Dünyanın İlk Yapay Rahim Tesisi EctoLife

2021'in sonlarında Elon Musk, insanlığın devamı için gereken doğum oranının tüm dünyada düşmekte olduğuna dikkat çekerek “Bu durum insanlığın sonunu getirir!” uyarısı yapmış, 'nüfusun düşüşü konusunda çok daha fazla endişelenmeliyiz! Dünya için yeterli insan yoksa, tabii ki Mars için de yeterli insan olmaz!” diyerek endişesini dile getirip deyim yerinde ise panik butonuna basmıştı.

Musk’ın bu endişesi boşuna değil. Çünkü neredeyse bir asırdır, doğurganlık oranları küresel olarak azalıyor.

Bilim insanları artık açık açık 'dünya çapında bir kısırlık krizinden' söz ediyor. Bir kısım bilim insanı da buna çözüm olarak “yapay rahim” geliştirmekten söz ediyor. Hatta bahsetmenin ötesine geçip ilk tasarımlarını dahi tanıtıyor.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Kısırlığa en kesin çözüm:

ABD'den bazı rakamlar:

- 8 Amerikalı çiftten 1'i doğurganlıkla ilgili sorunlar yaşıyor.

- Tüm çiftlerin %12-15'i bir yıl korunmasız cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamıyor.

- Tüm çiftlerin %10'u iki yıl korunmasız cinsel ilişkiden sonra hamile kalamıyor.

- Amerikalıların %33'ü kısırlık tedavisi görüyor veya böyle birini tanıyor.

Al-Ghaili'ye göre, EctoLife'ın suni rahim konsepti, gebe kalmakta zorlanan birçok kişini hayatını değiştireceği gibi kanser veya diğer komplikasyonlar nedeniyle rahmi ameliyatla alınmış kadınlara, düşük sperm sayısından nedeniyle üretkenliğini kaybetmiş erkeklere veya düşük gibi sorunlara çare olma potansiyeli taşıyor. 

Sentetik rahimler, kulağa bilim kurgu gibi ve ürkütücü gelse de üreme teknolojisindeki çalışmalar yeni değil. İnsanlık bu konuda uzun bir süredir çalışıyor. Örneğin 25 Temmuz 1978'de İngiltere'nin Manchester kentinde Louise Brown adında bir kız çocuğu dünyanın ilk tüp bebeği olarak dünyaya gelmişti. Tüm dünya bugün artık çok yaygınlaşan ve normalleşen tüp bebek teknolojisine o zaman “Aman tanrım mucize!” ya da “Tanrının işine karışılıyor, insanlığın sonu hiç iyi değil” diye büyük tepki vermişti. Bu arada dünyanın ilk tüp bebeği Loise halen hayatta ve 44 yaşında. O da kendi çocuğunu tüp bebek teknolojisiyle yaptı ve bir erkek çocuk doğurdu. Burada fotoğrafları var, bakabilirsiniz. Bugün, yılda yaklaşık 8 milyondan fazla kadın tüp bebek yoluyla hamile kalıp doğum yapabiliyor.

EctoLife, dünyanın ilk yapay rahim teknolojisi

Bir tür yapay rahim (artificial womb). Annenin karnında bebeklerin büyümesini ve gelişmesini sağlayan doğal ortamın yapay olarak üretilmesi prensibine dayanıyor. Döllenmiş yumurtaların, anne karnındakine benzer sıvıyla doldurulmuş bir tank içerisinde, biyolojik olarak sağlıklı bir ortamda, özel olarak tasarlanmış bir filtre yardımıyla gelişmesini sağlamak için tasarlanıyorlar. 

Yapay rahim, anne karnında büyüyemeyen ya da erken doğmak zorunda kalan bebekler için hayat kurtarıcı çözümler. Kuşkusuz teknolojinin etik ve toplumsal boyutları çokça tartışmaya gebe ancak gelişmesi de kaçınılmaz görünüyor. 

Bilim ve teknolojinin, aralarda sorunlar yaşansa da daima olumlu gelişmelere yol açacağına inanıyor, bu gelişmeleri sevinçle izliyorum. 

Kaynak

Instagram

Twitter

Linkedln

Facebook

YouTube

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
YORUMLAR
15.12.2022

Önce g.d.o’lu tarımla kısırlaştır sonra da insanlık ırkı tükenecek de amaç insan ırkını bozup başka bir ırk üretmek değil mi zaten her yaptıkları şeye de güzel kılıf uyduruyorlar

15.12.2022

Umarım ben görürüm bunu ya... Hiç tahammül edemem hamilelik mamilelik. Kalabileni ayrı, doğurabileni ayrı, büyütebileni ayrı tebrik ediyorum...

16.12.2022

Al-Ghaili? Nedense şaşırtmadı. Arabın eğitimlisi entellektüeli bile kafayı üremeyle bozmuş. 8milyar insan oldu, neyinize yetmiyor. Enerjide sıfır emisyon ve üretimde geri dönüştürülebilir malzemeler konusunda devrimsel teknolojiler gelmezse insanlığın bu nufusla bile devam edebilmesi mümkün değil, o kadar fazla atık üretiyorki şimdiden kendi pisliği içinde boğulmaya başladı. Bebeklerin kanından bile mikro plastik çıkıyor. İnsanlığın yavaş yavaş sürekli büyümeye dayanan ekonomi modelini terkedip küçülen ama daha az sayıda insana daha fazla zenginlik ve refah sağlıyabilen bir modele geçmesi gerek. Dünya gibi kapalı bir sistemin içinde olduğumuz sürece sonsuza kadar büyüme mümkün değil.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ