Dünyayı Yöneten Cinsellik Hormonu Testosteron Hakkında İlginç Bilgiler ve Deneyler

Testosteron ya da namıdiyar erkeklik hormonu. Bugünkü içeriğimizde sizler için testosteron nedir, ne demek ile ilgili bir liste hazırladık. Cinselliği de doğrudan etkileyen testosteron(erkeklik hormonu) ile ilgili bilmeniz gereken ilginç bilgiler için buyrun içeriğimize. 

Kişisel beklenti ve değerlerimize etki ettiği kadar toplumsal yaşantımıza da yön veren bir hormon olan testosteron hakkında birbirinden ilginç bilgiler var; hatta bu konu üzerine deneyler yapılacak, belgeseller çekilecek kadar...

Dünyayı Yöneten Hormon: Testosteron

Ata-erkil bir toplumun oluşmasında ve bazı belli kalıpların hayatımızda yer almasında en çok payı olan bu hormondur. Önce biraz teknik bilgiyle girelim daha sonra toplum üzerindeki etkilerine bakarız...

Androjenlerin, yani cinsiyet karakterlerinin oluşmasında etkili olan hormonlardan belki de en önemlisidir. Erkeklerde testisler, kadınlarda da çok az miktarlarda yumurtalıklar tarafından kolesterolden üretilir. Ses kalınlaşması, vücut ve yüz kıllarında artış gibi erkeksi özelliklerin gelişmesini sağlar. Ayrıca kan hücrelerinin yenilenme hızını arttırarak yaraların çabuk iyileşmesini sağlar, yağ yakımını hızlandırır.

Dışarıdan Alınırsa Sıkıntı Büyük..

Özellikle vücut geliştiriciler tarafından, kas kütlesini ve antrenman verimliliğini arttırmak için alınan testosteron, metabolik dengeleri bozarak östrojen salgısını arttırır. Dışarıdan alınan hormonun birden kesilmesi - vücut aynı hızla cevap veremediği için - kandaki östrojen testosteron dengesinin bozulmasına, cinsel organlarda küçülme ve erkeksi özelliklerin kaybına sebep olur. 

1889 yılında Charles Brown isimli bir bilim adamı, bazı hayvanların testislerini aldı. Bunları öğütüp kendine enjekte ettikten sonra, zihninin daha açık, fiziksel olarak daha atik ve cinsel olarak daha aktif olduğunu iddia etti. 

İlginç tabii..

Parmak Orantısı ve Testosteron İlişkisi

Şimdi gelelim, bu hormonla ilgili ilginç detaylara. Yüzük parmağının işaret parmağıyla orantısı, anne karnında alınan testosteron ile alakalıdır diye bir tez var. Şöyle ki; eğer yüzük parmağınız işaret parmağınızdan uzunsa anne karnındayken testosteronu (erkeklik hormonu) fazla almışsınız demektir. Yani bir erkeğin kadınsı ya da bir kadının erkeksi olup olmadığını yüzük parmağı ile işaret parmağı arasındaki farktan kolaylıkla anlayabilirsiniz. 

BBC’nin yaptığı, kadın ve erkek arasındaki farkları inceleyen 3 bölümlük mini belgesel dizisi ‘’Secrets of The Sexes’’ da, testosteron hormonun etkisine dair bir deney yapılmıştı. Fiziksel anlamda çok da farklı olmayan 6 atletin, yüzük parmakları ile işaret parmakları ölçüldü ve daha sonra piste çıkarak yarışmaları istendi. Yarış öncesinde bilim insanları bu boy farkına göre bu atletlerin yarışı kaçıncı sırada bitireceklerini tahmin ettiler ve bu tahminlerini, atletlerin görmeyeceği şekilde sırtlarına ters bir şekilde astılar. Yarış sonunda sadece bir fire ile -3. ve 4. sıradaki atletlerin yerleri- tüm tahminleri doğru çıktı. Birçok insan bunun sıradan bir tesadüf olduğunu düşünse de daha sonra yapılan incelemede birinci gelen atletin iki parmağının arasındaki farkın, diğer atletlere göre çok daha büyük olduğu görüldü.

Erkeklerde Testosteron Seviyelerinin Değişimi İse Oldukça İlginç(!)

Bir diğer ilginç bilgi ise bu hormonun vücuttaki değerleri erkeklerde evlenince düşüyor, çocuk olunca daha da düşüyor olması. Garip olan ise bu değerin boşanınca yükseliyor olması. 

Yine erkeklerde bu hormonun seviyesi, eşi doğum yaptıktan sonra en alt seviyelere kadar düşüyormuş. Fakat yeni doğan bebeği için eve bakıcı geldiğinde ise tekrar yükseliyormuş. 

Birbirine aşık yeni bir çiftte, testosteron miktarı erkekte düşerken, kadında artıyor. Yani aşık olduğunda erkeğin cinsel arzusu düşüyor. Yıllar geçtikçe ise bu değer yükseliyor, bu seferde kadında azalma görülüyor.

Nedenleri açık sanırım.. 

Şu da var, erkeklerin kadınlardan, kel erkeklerin de kel olmayanlardan daha kısa yaşamasının arkasındaki hormon da testosterondur.

Toplumumuz Üzerine Etkileri

Şimdi gelelim bu hormonun toplumumuz üzerindeki etkilerine. Dünyayı yöneten hormon demiştim başta, değil mi? Hormonumuz adından da anlaşılacağı üzere testislerde üretiliyor. Bu da enteresan bir ironi yaratıyor bizler için. Erkeklerle alakalı ‘testis’ muhabbetlerinin dönmesinde, maço kavramların hayatımızda yer edinmesi de buradan geliyor. Delikanlılık, asker doğmak gibi kavramların ciddi bir kısmı bu hormonun etkisi altında girmiştir hayatımıza. 

Bunların da ötesinde sık sık övünç kaynağı olarak kullanılan ‘erkek’ cinsiyetinin oluşumu da bu hormonun ilk birkaç hafta içerisindeki müdahalesi ile mümkün hale geliyor. Evet, doğru anladınız. Erkeklik, bir anlamda kadınlıktan evrimleşmiş bir şeydir.

Denge Önemli..

Peki, bu hormon vücutta belli bir seviyeyi aştığı zaman ne oluyor? Erkeksi tavırların belirginleşmesinden de dem vurulduğu üzere vücuttaki testosteron ile sosyal zeka geriliği, huzursuzluk ve asabiyet arasında doğru orantı var. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki testosteron oranı yükseldikçe insanlarda agresiflik katsayısı da yükseliyor. Bu insanlar toplumsal uyumluluk konusunda da sıkıntı yaşıyor, asabiyet yapıyorlar. Bu insanlar toplum içerisinde kolektif çalışma gerektiren işlerde de başarısız oluyorlar. Fakat vücutlarındaki testosteron seviyesi normal olan kadın ve erkekler bu testlerden başarıyla geçiyorlar. Bir nevi huzurlu biçimde yaşamlarını sürdürüyorlar da diyebiliriz. 

Tabi ki vücutta belli bir oranın altında olması da sıkıntı yaşatıyor. Bu seferde cinsellik anlamında eksiklik hissediyorlar. Cinsel anlamda bir şeyler yaşayarak geçirmeleri gereken süreleri daha başka şeylerle dolduruyorlar, eğlenceye harcıyorlar. Sonunda da bu tarz bir ilişki içerisine girince sınıfta kalıyorlar, karşı cins tarafından ezilmeye mahkum oluyorlar. 

Kısacası denge önemli..

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
YORUMLAR
27.07.2021

Dünyayı Yöneten Cinsellik Hormonu !!!! hangi dunyayi...hayvanlar alemini mi!!!

26.12.2021

Böyle düşüyor mu aşağılık Meriç. Dünyayı erkekler yönetiyor git bi köşede ağla amk betası

26.12.2021

Tipik onedio içeriği. Erkeklerle alakalı bişey olunca onu aşağılamaya kötü yanlarını göstermeye veya kadınları övmeye yüceltme ye çalışırlar. Testosteron hormonu sosyal zeka ile ilgisi nedir bilmem ama analitik zeka sayısal zeka 3 boyutlu düşünme mantık motor becerileri gibi alanlarda doğru orantılıdır. Ne kadar testosteron o kadar ıq ve zeka demektir. Dünyayı testosteron yönetir bu doğrudur. Erkekler kadınlardan evrimleşmitşir evet ve bu yüzden kadınlar erkeklere göre daha ilkel iken erkek daha gelişmiştir. Çünkü bi şey köken aldığı şeyden yani evrimleştiği şeyden üstündür. Erkek kadının tamamlanmış gelişimini tamamlamış halidir. Biyolojik olarak böyle. İnsanlar nasıl maymunlardan üstünse erkekler de kadınlardan aynı mantıkla üstün çünkü erkek kadından evrimleşti.

Testislerden yürüyemiyorsun reis.Öyle ölmez füze at.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ