam ederken, haftalık düşüş sonrası kayıplarını toparladı. 

ABD ham petrolü, geçen hafta yaklaşık yüzde 4 değer kaybederken, 86 doların üzerinde işlem gördü. Brent petrol varili de geçen haftayı yaklaşık yüzde 3 oranında değer kaybıyla tamamlarken, bugün 92 doların üzerinde işlem gördü.

Gün sonunda Brent petrol varili yüzde 0,64 oranında yükselişle 92,20 dolardan karşılık buldu.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Piyasaların Gündeminde Neler Var? Haftanın İlk İşlem Gününde Fiyatlamaları Etkileyecek Başlıklar
Altın ve Gümüş, Dolar Takip Ederken, Uzmanlar Yükseliş İçin Ne Diyor? Tarihi Zirve Ne Zaman Görülecek?
Yeni Hafta Yeni Gündem: Piyasalarda Kritik Veriler Dengeleri Bozar mı? Merkez Bankası Faiz Kararı İlk Sırada!

Popüler İçerikler

Kime Taş Geldi? Müge Anlı Narin Cinayeti ile İlgili Hakkında Yazılanlara Sert Yanıt Verdi!
Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
Çekirdek Sabancılar Nazlı, Hacı ve Arzu Alara'dan Klasikleşen Aile Pozuna Güncelleme Geldi!