Avrupa'nın Kalbinde Kriz: Katalonya Bağımsızlık İlan Etti, İspanya Özerk Yönetimi Feshetti

Katalonya Özerk Yönetimi parlamentosu, tek taraflı bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlık oylamasında 135 sandalyeli parlamentoda 70 lehte, 10 aleyhte, iki de boş oy kullanıldı. Oylamanın ülkenin anayasa mahkemesi tarafından geçersiz sayılması bekleniyor. Hemen ardından Madrid cephesinden karşı hamle geldi. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya hükümetini görevden aldıklarını, Katalonya parlamentosunun feshedildiğini ve 21 Aralık'ta erken yerel seçim düzenleneceğini açıkladı. 

Gelişmelere yakından bakalım...

Çok sayıda Katalan, parlamento binası önünde toplandı.

REUTERS / Yves Herman

Katalan parlamentosu sözcüsünün oylamaya geçileceğini açıklamasının ardından, Sosyalist Parti, Halkın Partisi ve Ciudadanos mensubu vekiller genel kurulu terk etti.

Halk Partisi'nden milletvekilleri salonu terk ederken genel kurul koltuklarına İspanya ve Katalonya bayrakları bıraktı.

Vekillerin ayrılmasının ardından oylamaya başladı.

İspanya'da Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, İspanya'dan bağımsızlık ilan etme tasarısını oyladı.

Gizli yapılan oylamada Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, tek taraflı bağımsızlık ilan etti.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Parlamento oturumun başında ilk olarak yaptığı oylamada İspanya'dan ayrılmak için gerekli "anayasal sürecin" başlatılmasını da kabul etti.

İspanya Başbakan Mariano Rajoy ise Twitter'dan yaptığı açıklamada "Katalonya'da hukukun egemenliği tesis edilecek" dedi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Rajoy, Katalonya özerk yönetimini feshetme kararı aldıklarını duyurmuştu.

Oylama sonrası parlamento binasının önü sevinç gösterilerine sahne oldu.

REUTERS / Yves Herman

Bağımsızlık açıklaması ardından Barcelona sokaklarından bir görünüm 📹

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Karşı hamlede bulunan İspanya senatosu, Katalonya'yı doğrudan yönetme kararı aldı.

Aynı saatlerde İspanya senatosu ise anayasanın 155'inci maddesi uyarınca hareket edilmesini öngören düzenlemeyi senatonun onayına sundu.

Oylanan 155'inci madde bir özerk yönetimin elindeki hakların ve görevlerin alınmasını öngörüyor.

İspanya Senatosu, Katalonya'daki yerel hükümetin yetkilerini merkezi hükümete devrederek Katalonya'yı doğrudan yönetme yetkisi verdi.

AB: "Muhatabımız İspanya"

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Katalonya'nın bağımsızlık ilanının ardından sosyal medya hesabından kısa bir açıklama yaptı. AB açısından değişen bir şey olmadığını kaydeden Tusk, ' İspanya, bizim tek muhatabımız olmayı sürdürüyor.' ifadesini kullandı. 

Tusk, bağımsızlık ilanı karşısında İspanyol hükümetinin güç kullanmaktan kaçınmasını umduğunu da dile getirdi.

NATO: "İspanya'nın içişleriyle ilgili bir konu"

NATO'nun mesajında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'ın şu ifadelerine yer verildi:

'İspanya NATO için önemli bir müttefik ve ortak güvenliğimize katkıda bulunuyor. Katalonya konusu İspanya'nın iç işleriyle alakalı bir konu ve İspanya'nın anayasal düzeni çerçevesinde çözümlenmeli.'

İngiltere, Almanya ve Fransa'dan İspanya'ya destek

Katalonya'nın gerçekleştirdiği referandumu tanımadıklarını açıklayan İngiltere, Almanya ve Fransa'dan, Katalonya'nın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından İspanya'ya destek geldi.

İspanyada'dan erken yerel seçim kararı

Olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararları açıklayan İspanya Başbakanı Rajoy, Katalonya Özerk Yönetimi hükümetini feshedip bu bölgede 21 Aralık'ta erken yerel seçime gitme kararı aldıklarını açıkladı.

Başbakan Rajoy, 'Hükümet, 155. maddeyi uygulamaya başladı. Katalonya Özerk Yönetimi Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras ve diğer hükümet üyeleri ile Katalonya özerk yönetimi İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışan tüm polis müdürleri görevlerinden alındı' dedi. 

Rajoy, Katalonya özerk yönetiminin Brüksel hariç yurt dışındaki tüm temsilciliklerinin de kapatılmasına karar verdiklerini belirtti.

Referandumda halkın yüzde 90'ı bağımsızlığa "Evet" demişti.

Çarpıcı Görüntüler ile Katalonya'da Bağımsızlık Referandumu: Yüzde 90 'Evet'

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
YORUMLAR

Her milletin kendi kaderini tayin etme hakkı var, tamam da; Katalonya bunca zamandır İspanya'nın özerk bölgesi idi. Katalonya'nın İspanya'dan ayrılması sadece o bölgeyi değil tüm İspanya'yı ilgilendiren bir mesele. Yapılacak oylamanın tüm ülke genelinde olması sonucu daha meşru kılardı kanımca. Oylamada %90 Ayrılma kararı alındı yazıyor. Elbette ki sonuç bu olur. Sadece Katalanlara sorarsanız neden hayır desinler ki. Bütün özerk yönetimlerin, bölgelerin aynı anda böyle bir ayrılığa giriştiğini düşünürsek eğer o zaman İspanya Yönetiminin söz hakkı nerde kalıyor? Bence Anayasa Mahkemesin referandumu hukuken geçersiz sayması yerinde bir karar olur. Her ne kadar Katalanları haklı da bulsam bu hakkın uygulamasının bu şekilde yürütülmemesi gerektiğini düşünüyorum. Ha pratikte bu haklarını ne kadar meşru çerçevede kullanmalarına izin veriliyordur açıkçası bilmiyorum. Ama şu haliyle bence tamamen hükümsüz bir referandum ve hükümsüz bir ayrılık kararı.

27.10.2017

birde katanların sadece %43 ü bu oylamaya katılmış

Hicbir bilgim ve birikimim olmamasina ragmen sanki 3. dunya savasinin yaklastigini goruyorum. Korey ile Amerika'nin arasindaki kriz, Ortadoguda Suriye ve kurt bolgesel yonetim krizi, Avrupa'da Katalonya krizi hepsi ust uste bindi, Italya'da da bagimsizlik referandumu oldu. Bu arada komplo teorisyeni degilim ve hic sevmem, sadece icimde bi his var.

Arkadaşlar Katalonya ve kürdistan safsatasını karıştırmayın. Asırlardır süren Cumhuriyetçiler ve Krallık savaşı oradaki. Adamlar özerkler ama devlet gelirlere el koyuyor ödenek vermiyor. Krallık ciddi bir baskı kurmuş durum buraya gelene kadar. Özerk yönetim bir çok kez uyarıda bulunmuş İspanya'yı biz ayakta tutuyoruz görmezden gelmeyin diye. Şimdi krallığın gtü sıkıştığı için zorbalığa başvuruyor sürekli. Ama bu defa iş gerçekten çığırından çıktı. Şu an tek engel AB'nin karışmıyor olması. AB Katalan'lara evet dediği an ispanya sosyal olarak da ekonomik olarak da çöküş yaşayacak. Ve aksine yükselen bir Katalonya göreceğiz. 2-3 siteden haber okuyarak değil İspanyol bir arkadaşımdan(kendisi Cadiz'de yaşayan kralcı bir muhabirdir) öğrendiklerimle söylüyorum. Bizdeki; birilerinin oyuncağı olarak bici bici diye dolaşan piçlerin ki gibi değil yani bu dava. Eş tutmayın gazetede okuduğunuz haberler ile.

AB henüz kesin bir tavır içerisinde değil. Sorunda oradan kopuyor aslında. İspanya krallığı bunu bize bıraktılar bizde izin vermiyoruz olarak yontuyor. AB'nin karışmama sebebi de yeni ödenekler gereksinimi ve yeni cephe açılması ihtimali diye biliyorum. Katalonya AB üyeliğini İspanya krallığından daha çok hak eden bir bölge aslında. AB'nin de elinde iki ucu boklu değnek var. Ama askerinin olmaması sadece krallık saldırısına karşı koyamamak olur. Bu da onları daha çok mazluma dönüştürür. Askeri gücü olmayan bir özerkliğe askeri güç uygulamak da AB gözünde krallık rejimini bitirir. Krallık rejimi son çırpınışlarını veriyor. Ya Katalonya'nın tüm şartlarını kabul edecekler; yada bu ayrılık gerçekleşecek.

TÜM YORUMLARI OKU (44)