Dünyanın Nazar Boncuğu Artık Yok: Meke Gölü Kuraklık ve Yanlış Sulama Nedeniyle Kurudu

'Dünyanın nazar boncuğu' olarak bilinen Konya'daki volkanik Meke Gölü, kuraklık ve yeraltı sularının bilinçsiz kullanımı nedeniyle kurudu. 

Sular çekilince kirlilik ortaya çıktı.

Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre, Yıllardır süren kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu yeraltı su seviyesinin sürekli düşmesi nedeniyle kuruyan Meke Gölü'ndeki kirlilik de ortaya çıktı. 

Gölün dibinde çok sayıda şişe, araç lastiği hatta ayakkabı bile çıktı.

'Konya kapalı havzasındaki bir çok sulak alan benzer durumla karşı karşıya'

Meke Gölü'nün kurumasındaki en önemli nedenin yağış azlığı ve yeraltı sularının aşırı kullanımı olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, Konya kapalı havzasındaki bir çok sulak alanın kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

'Sadece Meke gölü kurumuyor. Konya kapalı havzasındaki birçok sulak alanda benzer durumla karşı karşıyayız. Meke, su yüksekliği geçmişte de az olduğu için en çok etkilenen bölge orası oldu. Nedeni, Türkiye genelindeki yağışların yarısından daha azı Karapınar bölgesine yağmasıdır. Genel ortalama 642 milimetre yağış olurken, Meke civarında 250 milimetre yağış alıyor. Türkiye ortalamasının yarısından daha az. Öte yandan en fazla yeraltı su tüketiminin olduğu bölgedir. Bu da yüzeyde çok fazla su olmadığı için 60’lı yıllardan sonraki yeraltı su üretimi ve yeraltı suyunun tarımsal sulamada kullanımıyla başlayan süreç sürekli Meke’nin aleyhine işlemiştir.'

'Çekilme 90'lı yıllarda başladı'

Meke Gölü'ndeki suların 90'lı yıllarda çekilmeye başladığını, tehlike sinyallerinin ise 2000'lerden sonra başladığını söyleyen Arık, Meke Gölüy'le ilgili olarak 'bolca yağış olması ve yeraltı suyunun yükselmesi temennisinde bulunmak lazım.' yorumunda bulundu.

'Eski günlerine dönemez'

Arık, Konya kapalı havzasının tamamında alınacak tedbirlerin önemli olduğunu ifade ederek Meke’nin tek başına eski görkemli günlerine dönme şansı olmadığını ifade etti.

Meke’nin en derin yerinin eskiden 2 metre civarında olduğunu aktaran Prof. Dr. Arık şöyle devam etti: 

'Hemen yakınındaki Akgöl’de, Acıgöl’de, Akşehir gölünde, Eber gölünde, bütün havzada sulak alanların çoğu kurumuş vaziyette ya da kurumaya yüz tutmuş halde.'

5 milyon yıl önce oluştu.

Meke gölü, 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla meydana gelen kraterin zamanla suyla dolması, 9 bin yıl önce ise gölün ortasında ikinci patlamanın olması ve buranın da suyla dolması sonucu oluştu. Yeraltı su kaynaklarından beslenen ve suyu tuzlu olan Meke’nin ortasında, 50 metre yükseklikte volkan konisi bulunuyor.

Meke Gölü'nün kuruması sosyal medya kullanıcılarının da gündeminde👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
29.05.2018

van gölünün de bir 10-15 yılı kaldı diyorlar. geçen mecliste koruma altına alalım diye önerdiler diye okumuştum kabul edilmemişti. en son ülkeyi çöle çevirip rahat edeceğiz sanırım.

29.05.2018

-ağaç nerede ? -balta kesti. - göl nerede ? -inek içti ...

29.05.2018

neden hep suçlu ben oluyorum?? Keçi içti diyin bi kere de, tavuk içti diyin! Çiftlik lobisi çalışıyor, büyük oyunu görün artık vatandaşlar.

29.05.2018

Bilim, doğa, hayvan, sanat, kadın, çocuk, Kürt, Türk, Alevi, Atatürk düşmanı Akp için sıradan bir haber. Bin tane göl, nehir kurusa zerre umurlarinda değil, Rte'nin tirnagi zarar gormesin yeter gerisi hikaye

TÜM YORUMLARI OKU (16)