Dünyanın Kara ile Çevrili En Büyük Ülkesi Kazakistan Hakkında 19 İlginç Bilgi

1. Kazakistan'da uzay fırlatma tesisi vardır. Bu tesis dünyanın ilk ve en büyük uzay üssüne sahiptir. Şimdilerde tesis Ruslar tarafından kiralanmaktadır ve uzay programının merkezinde yer alır.

2. Kazakistan, 2.724.900 kilometrekare ile dünyanın en büyük karayla çevrili ülkesidir ve tüm Batı Avrupa'dan daha büyüktür. Yine de küçük bir donanmaya sahiptir.

3. Rusya, Çin, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan olmak üzere beş ülke ile sınır komşusudur.

4. Kazakistan 1991'de bağımsızlığını ilan ettiğinden beri aynı cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından yönetiliyor. Nazarbayev rejimi, ifade özgürlüğünü kısıtladığı için insan hakları grupları tarafından ağır şekilde eleştiriliyor.

5. Kazakistan'ın ulusal içeceği fermente at sütüdür.

6. Kazakistan; Kazaklardan Ruslara, Almanlara, Tatarlara ve Uygurlara kadar 131 etnik kökene ev sahipliği yapar. Dünyanın en kalabalık ülkelerinden biridir.

7. Yeryüzündeki ilk elmanın Kazakistan'ın eski başkenti Almatı'da ortaya çıktığına inanılıyor.

8. Kazak Bozkırları türünün en büyüğüdür ve ülkenin üçte birini kaplar.

9. Kazakistan, Sacha Baron Cohen'in kurgusal karakteri Borat'ın, Kazakistan yetkililerinin hiç sevmediği filmin doğduğu yerdir.

10. Ülkenin önde gelen turistik mekanlarından biri, yazar Fyodor Dostoyevski'nin Rusya sınırına yakın Semey'deki eski evidir. "Suç ve Ceza" ve "Aptal" gibi eserlerinden notların sergilendiği bir müze olarak korunmuştur.

11. Kazakistan, Prens Harry'nin 2014'te kız arkadaşı Cressida Bonas ile gittiği Shymbulak da dahil olmak üzere bir sürü kayak merkezine ev sahipliği yapar.

12. Kazakistan dünyanın en büyük bacasına sahiptir. Ekibastuz'daki GRES-2 Santrali'nin bacası 419,7 m yüksekliğindedir.

13. Binicilik, "kız peşinde" olarak çevrilen geleneksel spor kyz kuu da dahil olmak üzere Kazak kültürünün büyük bir parçasıdır.

BU geleneksel spor, her ikisi de at sırtında olan bir erkek ve kadın arasındaki yarış, ya erkeğin kadını öpmesi (erkek için bir zafer) ya da kadının erkeği kırbaçla dövmesi (kadın için bir zafer) ile sonuçlanır. Bu arada, at eti mutfaklarının büyük bir bölümünü oluşturuyor.

14. Doğu ile batıyı birbirine bağlayan bir ticaret ağı olan eski İpek Yolu'nun bir kısmı Kazakistan'dan geçiyordu.

15. Kazakistan, yaklaşık 1300 çiçekli bitki türünün bulunduğu bir doğa rezervine sahiptir.

16. Kazakistan'da üç Unesco Dünya Mirası alanı vardır. Hoca Ahmed Yesevi Türbesi, Tamgalı ve Sarıarka dünya miraslarından bazularıdır.

17. Ülkenin başkenti Astana, inanılmaz uzunluktaki gökdelenleri ile giderek daha iddialı ve fütüristik hale geliyor. Bunlar arasında, ünlü İngiliz mimar Norman Foster tarafından tasarlanan 150 metrelik Bayterek Kulesi ve Barış Uyum Sarayı yer alıyor

18. Kazaklar, şahane bir binada ıslık çalmanın sizi hayatınızın geri kalanında fakirleştireceğine inanırlar.

19. Kazakistan'daki Göl Balkhash, dünyanın en büyük göllerinden biridir. Gölün bir kısmı temiz su ve diğer tuzlu sudan oluşur.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Tangosu ve Şarabıyla Tam Bir Tutku Ülkesi Olan Arjantin Hakkında 23 İlginç Bilgi
Dünyanın En Gizemli Ülkelerinden Biri Olan Peru Hakkında 18 Enteresan Bilgi
Öğrendiğiniz An Bazı Ülkelere Olan Bakış Açınızı Yerle Bir Edebilecek Kadar İlginç 20 Bilgi

Popüler İçerikler

Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
YORUMLAR
28.03.2021

cumhurbaşkanları değişti. Nursultan nazarbayev cb degil su an. ayrıca baskenti de astana degil ismini degistirdiler. bilgileri güncelleyin de öyle icerik yapın...

28.03.2021

At sütü falan diyene kadar, direk kımız diyelim biz şuna. Doğar doğmaz kımız isteyen Oğuz Kağan yok mudur, aha işte oradaki kımızı içerler. Kafa karışıklığı olmasın.

28.03.2021

yalnız başkentin ismi Astana değil şu an. Nursultan olarak değiştirildi :DDD ama güzel şehir. Baştan yapılmış ve bence gayet düzenli bir şekilde yapıldı

TÜM YORUMLARI OKU (9)