Dünyanın En Zeki İnsanıyla Tanışın: Matematikten Müziğe Birçok Alanda Çalışmaları Olan Bilim İnsanı

Eğer üniversitede matematik veya fizik bölümü okumadıysanız Leonhard Euler'i duymuş olma ihtimaliniz oldukça az. Optik, ekonomi, müzik teorisi, mekanik ve su dinamiği gibi bilim dünyasının birçok alanda çalışmalar yapmış olan Leonhard Euler'in bilim camiasına katkıları yadsınamayacak kadar fazla. Dünyanın en zeki insanlarından biriyle tanışmaya hazı rolun. Hadi buyurun 👇

Topoloji ve analitik sayı teorisi, karmaşık analiz ve sonsuz küçük hesap gibi matematiğin birçok alanında keşifler yapan Leonhard Euler, aynı zamanda fizikçi, astronom, coğrafyacı, mantıkçı ve mühendisti.

Çocuk yaşta parlak zekasıyla dikkatleri çeken Leonhard'ın babası rahip olduğu için Leonhard'a din eğitimi verildi. Zamanının en iyi matematikçisi olan Johann Bernoulli, Leonhard'ın matematik ve bilim dünyasına adım atmasındaki en önemli isimlerden biri oluyor. Leonhard her Cuma, Bernoulli'den dersler alıyor.

Euler; İbranice, Yunanca, felsefe, fizik, matematik ve ilahiyat dersleri aldı.

1738 yılında Leonhard Euler'in sağ gözü neredeyse kör olmuştu. Euler'in, St Petersburg Üniversitesi'nde yürüttüğü haritacılık çalışmaları yüzünden kör olduğu söylüyor. Üniversitedeki durumundan sonra Rusya'dan Almanya'ya geri dönen Euler'in görüşü iyice kötüleşti ve sol gözü de katarakt oldu.

Artık iki gözünü de kullanamayan Leonhard Euler, "Artık dikkatimi dağıtacak daha az şey var" diyordu.

Kör olmasının üretkenliğinin önüne geçmesine izin vermeyen Euler, katiplerin yardımlarıyla çalışmalarına devam etti. Katiplerle birlikte çalışması da çalışmalarının kaybolmasının önüne geçti ve çoğaltılmasını kolaylaştırdı.

Büyük Catherine'in hüküm sürdüğü zamanlarda Leonhard Euler, Rusya'daki St Petersburg Akademi'sine çağırıldı.

Leonhard Euler, Akademi'de oldukça yüksek bir pozisyonda çok yüksek maaşla çalışıyordu. Vefat edinceye kadar da burada çalışmalarına devam etti. Uranüs'ün keşfinin üzerine yapılan bir tartışma sırasında beyin kanaması geçirerek vefat etti.

Newton, Einstein ve DaVinci gibi popüler bilim insanları kadar bilinmeyen Leonhard Euler'in bilim dünyasına kattıkları ise yadsınamayacak kadar fazla.

Euler; geometri, sonsuz küçük hesap, trigonometri, cebir, mantık, çizgi ve sayı teorisi gibi matematiğin birçok alanında çalıştı. Tıp, botanik, müzik teorisi, kimya ve fizik alanlarında da çalımalar yaptı. Bunlara ek olarak tarih ve edebiyat alanlarında da oldukça bilgiliydi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Öğrendikten Sonra Bilgi Evreninin Sonsuzluğunda Kendinizi Kaybedeceğiniz Birbirinden İlginç Kültürel Gerçekler
Dünyanın En Ölümcül Örümceğinin Zehri Kalp Hastalarını Tedavide Kullanılacak!
Sistine Şapeli'nin Fresklerini Süsleyen Eserlerin Dönemi Maniyerizm Sanat Akımını İnceliyoruz

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!