Dur Yolcu Şiiri Ne Zaman Yazıldı? Dur Yolcu Şiiri Kimin?

Türk tarihinin en büyük zaferlerinden biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin bugün 106. yıldönümü yurt genelindeki etkinlikle kutlanıyor. Atatürk önderliğindeki Türk askerinin başarısı sonrası dünya tarihinde bir dizi önemli olay yaşanmıştı. Çanakkale Zaferi’nin kutlandığı 18 Mart’ta en güzel Çanakkale Zaferi şiirleri de sosyal medyada aratılıyor. 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni en güzel anlatan şiirlerinden biri olan ‘Dur Yolcu’ şiiri de internetin gündeminde. Dur Yolcu şiiri ne zaman yazıldı? Dur Yolcu şiiri kimin? İşte Dur Yolcu şiirinin tamamı…

Dur Yolcu Şiiri Ne Zaman Yazıldı?

Dur Yolcu Şiiri her ne kadar o isimle anılsa da Necmettin Halil Onan'a ait; 'Bir Yolcuya' isimli şiirdir. Şiir 1960 yılında yazılmıştır. Şiirin sadece ilk dizeleri Çanakkale’de bulunan Şehitler anıtı üzerinde yer alır. 

Şiirin tamamı ise şu şekilde;

BİR YOLCUYA

Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın

Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.

Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın

Bir vatan kalbinin attığı yerdir.

Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda

Gördüğün bu tümsek Anadolu'nda,

İstiklal uğrunda, namus yolunda

Can veren Mehmed'in yattığı yerdir.

Bu tümsek, koparken büyük zelzele,

Son vatan parçası geçerken ele,

Mehmed'in düşmanı boğduğu sele

Mübarek kanını kattığı yerdir.

Düşün ki, haşrolan kan, kemik, etin

Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin

Bir harbin sonunda bütün milletin

Hürriyet zevkini tattığı yerdir.

Necmettin Halil Onan Kimdir?

Necmettin Halil Onan, 1902 yılında Çatalca'da doğdu. Babası, Düyûn-ı Umûmiye memuru Halil Hilmi Bey idi. Ortaöğrenimini Vefa Lisesi'nde tamamladı. 1919 yılında Darülfünun Edebiyat Fakültesinde açılan sınavı kazanarak Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne kaydoldu. 

Cenap Şahabettin, Fuad Köprülü, Ferit Kam, Yusuf Şerif, Yahya Kemal, Hüseyin Daniş gibi edebiyatçıların öğrencisi oldu. Fakat İstanbul'un işgali üzerine okul geçici olarak kapatılınca millî mücadeleye katılmak üzere Ankara'ya geçti. 

Ankara Talimatgahı’nda zabıt vekili oldu, Anadolu Ajansı Siyasi Servisi'nde çalışan Halil Onan, millî mücadele sonrası İstanbul'a dönerek yarım kalan eğitimine devam etti, 1924 yılında mezun oldu. Bir süre tekrar Anadolu Ajansı'nda ve özel okullarda çalıştı. 1929 yılından itibaren İzmir (İzmir Kız Lisesi 1936-1939), Adana, Ankara illerinde pek çok lisede edebiyat öğretmenliği ve lise müdürlüğü yaptıktan sonra maarif müfettişi oldu.

1942-1946 yıllarında Yükseköğretim Genel Müdürlüğü yaptı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ne Eski Türk Edebiyatı Profesörü olarak atandı. 1959 yılında ise üniversitedeki görevinden emekli oldu. 18 Ağustos 1968 günü İstanbul'da öldü.

Popüler İçerikler

Gözaltına Alınıp Serbest Bırakılan Murat Övüç, Ferdi Tayfur'un 'Hatıran Yeter' Şarkısıyla Kulak Kanattı!
Dudağınız Uçuklayacak: Hayatını Kaybeden Ferdi Tayfur'un Serveti Ortaya Çıktı!
Bakanlık Bir Süt Markasını Daha İfşa Etti, Ürünler Toplatılıyor