Akıl Akıldan Üstündür: Dünyanın Yaşayan En Zeki 30 İnsanı

Gezegenimiz tarih boyunca Socrates, Leonardo da Vinci, Isaac Newton ve Albert Einstein gibi dünyayı değiştirebilmiş pek çok dehaya ev sahipliği yaptı. Bu insanlar öyle değişiklikler yarattılar ki, ölümlerinin üzerinden kaç yıl geçerse geçsin onları unutmamız pek mümkün gözükmüyor. Peki bu tür insanlar eskide mi kaldı? Elbette hayır! Bugün dünya, büyük değişiklikler yaratma potansiyeline sahip pek çok deha yetiştirmeye devam ediyor. İşte yaşayan en zeki 30 insan:

30. Paul Allen

Paul Allen, yapılan testlere göre 160-170 arası IQ puanına sahip bir milyarder. 1953 yılında Seattle'da doğan Allen, okul yıllarında Bill Gates ile tanıştı. Üniversitede Washington Eyalet Üniversitesi'ne girdi fakat buradaki eğitimini 1974 yılında bıraktı ve Gates'i de Harvard'daki eğitimini bırakmaya ikna etti. İzleyen yıl ise ikili New Mexico eyaletine yerleşerek Microsoft isimli şirketi kurdular. Allen, 1982 yılında kanserin bir türü olan Hodgkin lenfoma hastalığına yakalandığını öğrendi ve ilk başta şirketin geri planına çekilmeyi; 2000 yılında ise istifa etmeyi seçti. Bu zamandan sonra ise yalnızca bir danışman sıfatıyla şirketle olan bağlantısını sürdürdü.

Allen aynı zamanda yaptığı yardım ve bağışlarla tanınan bir isim. Bilime, eğitime, doğal kaynakların korunmasına, sanata ve teknolojiye yaptığı toplam yatırım 1.5 milyar doların üzerinde. Ünlü milyarder, Seattle Seahawks isimli Amerikan futbolu takımının, Portland Trailblazers basketbol takımının ve Seattle Sounders isimli futbol takımının da sahibi. Ayrıca 2003 yılında 'Allen Institute for Brain Science' isimli enstitüyü ve 2011 yılında hava araçları üreten 'Stratolaunch Systems' şirketini kurdu.

29. Christopher Langan

1952 yılında San Francisco'da doğan Langan, eğitim almak yerine kendi kendini geliştirmiş özel türde bir dahi. Henüz dört yaşındayken kimseden yardım almadan okumayı öğrendi ve kendi sözleriyle, lise yıllarında kendisini matematik, fizik, felsefe, Latince ve Yunanca konusunda epey geliştirdi. Amerika'nın üniversite sınavı sayılan SAT'den iddialara göre 100 tam puan aldı ve üstelik sınav süresinin bir kısmını da uyuyarak geçirdi. Daha sonra Montana Eyalet Üniversitesi'ne girdi fakat buradaki eğitimini yarıda bıraktı. Akademik kariyer yerine kapıcılık yapmayı seçen Langan, bu süre boyunca kendi yaratısı olan Bilişsel-Kuramsal Evren Modeli üzerinde çalışmalarını sürdürdü. 1999 yılında bir televizyon programına katılan nöropsikolog Robert Novelly, Langan'ın IQ puanının 195-210 aralığında olduğunu ve bu sayının o güne kadar ölçülmüş en yüksek zeka puanı olduğunu belirtti ve bu yüzden Langan uzun yıllar 'Amerika'nın en zeki insanı' sıfatıyla anıldı.

28. Judit Polgár

1976 yılında Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de doğan Polgár, tarihin gördüğü en iyi kadın satranç oyuncusu olarak kabul ediliyor. İlk kez 11 yaşındayken bir satranç ustasını mağlup etti ve bugün Dünya Satranç Federasyonu'nun 'Dünya'nın En İyi 100 Satranç Oyuncusu' listesinde yer alan tek kadın olma özelliğine sahip. Polgár kariyeri boyunca, aralarında Garry Kasparov ve Anatoli Karpov'un da bulunduğu dokuz dünya şampiyonunu mağlup etmiş bir isim. Henüz 15 yaşındayken Macaristan Ulusal Şampiyonası'nı kazandı ve en genç satranç ustası ünvanını elde etti. Test sonuçlarına göre Polgár 170 IQ puanına sahip ve bugün başarılarına yenilerini eklemekte.

27. Marilyn vos Savant

1946 yılında A.B.D.'nin Missouri eyaletinde dünyaya gelen ünlü yazar Marilyn vos Savant, 1986 yılında 228 olarak kaydedilen IQ puanıyla dünyanın en yüksek IQ puanına sahip insanı olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Söylenene göre ünlü bir zeka testi olan Stanford-Binet testini henüz 10 yaşındayken geçmeyi başardı ve şöhretinin artmaya başladığı 1980'li yıllarda 'Parade' isimli derginin 'Ask Marilyn' (Marilyn'e Sorun) isimli köşesinde yazmaya başladı. Marilyn vos Savant ve ilk başarılı yapay kalbi tasarlayan eşi Robert Jarvik, 1989 yılında New York dergisi tarafından 'New York'un en zeki çifti' olarak adlandırıldı. Ünlü yazar, bugün hala Parade dergisindeki köşesinde yazmaya devam ediyor.

26. John H. Sununu

1939 yılında Küba'nın başkenti Havana'da doğan Sununu, testlere göre 180 IQ puanına sahip bir başka dahi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde Makine Mühendisliği okudu ve bu okuldan 1961 yılında mezun oldu. Daha sonra ise 1963 yılında yüksek lisans, 1966 yılında ise doktora eğitimini tamamladı ve iki sene boyunca Tufts Üniversitesi'nde öğretmenlik yaptı. Daha sonra okulun Mühendislik Fakültesi'nin dekan yardımcılığına yükseltildi ve bu görevi de 1973 yılına kadar sürdürdü. 1983-1989 yılları arasında AB.D.'nin New Hampshire eyaletinde valilik ve 1989 yılından itibaren Beyaz Saray'da personel şefliği yaptı. Fakat 1991 yılında devletin sunduğu seyahat imtiyazını suistimal ettiği gerekçesiyle görevden alındı.

25. Neil deGrasse Tyson

Amerika'nın belki de en tanınmış astrofizikçisi olan Tyson, aynı zamanda Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nde araştırma görevlisi olarak kariyerini sürdürmekte olan bir isim. Ünlü bilim insanı, 1958 yılında New York'ta dünyaya geldi ve çok küçük yaşlardan itibaren astronomiye büyük ilgi duydu. 1980 yılında Harvard Üniversitesi'nin Fizik Bölümü'nden mezun oldu ve 1983 yılında Teksas Üniversitesi'nde astronomi üzerine yüksek lisans eğitimi görmeye başladı. Daha sonra Columbia Üniversitesi'nde astrofizik eğitimi almaya başladı ve 1991 yılında doktora eğitimini tamamladı. Bu yıllardan sonra ise yer aldığı onlarca eğitici belgesel ile pek çok ödüle layık görüldü ve 2001 yılında 1994KA asteroidinin ismi, onun onuruna 13123 Tyson olarak değiştirildi.

24. Kim Ung-Yong

1963 yılında Güney Kore'nin başkenti Seul'de dünyaya gelen Kim Ung-Yong, henüz 3 yaşındayken Korece, Japonca, İngilizce ve Almanca okuyabilen, tam anlamıyla bir harika çocuktu. 8 yaşına geldiğinde NASA'da çalışmak üzere Amerika'ya yerleşti ve daha sonrasında o dönemle ilgili şunları söyledi:

'O zamanlar tıpkı bir makine gibi yaşıyordum. Sabah kalkıp o gün çözülmesi gereken problemleri çözüyor, onun dışında sadece yemek yiyor ve uyuyordum. Tek bir arkadaşım yoktu ve kendimi çok yalnız hissediyordum.'

Amerika'da bulunduğu dönemde Fizik üzerine doktora ünvanı aldı ve 1978 yılında Güney Kore'ye geri dönerek eğitimini inşaat mühendisliği alanında sürdürdü.

23. Mislav Predavec

Hırvat matematik profesörü Predavec, kayıtlara göre 190 IQ puanına sahip bir insan. 1967 yılında Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de dünyaya geldi ve dehası çok küçük yaşlarda fark edildi. 2009 yılından beri, Hırvatistan'da bulunan 'Schola Medica Zagrabiensis' isimli okulda ders veriyor, 'Preminis' isimli ticaret firmasını yönetiyor ve 'GenerIQ' isimli yüksek IQ puanına sahip insanlardan oluşan bir topluluğun da kurucusu. Söylediğine göre en büyük hobisi çok zor zeka testleri çözmek olan matematikçi, aynı zamanda 2012 yılında 'World Genius Directory' tarafından dünyanın en zeki 3. insanı ilan edildi.

22. Manahel Thabet

2008 yılında, 25 yaşındayken Yemenli bilim insanı ve ekonomist Manahel Thabet, Mali Mühendislik doktorasını yüksek şeref derecesiyle bitiren en genç insan olma ünvanını kazandı. Bu eğitimi Illinois Üniversitesi'nde tamamlayan Thabet, daha sonra kuantum mekaniği üzerine ikinci doktora eğitimini tamamladı. 2012 yılında, uzaydaki uzaklıkları ışığın yardımı olmadan hesaplamak üzerine yazdığı 350 sayfalık formülle bilim çevrelerinde deprem etkisi yarattı. Thabet, 168'in üzerindeki IQ puanıyla 2013 yılında 'World Genius Directory' listesine adını yazdırmayı başardı. 2008 yılında Smart Tips Consultants isimli şirketi kurdu ve 'Women’s Federation for World Peace' tarafından yılın kadını seçildi.

21. Richard Rosner

Amerikalı senarist Richard Rosner'ın hikayesi diğerlerinden biraz daha farklı. 1960 yılında doğdu ve erken atıldığı profesyonel yaşamında striptizcilik, kapıcılık, modellik ve garsonluk gibi pek çok farklı işte çalıştı. Bugün ise  birçok televizyon programı için yazarlık yapıyor ve test sonuçlarına göre 192 IQ puanına sahip. Bu sonuçla da World Genius Directory'nin 2013 yılı listesine girmeyi başardı.

20. Chris Hirata

Astrofizikçi Chris Hirata, 1982 yılında Michigan'da dünyaya geldi ve henüz 13 yaşındayken Uluslararası Fizik Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan en genç Amerikan vatandaşı oldu. 14 yaşında ise Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde eğitimine başladı ve 2001 yılında fizik alanındaki lisans eğitimini tamamladı. Test sonuçlarına göre 225 IQ puanına sahip olan astrofizikçi, 16 yaşındayken NASA'da çalışmaya başladı ve burada, insanların Mars'a yerleşmesinin mümkün olup olmadığını inceledi. 2005 yılına gelindiğinde ise doktora eğitimi almak için Princeton Üniversitesi'ne girdi ve bu programı başarıyla tamamladı. Hirata bugün Ohio Üniversitesi'nde fizik ve astronomi dersleri veriyor ve uzman olduğu alanlar arasında karanlık enerji, kütleçekimsel kırılma, kozmik mikrodalga arkaplanı, galaksi kümelenmeleri ve genel görelilik yer alıyor.

19. Steven Pinker

İnsan bilişi ve psikolinguistik uzmanı olan Kanada'lı bilim insanı Steven Pinker, 1954 yılında Montreal'de dünyaya geldi. Çalışma alanları arasında popüler bilim, deneysel psikoloji, dilbilim ve bilişsel bilim bulunuyor. 1982-2003 yılları arasında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün Beyin ve Bilişsel Bilim Bölümü'nde hocalık yapan Pinker, bugün Harvard Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde dersler veriyor. 2004 yılında TIME dergisinin 'Dünyanın En Etkili 100 Düşünürü ve Bilim İnsanı' listesine girdi ve 'İnsan Doğasının Modern İnkârı' isimli kitabıyla geniş kitlelerce tanındı.

18. Ivan Ivec

1976 doğumlu Hırvat matematikçi ve IQ testi uzmanı Ivec, World Genius Directory'ye göre 174 IQ puanına sahip. Bugün Zagreb'de bir lisede öğretmenlik yapıyor ve şahsi internet sitesi üzerinden hazırladığı IQ testlerini yayınlıyor. Ivec'e göre psikologlar tarafından belirli bir zamanla kısıtlanan IQ testleri herkes için uygun olmayabiliyor. Karmaşık görevleri çözümleme konusunda oldukça başarılı olan fakat bunu yavaş bir hızda gerçekleştirebilen pek çok yüksek IQ'lu insan olduğunu düşünüyor.

17. Garry Kasparov

Tartışmasız dünyanın en ünlü satranç ustası olan Garry Kasparov, 1963 yılında Bakü'de dünyaya geldi. 10 yaşındayken efsanevi satranç ustası Mikhail Botvinnik'ten satranç eğitimi aldı ve 1980 yılında satranç ustası ünvanını, bundan 5 yıl sonra ise dünyanın en genç dünya şampiyonu ünvanını aldı. Bu ünvanı 1993 yılına kadar korudu ve 1996 yılında IBM marka bilgisayarla o meşhur karşılaşmasını yaptı ve bunu da kazandı. 2005 yılında politika ve yazarlıkla ilgilenmek için satrancı bıraktığını duyuran Kasparov'un test sonuçlarına göre IQ puanı 190.

16. Terence Tao

1975 yılında Avustralya'nın Adelaide kentinde doğan Tao, henüz iki yaşındayken basit matematik işlemlerini yapmaya başladı. 9 yaşına geldiğinde üniversite düzeyinde matematik dersleri almaya başladı ve 13 yaşında Uluslararası Matematik Olimpiyatları'nda, bugün hala korumakta olduğu 'altın madalya alan en genç katılımcı' ünvanını elde etti. 1992 yılında matematik alanındaki yüksek lisans eğitimini tamamladı. 20 yaşına geldiğinde ise Princeton Üniversitesi'nden doktor ünvanını aldı. Kariyeri boyunca sayısız ödül kazanan Tao, bugün Kaliforniya Üniversitesi'nde matematik dersleri veriyor.

15. Scott Aaronson

Scott Aaronson, 1981 yılında Philadelphia'da dünyaya geldi. 2000 yılında Cornell Üniversitesi'nin Bilgisayar Bilimi Bölümü'nden mezun oldu ve dört yıl sonra da Kaliforniya Üniversitesi'nden doktora derecesini kazandı. 2012 yılında, bilgisayım teorisine getirdiği yenilikler sayesinde Alan T. Waterman Ödülü'ne layık görüldü. Aaronson bugün Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimi bölümlerinde doçent olarak görev yapıyor.

14. Nikola Poljak

Hırvat araştırmacı ve fizikçi Poljak, World Genius Directory'ye göre 183 IQ puanına sahip bir isim. Bugün Zagreb Üniversitesi'nin Fizik Bölümü'nde dersler veriyor ve aynı zamanda CERN'de çalışan araştırmacılardan bir tanesi. Burada gerçekleşen iyon çarpıştırma deneylerinde görev almanın yanısıra New York'ta bulunan Brookhaven Ulusal Laboratuvarı'nda araştırma görevlisi olarak çalışıyor. 2010 yılında Zagreb Üniversitesi'nden doktora ünvanını elde etti ve zaman zaman Hırvatistan Bilim Bakanlığı'nın verdiği görevleri yerine getiriyor.

13. Alan Guth

1947 yılında A.B.D.'nin New Jersey eyaletinde dünyaya gelen Guth, Amerikan fizikçi ve kozmologdur. Lise eğitimini bir yıl erken bitirdikten sonra Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde eğitim görmeye başladı ve bu okulda fizik alanında lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini başarıyla tamamladı. 1979 yılında evrenin genişleyişi üzerine teoriler geliştirmeye başladı ve 1981 yılında, daha sonra pek çok bilim insanı tarafından benimsenecek bir teori ortaya koydu. Kariyeri boyunca Princeton, Columbia, Cornell ve Stanford Üniversiteleri'nde görev alan Guth, bugün MIT'de fizik profesörü olarak çalışmayı sürdürüyor.

12. Donald Knuth

1938 yılında Milwaukee'de doğan Donald Knuth, dünyanın en ünlü bilgisayar bilimcilerinden biri. Ona bu ünü getiren ise yazdığı 'Bilgisayar Programlama Sanatı' isimli kitap serisi. Algoritmik analizin babası olarak adlandırılan bilim insanı, 1971 yılında Grace Murray Hopper Ödülü'ne layık görüldü ve bugün Stanford Üniversitesi'nde onursal profesör ünvanına sahip.

11. Noam Chomsky

Filozof, bilişsel bilimci ve politik gözlemci Noam Chomsky, bugün modern dilbilimin babası olarak adlandırılıyor. Çalışmaları yapay zekadan müzik teorisine kadar pek çok farklı disiplin üzerinde etkili oldu. 1928 yılında dünyaya gelen ünlü bilim insanı, 1945 yılında Pensilvanya Üniversitesi'ne girdi. Burada dilbilim üzerine lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini tamamladı ve felsefe ve dilbilim dersleri vermek üzere MIT'de çalışmaya başladı. Bugün aynı okulda onursal profesör ünvanına sahip olan Chomsky, politika alanında hala aktif ve toplamda 100'ün üzerinde kitaba imza attı.

10. Evangelos Katsioulis

Evangelos Katsioulis, World Genius Directory tarafından 2013 yılında 'Yılın Dahisi' ödülüne layık görülen Yunan bir doktor. Kurum tarafından verilen bilgiye göre 198 IQ puanına sahip olan doktor, 1976 yılında Yunanistan'ın Yanya kentinde dünyaya geldi ve Aristoteles Üniversitesi'nde tıp eğitimini tamamladı. Daha sonra felsefe alanında yüksek lisans eğitimi ve psikofarmakoloji alanında doktora eğitimi aldı. 2001 yılında  'World Intelligence Network' adlı topluluğu kurdu.

9. Magnus Carlsen

1990 yılında Norveç'in Tønsberg kentinde dünyaya gelen Magnus Carlsen, bugün Dünya Satranç Şampiyonu ünvanını elinde bulunduruyor. Henüz 13 yaşındayken satranç ustası ünvanına layık görüldü ve 2009 yılında Garry Kasparov'dan satranç dersleri almaya başladı. 2013 yılında ünlü satranç ustası Viswanathan Anand'ı mağlup ederek dünya satranç şampiyonu oldu ve bugüne kadar satranç dünyasının oscarı kabul edilen dört farklı ödül kazandı.

8. Shahriar Afshar

1971 doğumlu İran asıllı Amerikan vatandaşı Afshar, bugüne kadar yaptığı keşiflerle pek çok ödüle layık görülmüş bir fizikçi ve girişimci. Onu tüm dünyaya tanıtan ise 2004 yılında Harvard Üniversitesi'nde gerçekleştirdiği Afshar Deneyi. Bu deney çerçevesinde kuantum mekaniğinin tamamlayıcı yasaları üzerine araştırmalar yaptı ve 2003-2004 yılları arasında Harvard Üniversitesi'nde ve Kanada'da bulunan Perimeter Enstitüsü'nde öğretim üyesi olarak görev aldı. Ayrıca 'Immerz' isimli elektronik cihazlar üreten şirketi kurdu.

7. Akshay Venkatesh

Hintli matematikçi Venkatesh, 1981 yılında dünyaya geldi ve dehası çocuk yaşlarda fark edildi. 1993 yılında Uluslararası Fizik Olimpiyatı'nda ve bir yıl sonra gerçekleşen Uluslararası Matematik Olimpiyatı'nda bronz madalyaya layık görüldü. 1997 yılına gelindiğinde Batı Avustralya Üniversitesi'nde matematik alanında onur derecesi kazandı ve 2002 yılında, henüz 20 yaşındayken doktora derecesi için Princeton Üniversitesi'ne başladı. Bugün ise Stanford Üniversitesi'nde matematik dersleri veriyor.

6. Saul Kripke

1940 yılında New York'ta dünyaya gelen Saul Kripke, ünlü bir filozof ve mantıkçı. Ona sahip olduğu ünü kazandıran ise Richard Platek ile birlikte geliştirdiği Kripke-Platek kümeler kuramı ve 'Kripkenstein Teorisi'. Dehası çok küçük yaşlarda fark edilen bir başka isim olan Kripke, henüz 6 yaşındayken kendi kendine İbranice öğrendi. 1980 yılında dil felsefesi üzerine büyük ses getiren kitabı 'İsimlendirme ve Gereklilik'i yazdı. Aynı zamanda matematiksel mantık, matematik felsefesi, metafizik ve epistemoloji üzerine çalışmalar yaptı. Harvard, Rockefeller ve Princeton Üniversiteleri'nde dersler verdi ve 2009 yılında filozoflar arasında yapılan bir ankette, son iki yüzyılın en önemli 7. filozofu seçildi.

5. Ruth Lawrence

1971 doğumlu İngiliz matematikçi Ruth Lawrence, henüz 13 yaşındayken Oxford Üniversitesi Matematik Bölümü'nden lisans diplomasını almış gerçek bir dahi. Ardından 1986 yılında bu kez fizik alanında eğitim gördü ve 1989 yılında ise matematik alanında doktora eğitimini tamamladı. 1990 yılında Harvard Üniversitesi'nde araştırma görevlisi oldu ve 1997 yılında Michigan Üniversitesi'nden doçentlik ünvanını elde etti. Bugün ise 'Einstein Matematik Enstitüsü'nde dersler veriyor ve cebirsel topoloji ve düğüm teorisi üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

4. Grigori Perelman

1966 doğumlu Perelman, 2002 yılında ünlü 'Poincaré Sanısı'nı çözerek büyük ses getirmiş Rus matematikçidir. Bundan bir sene sonra ise annesi ile St. Petersburg'da mütevazı bir yaşam sürmek adına matematiği bıraktığını açıkladı. 2006 yılında hatırı sayılır bir ödül olan Fields Madalyası'na layık görüldü fakat bu ödülü kabul etmedi. Bu durumu ise şu sözlerle açıkladı:

'Ben para ya da şöhretle ilgilenmiyorum. Hayvanat bahçesindeki bir hayvan gibi sergilenmek istemiyorum.'

Bunun ardından 2010 yılında kendisine Clay Millennium Ödülü ve Poincaré sanısını çözdüğü için bir milyon dolar teklif edildi fakat ünlü matematikçi bunları da reddetti. Bu seferki açıklaması ise şu şekildeydi:

'Ben evreni nasıl kontrol edeceğimi biliyorum. Onların vereceği bir milyon doları ne yapayım, söyleyin bana?

3. Andrew Wiles

Andrew Wiles, 1953 yılında İngiltere'nin Cambridge kentinde dünyaya geldi. Ona sahip olduğu ünü kazandıran en önemli işi, 'Fermat Son Teoremi'ni kanıtlamasıdır. O, 1995 yılında bu teoremi çözmeden önce Guinness Rekorlar Kitabı, bu teoremi dünyanın en zor matematik problemleri arasında saydı. 1974 yılında Oxford Üniversitesi Matematik Bölümü'nden lisans diplomasını alan Wiles, 1980 yılında ise Cambridge Üniversitesi'nde doktora eğitimini tamamladı. Princeton ve Harvard Üniversiteleri'nde hocalık yaptı ve Uluslararası Matematik Birliği tarafından gümüş plakete ve Shaw Ödülü'ne layık görüldü.

2. Edward Witten

1951 yılında A.B.D.'nin Baltimore kentinde dünyaya gelen Edward Witten, sicim teorisine, M-Kuramına, kuantum kütleçekimine ve süpersimetriye yaptığı katkılarla tanınan bir bilim insanı. Lisans eğitimini Brandeis Üniversitesi Tarih Bölümü'nde tamamladı ve daha sonra Princeton Üniversitesi'nde fizik alanında yüksek lisans ve doktora derecesini elde etti. Pek çokları tarafından kendi jenerasyonunun en zeki fizikçisi ve dünyanın yaşayan en büyük teorik fizikçisi olarak kabul edilen Witten, 2004 yılında TIME dergisinin 'Dünyanın en etkili 100 insanı' listesinde yer aldı. Esasen bir fizikçi olmasına rağmen matematik alanında da büyük çalışmalara imza attı ve Fields Madalyası,  Dirac Ödülü,  Albert Einstein Madalyası ve Nemmers Ödülü gibi pek çok ödüle layık görüldü.

1. Stephen Hawking

Artık bir popüler kültür ikonu haline gelmiş fizikçi Stephen Hawking, 1942 yılında dünyaya geldi ve 1959 yılında Oxford Üniversitesi'nde fizik ve kimya eğitimi görmek için burs kazandı. 1962 yılında lisans eğitimini tamamladı ve kozmoloji okumak üzere Cambridge'e yerleşti. 21 yaşında yakalandığı bir motor-nöron hastalığı yüzünden zor zamanlar geçiren Hawking, çalışmalarını sonlandırmayı bile düşündü. O zamanlarki nişanlısı Jane Wilde'ın desteği ile akademik çalışmalarına geri döndü ve 1965 yılında doktora eğitimini tamamladı. Hawking'i dünya çapında ünlü yapan ise kuşkusuz kara delikler üzerine yaptığı çalışmalar ve 1988 yılında kaleme aldığı meşhur kitabı 'Zamanın Kısa Tarihi'dir.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
09.05.2016

ABD noktasız yazılır. http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=189:kisaltmalar&catid=50:yazm-kurallar&Itemid=132

09.05.2016

uasgdasgdısagd oldu mu şimdi bu kadar yazının altına

10.05.2016

Hani bizim Bilal Erdoğan nerede -.-

Pasif Kullanıcı
09.05.2016

Şu Stephan ne iş hala çözebilmiş değilim.

TÜM YORUMLARI OKU (16)