Dünyayı Etkisi Altına Alan Pandeminin Karanlık Yüzü: ''Gölge Pandemi''

Covid-19 sürecinde salgından korunmak için alınan önlemler, karantina gibi özgürlük kısıtlayıcı uygulamalar kadına yönelik şiddetin artmasına neden oldu. Bugün pandeminin öteki yüzü ''Gölge Pandemi'' den bahsedeceğiz.

Pandeminin karanlık yüzü ''Gölge Pandemi'' nedir?

Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 salgını için alınan önlemlerden birisi de salgını engellemek için uygulanan karantinalar oldu. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Direktörü Covid-19 karantinaları sonucu kadına yönelik şiddetin küresel ve ani artışını ''Gölge Pandemi'' olarak tanımladı. Birim, Covid-19 sonrasında aile içi şiddette artışın, tam olarak tespit edilemese de en az yüzde 25 civarında olduğunu açıkladı.

Kadına ve çocuğa karşı şiddette ani artışlar yaşanıyor.

Sosyalleşmenin, destek kurumlarının hizmetlerinin kısıtlanması kadınlar ve kız çocuklarına yönelik şiddetin ani artışına sebep oldu. Kadınlar ve çocukların ev içi yaşam koşulları zorlaştı. Pandemi kısıtlamaları yüzünden şiddete maruz kalanların ulaşması gereken güvenlik, koruma ve adli yardım gibi hizmetlere ulaşım ne yazık ki sağlanamadı.

Pandemi, toplumsal cinsiyet eşitliği için yapılan çalışmaları da riske sokuyor.

Toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri artışı yaşandı. Ev içinde iş yükü kadınların ve kız çocukların omuzlarına yüklendi; çocukların, özellikle kız çocuklarının eğitime erişimleri kesintiye uğradı ve destek mekanizmalarına ulaşamayan çocuklar istismara daha fazla açık hale geldi. Ayrıca pandemi kadına yönelik şiddetle mücadele ve cinsiyet eşitliği için yapılan çalışmalar ve kaydedilen başarıları da riske soktu.

Kadınların ve çocukların önüne birçok engel konuluyor.

Kadınların ve özellikle kız çocuklarının salgından ve şiddetten korunmasının önüne fazlaca engel konuluyor. Özellikle ev içinde bakım ve iş yükünün kadınlarına ve çocuklara verilmesi, temel ihtiyaçlara güvenli şekilde erişememek, acil destek hatlarının olmaması, güvenlik eksiklikleri, sosyal destek ve dayanışma yardımı alamamaları en görünür olanları.

Pandemi milyonlarca kadını işsiz bıraktı.

Kısıtlamalar sebebiyle işini kaybetme riskinin kadınlarda erkeklere oranla daha fazla olduğu ortaya çıktı. Kayıt dışı ekonomik sektörde çalışan kadınların oranının %60'ı bulması milyonlarca kadının işlerini kaybetmesine neden oldu.

Evde okula gidemeyen çocuklar, hasta, bakıma muhtaç yaşlılar ve gündelik iş yükü gibi hususları kapsayan bakımları yoğunluklu olarak kadınların üstlenmesi iş kaybı oranlarını arttırdı.

Şiddet her 3 kadından 1'ini etkiliyor.

  • Dünya genelinde kadınların yüzde 35'i eşleri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor ve cinayetlerinin yüzde 38'i de eşleri tarafından gerçekleştiriliyor.

  • Şiddete uğrayan kadınların %40'ından azı yardım talebinde bulunuyor.

  • Kadına şiddet gelişmekte olan ülkelerde boy göstermeye devam ederken, kadınlarda depresyon, kürtaj ve genel sağlık sorunlarına neden oluyor.

Şiddete karşı acil önlemler alınması gerekiyor.

Covid-19 salgının özellikle kadınlar üzerindeki etkileri kadına şiddetle mücadelede uzun yıllar boyunca yoğun çabalarla elde edilen ilerlemelerin yok olabileceğine işaret ediyor. Yaklaşık 48 ülkenin Covid-19'un bu yöndeki etkileriyle mücadele etmek için yeni önlemlerini uygulamaya koyduğu söylenilse bile bunun yetersiz olduğu daha fazla önlem alınması gerektiği uyarısı yapılıyor.

İlgini çekebilir. 👇

Hiçbirimiz Güvende Değiliz: 2020'de Erkek Şiddeti Yüzünden Kadınlar Nerede, Neden ve Nasıl Katledildi?
Ne Zaman Bitecek? Kadınların Farklı Kültürlerde Her Türlü Şiddete Maruz Bırakıldıklarının 20 Kanıtı
Neden "Şiddet" Değil de "Kadına Şiddet"? Erkekler Genetik Açıdan Şiddete Sekiz Yüz Kat Daha Yatkın!

Popüler İçerikler

Nasip Olur mu Be? İstanbul Boğazı'nda "Seni Yerler" Dinleyen Adam Yalı Balkonunda Sezen Aksu'yla Karşılaştı!
Hepimiz Merak Ediyorduk: Ortalığı Kasıp Kavuran Mert Demir Stilinde Kimin İmzası Olduğunu Açıkladı!
Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!