Dünyanın Eşsiz Şehri İstanbul'u Tarih ve Kültür Başkenti Yapan 57 Müze

1. 500. Yıl vakfı Türk Musevileri Müzesi

Türkiye'deki musevilerin gelenekleri ve kültürleriyle ilgili objelerin sergilendiği müzedir. Müze, Neva şalom Sinagog'u içinde yer alır. 

Adres: Bereketzade Mh, Büyük Hendek Cd No:61, Beyoğlu

2. Adalar Müzesi

İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olan Adalar Müzesi, Adaların oluşumundan bugüne gelen hikayesini yüzlerce obje, 20 bin belge, 6 bin fotoğraf, yüzlerce belgeleme çekimi, film ve sözlü tarih kayıtlarından oluşan kuruluş koleksiyonu ile ziyaretçilerine sunmaktadır.

Adres: Adalar Müzesi Hangar Müze Alanı, Aya Nikola Mevkii Büyükada / Adalar

3. Adam Mickiewicz Müzesi

Dünyanın dört bir yanına dağılmış Polonyalılara şiirleriyle güç veren şair Adam Mickiewicz'in yaşayıp öldüğü ev müze haline getirilmiştir. 

Adres: Serdar Ömer Caddesi, Tatlı Badem Sokak, No: 23 Beyoğlu

4. Anadoluhisarı Müzesi

Boğaz’ın Anadolu yakasında, Göksu Deresi’nin denize döküldüğü yerde, adını hisardan alan semtte bulunmaktadır. 1993 yılında kadar Kültür Bakanlığı tarafından bazı rstorasyonlar yapılsa da ziyarete açılmamıştır. Bu müzeyi ancak dışarıdan görebilirsiniz. Şu an hala ziyaretçilere kapalıdır.

Adres:  Anadoluhisarı, Beykoz

5. Askeri Müze ve Kültür Sitesi

Askeri Müze koleksiyonlarında bulunan 45.000`i aşkın eserden titizlikle seçilen yaklaşık 5.000 eser sergilenmektedir. Dönem, konu gibi değişik açılardan ele alınarak gruplandırılan bu zengin koleksiyon içinde çeşitli silahlar, askeri kıyafetler, çadırlar, bayraklar ve sancaklar ile benzeri türde çok değişik askeri kültür varlıkları yer almaktadır.

Adres: Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı, Valikonağı Caddesi Harbiye Şişli

6. Aşiyan Müzesi

Ünlü Türk Şairi Tevfik Fikret`in 1906-1915 yılları arasında yaşadığı ev olan AŞİYAN; 1940 yılında eşi Nazime Hanım`dan İstanbul Belediyesi tarafından satın alınıp, 1945 yılında Edebiyat-ı Cedide Müzesi olarak açılmıştır. 

Adres: Aşiyan Yokuşu, Beşiktaş

7. Atatürk Müzesi (İnkılap Müzesi)

Mustafa Kemal Atatürk`ün Milli Mücadele Çalışmaları sırasında kiracı olarak kaldığı ev (Aralık 1918-16 Mayıs 1919) 28 Mayıs 1928’de İstanbul Belediyesi (Şehremaneti) tarafından satın alınarak, 15 Haziran 1942’de İstanbul Vali ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar tarafından Atatürk İnkılabı Müzesi olarak ziyarete açıldı. 

Adres: Halaskargazi Caddesi No: 250 Şişli

8. Aya İrini Kilisesi Müzesi

Aya İrini, Bizans`tan günümüze kalan atriumlu tek kilise. Atrium, eski Roma tapınaklarının ortasındaki çevresi revaklı bir avlu. Aya İrini, yerini aldığı tapınağın özelliklerini bugüne kadar getirmiş.

Adres: Sultanahmet Meydanı Topkapı Sarayı 1. Avlusu, Sultanahmet, Fatih

9. Ayasofya Müzesi

916 yıl kilise olan yapı, 1453 Yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul'un fethiyle camiye çevrilerek, 482 yıl cami olarak kullanılmıştır. Atatürk'ün emri ve Bakanlar Kurulu'nun Kararı ile 1935 yılında Ayasofya müze olarak kapılarını ziyarete açmıştır.

Adres: Ayasofya Meydanı, Sultanahmet, Fatih

10. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi, İstanbul`un ünlü kültür ve sanat merkezlerinden biridir. Ayrıca, Türkiye`nin tek Basın Müzesi dünyadaki benzerlerinden daha üstün niteliklere sahiptir. Başka ülkelerdeki Basın Müzeleri ya basın teknolojisine yönelik olmakta ya da basın - yayın dünyasındaki eserleri içermektedir.

Adres: Divanyolu Cad. No:84 Çemberlitaş Fatih

11. Beylerbeyi Sarayı

Batı ve Doğu üsluplarının karıştırılması ile inşa edilen Beylerbeyi Sarayı, Harem ve Mabeyn bölümleri ile Türk evi plan özelliğini taşımaktadır. Yapının çatısı üstten bütün cephe kenarlarını gizleyen bir korkulukla gizlenmiştir.

Adres:  Abdullahağa Caddesi 81210 Beylerbeyi Üsküdar

12. Büyük Saray Mozaikler Müzesi

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Sultanahmet Camii`nin güneyinde, caminin külliyesi olan arasta içerisinde yer almaktadır. Müze, Bizans İmparatorluğu Büyük Sarayı`nın revaklı avlusunun kuzeydoğu bölümünde kısmen sağlam kalmış mozaik döşemeyi içine alacak şekilde yapılmıştır.

Adres: Kabasakal Cad. Torun Arasta Çarşısı Sok. No:103, Sultanahmet Fatih

13. Cumhuriyet Eğitim Müzesi

Müzede Atatürk`ün Türk harflerini ilk kez yazdığı kara tahtanın bir benzeri, Cumhuriyet öncesiyle ilgili resimler, okul künye defterleri, çeşitli dönemlere ait diplomalar, karne ve sicil defterleri, öğretmen okulu diplomaları, okullarla ilgili belgeler, gazete kupürleri, madalyalar ve eğitim araçları sergilenmektedir.,

Adres: Sultanahmet Endüstri Meslek Lisesi, Tarihi Kılıçhane Binası, Sultanahmet Fatih

14. Çağlar Boyu Aydınlatma Isıtma Koleksiyonları Müzesi

18 yaşına geldiğinde de müze kurmaya karar verdi. Mehmet Yaldız yaklaşık 40 yıl sonra bu hayalini gerçekleştirdi. “Çağlar boyu Aydınlanma ve Isıtma Araçları” adlı dünyanın ve ülkemizin ilk ve tek özel müzesini; bünyesinde iki bini aşkın, geçmişe ilişkin nadide parça bulunmaktadır. Bu parçaların çoğu Anadolu’dan olmak üzere, muhtelif ülkelerden toplanmıştır.

Adres: Çengeldere M. Çengeldere Cad. No:35 Çavuşbaşı Beykoz

15. Deniz Müzesi

Son olarak 27 Eylül 1961 yılında, Beşiktaş semtinin İskele Meydanı`nda Türk Amirali Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa`nın anıtı ve türbesi yanında, bugünkü bulunduğu yere taşınmıştır. Türkiye`nin denizcilik alanında en büyük ve içerdiği koleksiyon çeşitliliği açısından dünyanın sayılı müzelerinden biri olarak varlığını sürdürmektedir.

Adres:  Barbaros Hayrettin İskelesi Sok. Beşiktaş

16. Depo Müze

özel tasarlanmış kapalı vitrin sistemleri ve açık sergileme standlarında, depolanan eserler arasından seçilen kristal-cam ve metal sofra takımlarına ait objeler, silahlar, muhtelif yazı takımları, porselenler, eski telefonlar, sinema makineleri, mutfak gereçleri, ısıtma araçları, perde kornişleri, ipek dokumalar ve minderler teşhir ediliyor. 

Adres: Dolmabahçe Caddesi (Eski Dolmabahçe Kültür Merkezi Binası) Beşiktaş

17. Galata Mevlevihanesi Müzesi

Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi'nin bir ucunda, Tünel meydanından Galipdede Caddesi'nden aşağıya doğru inmeden hemen solda tarihi Cümle kapısıyla Galata Mevlevihanesi Müzesi sizi karşılar. Yakın zamana kadar pek bilinmeyen ve Divan Edebiyatı Müzesi adıyla anılan müze, 2007 yılından itibaren gerçekleşen restorasyonlarla Galata Mevlevihanesi Müzesi adı ve konspetiyle yenilenerek 21 Kasım 2011 günü yeniden ziyarete açılmıştır. 17. Yüzyılın en önemli Divan Edebiyatı şairlerinden olup aynı zamanda tekkenin şeyhi olan Şeyh Galib (Mehmet Esas Dede)'Nin de türbesi bulunan Müzenin kurulu olduğu külliye, Osmanlı döneminde Galata, Galipdede ve Kulekapısı Mevlevihanesi adlarıyla da anılmakta olup 1481 yılında kurulmuş olan 'Galata Sarayı Endurun Mektebi' ile birlikte Beyoğlu'ndaki en önemli Osmanlı eserlerindendir.

Adres: Şahkulu Mh.Galip Dede Caddesi No : 15 Tünel Beyoğlu

18. Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı, hizmete açıldığı 1856 yılından, halifeliğin kaldırıldığı 1924’e kadar aralıklarla 6 padişaha ve son Osmanlı Halifesi Abdülmecid Efendi’ye ev sahipliği yapmıştır. 1927- 1949 yılları arasında Saray, Cumhurbaşkanlığı makamı olarak kullanılmıştır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1927-1938 yılları arasında İstanbul’daki çalışmalarında Dolmabahçe Sarayı’nı kullanmış ve burada vefat etmiştir.

Adres:  Dolmabahçe, Beşiktaş

19. Eski Şark Eserleri Müzesi

İslamiyet Öncesi Arabistan Eserleri, Mısır Eserleri, Mezopotamya Eserleri, Anadolu Eserleri, Urartu Eserleri ve Çivi Yazılı Belgeler bölümlerinden oluşan Eski Şark Eserleri Müzesi'nde anlatım bölgesel bir sınıflama ile yapılmış; Arabistan Yarımadası, Mısır, Mezopotamya ve Anadolu kültürleri kendi tarihi gelişimleri içinde sunulmuştur.

Adres: İstanbul Arkeoloji Müzeleri Alemdar Cad. Osman Hamdi Bey Yokuşu Sk, 34122, Gülhane Fatih

20. Pammakaristos Manastırı (Fethiye Müzesi)

Fetihten sonra, Hıristiyanların elinde kalıp kadın manastırı olarak kullanılmış, 1455 yılında patrikhane buraya taşınmış ve 1586 yılına kadar patrikhane olarak kalmıştır. Bu kiliseyi III. Murat (1574-1595) camiye dönüştürmüş ve Fethiye adı verilmiştir. Kuzey kilise halen cami olarak kullanılmaktadır, ek kilise ise duvarları XIV. yüzyılın güzel mozaikleri ile süslü olup 1938-1940 yıllarında onarıldıktan sonra müze olarak Ayasofya Müzesi`ne bağlı bir birim haline getirilmiştir. 

Adres: Çarşamba Mah. Fethiye Cad. Fener, Fatih

21.

Kırım Savaşı sırasında Askeri Hastane haline getirilen ve İngiliz hemşire Florence Nightingale’in de görev aldığı tarihi Selimiye Kışlası’nın kuzeybatı köşesindeki kulenin bir bölümü 1954`te müze olarak düzenlenmiştir. Florence Nightingale’in eşyaları, fotoğrafları, elinden hiç eksik etmediği lambası, madalyaları ve Sultan Abdülmecid’in hediye ettiği bilezik müzede sergilenmektedir.

Adres: Selimiye Kışlası Üsküdar

22. Florya Atatürk Deniz Köşkü

Köşk, Atatürk tarafından son olarak 28 Mayıs 1938 günü kullanılmış, kendisinin ölümünden sonra bu yapılar Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak İsmet İnönü, Celal Bayar, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk ve Kenan Evren tarafından kullanılmıştır. 16 Eylül 1988`de Cumhurbaşkanlığı tarafından TBMM’ne bağlı Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na devredilen bu yapılar topluluğu, restorasyona alınarak Atatürk Müzesi haline getirilmiş ve içinde “Atatürk İstanbul’da” konulu sürekli bir fotoğraf sergisi oluşturulmuştur. 

Adres: İstanbul Caddesi, Florya Bakırköy

23. Halı Müzesi

14.-19. yy. arasında dokunmuş en nadide eserlerden seçilen halılar, kronolojik sırayla ve desen gruplarına göre Müze’nin birinci, ikinci ve üçüncü galerilerinde sergilenmektedir.

Adres: Cankurtaran Mah. Babı Hümayun Cad. Soğuk Çeşme Sok. No;:1 Fatih

24. Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi

İlk defa, 1968 yılında Yavuz Selim Medresesi`nde açılan Yazı Müzesi, Bayezit Medresesi`nin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmesinden sonra, 28 Ekim 1984 tarihinde, Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi adı ile ziyarete açılmıştır.

Adres: Beyazıt Meydanı 34490, Beyazıt Fatih

25. Havacılık Müzesi

Hava Müzesi binası inşaatına 1977 yılında başlanmış, 1983 yılında tamamlanmıştır. Modern müzecilik anlayışı içerisinde, 2.365 m²’si kapalı, 12.000 m²’si açık sergileme alanlarını kapsayan toplam 65.000 m² alan üzerine kurulmuş olan Müzenin iç mimarisi ve dekorasyonu İstanbul İl Kültür, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile Mimar Sinan Üniversitesi’nden teknik eleman ve uzmanlarınca gerçekleştirilmiş ve 16 Ekim 1985’te ziyarete açılmıştır.

Adres: Hava Harp Okulu Komutanlığı, Yeşilyurt Bakırköy

26. Hilmi Nakipoğlu Fotoğraf Makineleri Müzesi

Müzede Hilmi Nakipoğlu’nun topladığı fotoğraflar ve fotoğrafçılıkla ilgili malzemeler sergilenmektedir. Bunlar arasında 1896`da yapılmış fotoğraf makinesinden başlayarak günümüze kadar gelen çeşitli marka ve ölçüde 900 adet fotoğraf makineleri vardır.

Adres: Nefus Nakipoğlu Zihinsel Engelliler Okulu 4. kat, Osmaniye Cad. No: 18/B Bakırköy

27. Hüseyin Rahmi Gürpınar Müze Evi

Cumhuriyet dönemi yazarlarından Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Heybeliada’da, 1912-1944 yılları arasında yaşadığı evin, Kültür Bakanlığı`nın yaptığı restorasyonla müzeye çevrilmesiyle oluşturulmuştur. Heybeliada’da denize hakim bir tepede bulunan müzede aralarında Hüseyin Rahmi Gürpınar`ın kendi yaptığı el işlerinin de bulunduğu eşyalar ve kitaplar sergileniyor.

Adres: Heybeliada, Adalar

28. Ihlamur Kasırları

Günümüzde Merasim Köşkü müze-saray olarak düzenlenmiş, Maiyet Köşkü ise eksikleri tamamlanarak oturma-dinlenme, bahçeyi seyretme yeri olarak tasarlanmıştır.

Adres:  Ihlamur Yolu, Beşiktaş

29. İmrahor Anıtı (St. Studios Manastırı Hagios Ionnes Prodromos Bazilikası)

Yedikule semtinde yer alan yapı, İstanbul`daki Bizans Dönemine ait en eski yapılardan biridir. V. yüzyılda inşa edilmiştir. Manastır ve kilise, kurucusundan dolayı Studios olarak tanınmıştır. Manastır, Bizans Döneminde önemli bir dini merkez olarak önemini korumuştur. Ziyarete kapalıdır.

Adres: İmam Aşir Sokak Yedikule, Fatih

30. İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

Evrensel bilim tarihi, ziyaretçiye sürekliliği bozulmadan sunulmaktadır; bu, özelikle Arap-İslam dünyasındaki yeniliklerin Avrupa tarafından alınışı, maketler aracılığı ile karşılıklı sergilendiğinde göze çarpar.

Adres:  Has Ahırlar Binası - Gülhane Parkı, Fatih

31. İstanbul Arkeoloji Müzesi

Dünyada müze binası olarak tasarlanan ve kullanılan ilk on müze arasında yer alır. Ayrıca Türkiye`nin de müze olarak düzenlenmiş ilk kurumudur. Sahip olduğu çarpıcı koleksiyonların yanı sıra müze binalarının mimarisi ve bahçesi ile de tarihsel ve doğal öneme sahiptir. İstanbul Arkeoloji Müzeleri, tarihin koridorlarında bir yolculuk yapmak ve uygarlıkların izini sürmek isteyen tüm ziyaretçileri ağırlamaktadır.

Adres: Alemdar Cad. Osman Hamdi Bey Yokuşu Sok. 34122 Gülhane Fatih

32. İstanbul Demiryolu Müzesi

İstanbul Demiryolu Müzesi, Sirkeci Garı içinde 23.09.2005 tarihinde açılmıştır. 45.50 metrekarelik bir alanda hizmet veren müzede 300 adet kültür varlığı sergilenmektedir. 

Adres: Sirkeci Tren Garı, Sirkeci Fatih

33. İstanbul Fotoğraf Müzesi

2010 istanbul Kültür Başkenti projesi dolayısıyla çalışmaları başladı. İstanbul Fotoğraf Müzesi; koleksiyonları, sergileri, yayınları, fotoğraf arşivi, kütüphanesi, etkinlikleri ve Türk fotoğraf sanatının gelişmesine yönelik proje ve eğitimleriyle İstanbul'a yepyeni bir kültür hizmeti sunuyor.

Adres: Şehsuvar Bey Mah. Kadırga Liman Cad. No:60 Kadırga Fatih

34. İstanbul Modern Sanat Müzesi

Müzenin, sürekli yenilenen, değişime açık, çok yönlü, dinamik bir kültür ve sanat merkezi, aktif bir 'yaşayan müze' olacağına, çağdaş eğitim ve iletişim olanaklarını kullanarak, kitlelerin sanat eserleriyle buluşmasını, gündelik yaşamlarında sanata bir yer açmasını sağlayacağı hedefleniyor.

Adres: Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo 4, 34433 Karaköy

35. Oyuncak Müzesi

23 Nisan 2005 yılında Sunay Akın’ın ailesinden kalma Göztepe’deki köşkünde kurulmuştur. Yazar, müze kurma fikrinin temellerini daha çocukluk yıllarında atmıştır. Sunay Akın 6 yaşında ailesi ile birlikte İstanbul’a yapmış olduğu bir seyahatte Arkeoloji Müzesini ziyaret eder. Bu geziden o kadar etkilenir ki müzeciliği oyunlarına katar ve en çok sevdiği oyun haline gelir.

Adres: Ömerpaşa Cad. Dr. Zeki Zeren Sok. No:17 Göztepe Kadıköy

36. Jale Kuşhan Balmumu Heykel Müzesi

Dünyada ve Türkiye'de iz bırakmış insanların balmumu heykellerini bulabilirsiniz.

Adres: Sapphire Çarşı Kat 4 İstanbul Emniyet Evleri Mh. Eski Büyükdere Cd. No:1 4.Levent Beşiktaş

37. Karikatür ve Mizah Müzesi

Karikatür ve Mizah Müzesi, sosyal tarihimizin en açık belgeleri niteliğinde olan bir kültür birikimini yok olmaktan kurtarıyor ve çeşitli etkinliklerle günümüze yansıtıyor. Ayrıca, diğer ülkelerdeki benzer kuruluşlarla iletişim kuran müzede, dünya karikatür sanatının ünlü isimleri kişisel ya da karma sergilerle ağırlıyor.

Adres: Çatma Mescit Mah. Refik Saydam Cad. Tali Sokak (Kasımpaşa Stadı üstü) Tepebaşı Beyoğlu

38. Kariye Müzesi (Khora Kilisesi)

Kariye’deki mozaik ve freskler Bizans resim sanatının son dönemine (XIV. y.y.) ait en güzel örneklerdir. Bu mozaik ve fresklerdeki derinlik figürlerin hareket ve plastik değerlerinin verilişi, figürlerdeki uzamalar bu dönemin üslubudur.

Adres:  Derviş Ali Mah. Kariye Cami Sok. No:8. Edirnekapı Fatih

39. Miniatürk (Minyatür Türkiye Parkı)

Eş zamanlı yürütülen proje koordinasyonu sayesinde 22 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan Miniaturk, dünyanın en geniş maket alanına sahip ve en kısa sürede tamamlanan minyatür kentidir.

Adres: Sütlüce Mahallesi, İmrahor Caddesi 34445 Sütlüce Beyoğlu

40. Orhan Kemal Müzesi

Müzede değerli yazarımızın çoğu Ara Güler tarafından çekilmiş özel yaşamıyla ilgili 70 fotoğrafı, ailesiyle ilgili fotoğrafları, kitaplarının orijinal ilk baskıları, özel mektupları, hakkındaki yazılar, makaleler ve doktora tezleri, çalışma odası, yazarın kullandığı daktilo, yatak, diş fırçası, kalem gibi özel eşyaları ve öldüğünde yüzünden alınan yüz kalıbı gibi çeşitli materyaller bulunmaktadır. Üç katlı binada ayrıca kitaplık ve İkbal Kahvesi adlı kafe de bulunuyor.

Adres: Akarsu Caddesi No:30 Cihangir Beyoğlu

41. Panorama 1453 Fetih Müzesi

Burası Topkapı, İstanbul kuşatmasının en çetin geçtiği, aşılamaz denilen surların aşıldığı, kutlu askerlerin bekledikleri günün yaşandığı yer… İstanbul’un fethe açılan kapısı… Burada İstanbul`un fethine yeniden tanık olacak ve kente giriliş anını neredeyse aynen yaşayacaksınız. Macar topçu ustası Urban`ın döktüğü toplara dokunup Kostantinopolis`in surlarına doğru onların patlamalarına şahit olacaksınız. Sultan II. Mehmed`in binlerce askerinin tekbir seslerini ve Mehter Marşı`nı duyup, belki de eşlik edeceksiniz.

Adres: Topkapı Kültür Parkı Merkez Efendi Mahallesi, Topkapı Zeytinburnu

42. Pera Müzesi

Suna ve İnan Kıraç Vakfı`nın üç özel koleksiyonunun sergilendiği 1. ve 2. müze katları (2. kat: Sevgi ve Erdoğan Gönül Galerisi); çok amaçlı sergi salonları (3. 4. 5. katlar), oditoryum/fuaye (bodrum kat) ve giriş katında yer alan Resepsiyon, Perakende-Art shop, Peracafé gibi mekânlardır.

Adres: Meşrutiyet Caddesi No:65 34443 Tepebaşı Beyoğlu

43. Rahmi Koç Müzesi

Müze, Türkiye`de Ulaşım, Endüstri ve İletişim tarihine adanmış ilk önemli müzedir. Haliç`in kıyısında, endüstriyel arkeolojinin önde gelen örneklerinden olan muhteşem binalar içinde yer alan koleksiyonu gramofon iğnesinden gerçek boyutlarda gemilere ve uçaklara kadar uzanan binlerce objeyi içermektedir.

Adres: Hasköy Cad. No: 5 Hasköy 34445 Beyoğlu

44. Resim ve Heykel Müzesi

Müzede heykel, seramik ve özgün baskılar da yer almasına karşılık, ağırlık resimlerdir. Yapıtlardan bir bölümü Ankara ve İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzeleri`yle Anadolu’nun çeşitli kentlerinde açılan devlet galerilerinde de sergilenmiştir. Süreli sergilerin açıldığı müzede ayrıca; bir resim onarım atölyesi vardır. Müzede yıl boyunca kısa süreli resim kursları da açılmaktadır.

Adres: Dolmabahçe Caddesi Beşiktaş İstanbul Beşiktaş

45. Rumeli Hisarı

Büyük Zağanos Kulesi ile Küçük Zağanos Paşa Kulesi`nde yer alan iki kitabeye göre hisar, takriben dört ay gibi kısa bir sürede yapılmıştır. Süleymaniye Kütüphanesi`ndeki 'Şerh-i Tecriyd-i Ataik' adlı eserde ise eserin 139 günde bitirildiği kaydı vardır. Yapımda kullanılan keresteler İzmit ve Karadeniz Ereğlisi`nden; taşlar Anadolu`nun değişik yerlerinden ve spoliler (devşirme parça taş) çevredeki harap Bizans yapılarından elde edilmiştir.

Adres: Yahya Kemal Caddesi No:42 Rumelihisarı 34342 Sarıyer

46. Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Darüşşafaka Cemiyeti`nce yazarın Burgazada`daki evi müzeye dönüştürüldü; içindeki eşya ve belgeler korundu. Sait Faik Müzesi`nde yazarın bugüne kadar tam olarak elden geçirilmeyen ve büyük bir kısmı eski yazı olan çok sayıda el yazması, mektubu, notu, defteri, kişisel eşyaları sergilenmektedir.

Adres: Çayır Sokak No:15 Burgazada, Adalar

47. Sakıp Sabancı Müzesi

Bugün Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi zengin koleksiyonu, kabul ettiği kapsamlı uluslararası geçici sergileri, konservasyon birimleri, örnek eğitim programları, yapılan çeşitli konser, konferans ve seminerleriyle çok yönlü bir Müzecilik ortamı sunmaktadır.

Adres: Sakıp Sabancı Cad. No:42 Emirgan Sarıyer

48. Tanzimat Müzesi

Tanzimat Müzesi dermesinde Osmanlı’nın batılılaşma sürecini şekillendiren önemli belgelerden olan Tanzimat Fermanı, dönemin ileri gelen devlet adamlarına ait imzalı fotoğraflar, çeşitli tablo ve gravürler ve bunların yanı sıra Mustafa Reşid Paşa, Sadık Muhtar Bey ve Ziya Paşa’ya ait eşyalar, müzeyi ziyaret eden yerli ve yabancı konukların ilgisine sunulmaktadır.

Adres: Gülhane Parkı, Sirkeci Eminönü Fatih

49. Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı, Saray halkının Dolmabahçe, Yıldız ve diğer saraylarda yaşamaya başlaması ile birlikte boşaltılmıştır. Padişahlar tarafından terk edildikten sonra da içinde birçok görevlinin yaşadığı Topkapı Sarayı önemini hiç kaybetmemiştir. Saray zaman zaman onarılmıştır. Ramazan ayında padişah ve ailesi tarafından ziyaret edilen Mukaddes Emanetler Dairesi’nin her yıl bakımının yapılmasına ayrı bir özen gösterilmiştir.

Adres: Sultanahmet Meydanı Fatih

50. Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, kırk bin eseri aşan koleksiyonu ile, İslam sanatının hemen her döneminden ve her türünden seçkin eserlere sahiptir.

Adres: At Meydanı Sok. No:46 İbrahim Paşa Sarayı Sultanahmet Fatih

51. Türkiye İş Bankası Müzesi

Fotoğraflar, bankacılık gereçleri, reklam ve promosyon malzemeleri, filmler, iletişim araçları ve belgelerden oluşan zengin bir arşiv sergilenmektedir.

Adres: Hobyar Mahallesi Bankacılar Caddesi No:2 Bahçekapı Eminönü Fatih

52. Türkiye Yazarlar Sendikası Edebiyat Müzesi ve Yazın Belgeliği

TYS Edebiyat Müzesi ve Belgeliği, belgelik ve kitaplık olarak iki bölüm. Belgelik bölümünde, sanatçıların belge değeri taşıyan yapıtları, mektup ve çalışmaları, bilgisayara yüklenmiş fotoğrafları ve yapıtları; kitaplık bölümünde araştırma kitapları, ansiklopedi, sözlük, antoloji ve derlemeler, yazarlar üzerine tezler, eleştiri ve deneme kitapları var. Ayrıca özel imzalı bazı kitaplar ve dergiler de bulunuyor.

Adres:  Yıldız Sarayı Arabacılar Dairesi Beşiktaş

53. Türvak Sinema, Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı

Her tarafta sinemanın tarihsel sürecini anlatan örnek cihazlar, Ari kamera, film gösterim cihazları, 16’lık film kopya baskı cihazı (matipo) ve stüdyo pikabı bulunuyor. Sergi salonunda Türk Sinemasının unutulmaz karakter oyuncuları Kemal Sunal, Sadri Alışık, Adile Naşit, Belgin Doruk, Yılmaz Güney, Öztürk Serengil, Hulusi Kentmen ve Feridun Karakaya’nın filmlerde canlandırdıkları karakterlerin balmumumdan yapılmış heykelleri de sergileniyor.

Adres: Yeniçarşı Cad. No:24 Galatasaray Meydanı Beyoğlu

54. Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi

İstanbul’da farklı ve nostalji kokan bir ortamda toplantı, ürün tanıtımları ve düğün gibi çeşitli organizasyonları yapmak isteyenleri bekliyor.

Adres: Nuripaşa Cad. No:81 Ferahevler Tarabya Sarıyer

55. Yapı Kredi Bankası Vedat Nedim Tör Müzesi

Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi 1992'de kuruldu. 1950'li yıllardan itibaren Yapı Kredi Bankası bünyesinde oluşturulan sikke, madalya, işleme, kumaş, yazma, tombak, tespih, Karagöz oyunu gibi koleksiyonlara sahiptir.

Adres: Yapı Kredi Kültür Merkezi, İstiklal Caddesi No: 285 Kat:1 Beyoğlu

56. Yerebatan Sarnıcı

Sultanahmet’te bulunan Yerebatan Sarnıcı, 542 yılında Bizans İmparatoru Justinyen tarafından At Meydanı’nın diğer tarafında bulunan Büyük Saray’ın su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırılmıştır. 

Adres: Yerebatan Caddesi No: 1-3 34410 Sultanahmet Fatih

57. Yıldız Sarayı

Uzun süre Harp Akademileri binası olarak kullanılan saray, 1978 yılında, Kültür Bakanlığı`na devredilmiş ve daha sonra Yıldız Sarayı Müdürlüğü`ne tahsis edilmiştir. Saray`da ilk müzeleştirme çalışmaları 1994 yılında gerçekleştirilebilmiştir. 6 Ocak 1994 tarihinde Saray Tiyatrosu ve yeniden düzenlenen Sahne Sanatları Müzesi, 8 Nisan 1994`de ise Yıldız Sarayı Müzesi ziyarete açılmıştır. 

Adres: Barbaros Bulvarı, Serencebey Yokuşu, No: 62 Beşiktaş

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
07.05.2016

İmrahor Anıtı'na çamaşır asmayalardı iyiymiş.

16.10.2017

İstanbul Müzeleri ile ilgili mükemmel bir koleksiyon olmuş. Bu listeyi temel alarak gezen biri İstanbul'da gezilmesi gereken müzelerin hemen hepsini gezmiş oluyor zaten. Müzeler ile ilgili paylaşılan fotoğraflar ve adresler oldukça faydalı ancak müze giriş ücretleri eksik. O konuda yeni kaleme alınmış ve güncel bir yazı olan "İstanbul Müzeleri giriş ücretleri" isimli yazıyı okurlara tamamlayıcı bir kaynak olarak tavsiye ederim: https://istanbulclues.com/istanbul-muze-ziyaret-saatleri-ve-giris-ucretleri/

07.05.2016

Çok faydalı bşr galeri teşekkürler

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ