Dünyayı Değiştirecek Kod: Apple Swift

Apple, gerçekleştirdiği WWDC 2014 etkinliğinde yeni yazılım dili Swift'i tanıttı. Yeni yazılım dili birçok yenilik ve kolay kullanım vadediyor.

Apple, dünyanın dört bir yanındaki 9 milyon geliştiricisiyle buluşturduğu 2 Haziran'da ABD'nin San Francisco şehrinde düzenlenen WWDC 2014 konferansında tamamen yazılımlara odaklandı. Her ne kadar başta iWatch olmak üzere bazı Apple kullanıcıları sürpriz göremedikleri için hayal kırıklığı yaşasa da, WWDC 2014 kodlama dünyası için çok önemli yenilikler ortaya koydu.

Sadece üçüncü parti yazılımcıları değil, son tüketiciden firmalara kadar gelecekte herkesi ilgilendirecek en önemli yenilik ise Apple Swift olarak açıklandı. Tamamen yeni bir programlama dili olan Apple Swift, adıyla da çağrıştırdığı gibi yazılımların sadece daha hızlı değil, aynı zamanda çok daha iyi sonuçlar verecek şekilde 'tutarlı' hazırlanmalarını sağlıyor. Kısaca, Apple tüm kodlayıcılar için yepyeni ve göz ardı edilemeyecek bir programlama dili sunuyor.

Apple Swift, programlayıcıların bir cihaza bir komut öğretmeleri için elleriyle yazdıkları ve son derece zahmetli olmasının yanı sıra hatalara açık olan kodları bir üst seviyeye taşımayı vaat ediyor. Kısaca, C'nin üzerine yazılan ve Apple'ın geleneksel olarak kullandığı programlama dili Objective C, 30 yıllık kullanımının ardından Apple Swift ile birkaç yıl içinde rafa kalkabilir.

Apple Swift, yazılımcılara oluşturmak istedikleri algoritma deseni ve onunla uyumlu matematiksel fonksiyonu görsel olarak sunarak işlemlerini son derece hızlı ve kolay yapmalarını sağlayacak. Beklendiği başarıyı göstermesi halinde, geliştiriciler kodlamayı çok daha hızlı yapacakları gibi, uygulamaların test süreci de belirgin ölçüde azalacak.

Ancak Swift, geliştirici dünyasına adapte olması kolay olmayan zorluklar da getirecek. Swift eğitmenlerinin son derece az olması nedeniyle kodlayıcılar yeni programlama dilini öğrenme sürecinde sıkıntı çekecek. Ayrıca, sadece iOS 8 ile uyumlu yazılımlar geliştirmeye odaklanmak yakın dönemde karlı bir iş olmayacak. iOS 10'a kadar ömrünü sürdürmesi beklenen Objective-C'nin, Swift öğrenimi sırasında unutulmaması da şart.

‘Güvenlik araştırmacıları için de kaynak olacak’

Secrove firmasında güvenlik araştırmacısı olan Nebi Şenol Yılmaz, WWDC 2014'te 'gelecek yılların teknolojisine damga vuracak bir çok yenilik tanıtıldığını' söylerken, en önemli iki yeniliğin Metal Graphic API ve Swift programlama dili olduğunu belirtti.

'Bilindiği üzere Apple bugüne kadarki uygulamalarında Objective-C kullanıyordu. Performans ve esneklik gereklilikleri neticesinde Swift ortaya çıktı. Yine sunumlardan anlaşıldığı üzere, Apple artık tüm geliştirme yatırımlarını Swift’e yapıyor. Apple’in deyimi ile Swift, derlenmiş dillerin performansıyla scripting (komut dizisi oluşturma) dillerinin esnekliğini birleştiriyor. Geleneksel XCode ortamı kullanılacak olsa da, geliştirme anında sonuçların görülebiliyor olması en büyük artılarından birisi. Tabii ki bunun yanında Objective-C’ye göre daha az kod yazıyor olmak her geliştiricinin hoşuna gidecek. Kısaca 'derleyici performans için optimize edilmiş, dil de geliştirici için optimize edilmiş' durumda.

Yılmaz, Swift'in güvenlik araştırmacılarına da yeni bir kaynak sunacağını belirtti:

'Swift’in, tasarımı açısından geliştiriciye daha kolay güvenli kod geliştirme imkanı tanındığı, dil tasarımındaki sadeliğin bunu sağlayacağı söyleniyor, fakat güvenlik araştırmacıları açısından bakıldığında, hata avcılığı yapılacak birçok built-in kütüphane geliyor olacak. Her ne kadar son kullanıcı hataları söylendiği gibi en aza indirilecek olsa da, gerek son kullanıcı hataları gerekse Swift’in sağlayacağı yeni geliştirme kütüphaneleri birçok güvenlik araştırması için yeni hedef noktaları olacaktır.'

‘Swift geliştirilmeye açık bir dil’

Yazılım geliştiricisi Bekir Onat Akın ise Al Jazeera Türk'e şu yorumda bulundu:

'Java, C# (C Sharp), Objective-C dillerinin tümü fonksiyonel programlama özelliklerini geliştiriyor. Apple da Objective-C 20 senedir kullanıldığı için böyle bir yenilik sunması bence doğru bir hamle. Dil olarak her zaman ilk tercihim C#’dir ama Swift bence oldukça güçlü bir programlama dili olacak. Swift'in şu an görünen tek dezavantajı, Apple ekosistemi içinde kalması. Biraz geliştirilirse, sunucu tarafında bile kullanılabilir bir dil haline gelebilir. Swift'in yüksek bir performans sunacağını ve belli bir noktadan sonra Javascript gibi karmaşık bir hale gelmeyeceğini düşünüyorum.'

Mobil oyunda 'Metal' dönemi

WWDC 2014'te tanıtılan bir diğer önemli geliştirici aracı, mobil oyun pefromansını artırmayı amaçlayan Metal oldu.

Swift gibi kendisine özgü bir yazılım öne çıkaran Apple, endüstri standardı 3D-grafik API (uygulama programlama arayüzü) OpenGL'in yerini alması için Metal'i kullanmak istiyor. Metal, iPhone 5S, iPad Air ve en yeni iPad Mini'de yer alan 64 bit A7 işlemcisiyle uyum gösterecek oyun yazılımı olacak.

WWDC etkinliğinde Metal'i tanıtan Apple Yazılım Mühendisliği Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Federighi, Metal'in OpenGL'e kıyasla 10 kat daha yüksek hız sunacağını ve API nedeniyle performansın düşmeyeceğini belirtti. Metal sunumunda yer alan Epic Games CEO'su Tm Sweeney, Metal'in sunacağı hız artışını 'baş döndürücü bir değişim' olarak tanımladı.

Sonbaharda iOS 8 ile sunulacak Metal, A7'nin aradığı oyun yazılımı olsa da, kullanıcıların gözüne girmek için ana akım uygulamalarla da iyi bir uyum sağlamak zorunda.

Kaynak: Al Jazeera

Popüler İçerikler

'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!