Dünyanın En Yozlaşmış 12 Ülkesi

Yakın zamanda gerçekleşen FIFA Skandalı, dünya genelinde yozlaşmışlığın geldiği seviyeyi birkez daha sorgulamamıza yol açtı.

Risk analizi şirketi Verisk Maplecroft’un yayınladığı rapor dünyada yozlaşmışlığın en yaygın olduğu ülkeleri açıklıyor. 2012’den 2014’e kadar 198’den fazla ülkenin ekonomisini inceleyen Verisk, yozlaşmışlıktan en çok çeken ülkelerin gelişmekte olan Sahraaltı Afrika ülkeleri ve Orta Doğu ülkeleri olduğunu belirtiyor. Verisk'in yozlaşmışlık analizi 5 faktörü temel alıyor: Yozlaşmışlığın olma sıklığı, süresi, yayıldığı alan, etkisi ve yozlaşmışlığa yol açanların cezasız kalma olasılığı. Verisk’in sistemi, ülkeleri en yozlaşmışı 0, en az yozlaşmışı 10 olmak üzere, 0’dan 10’a kadar puanlıyor.

Verisk aşırı derece yozlaşmışlığın olduğu ülkelerin %45’inin Sahraaltı Afrika ülkeleri olduğunu söylerken; petrol, gaz ve madencilik sektörlerinin de en çok rüşvetin döndüğü sektörler olduğunu belirtiyor.

İlginç bir şekilde, yozlaşmışlık gelişmemiş ülkelerde, gelişen ülkelere göre daha az. Verisk’in analizlerine göre dünyanın en az yozlaşmış ülkesi Danimarka olurken, şirket, Türkiye’deki politik riskin 2015 yılında tavan yaptığını belirtiyor.

Karşınızda puanlarıyla dünyanın en yozlaşmış 12 ülkesi.

12. Güney Sudan --- Puan: 0.15/10

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir, Çin ile demir yolu anlaşması imzalarken. (11 Mayıs 2014)

Al Jazeera tarafından yapılan film “Güney Sudan, Rüyaların Ülkesi”, dünyanın en yeni ülkesi olan Güney Sudan’ın (2011’de kuruldu) nasıl iç savaşa sürüklendiğini anlatıyor.

Al Jazeera şunları bildiriyor:

“Petrol zenginliğine rağmen, aşırı yozlaşmışlık yeni demokrasiyi mahvediyor. Üç yıl önce bağımsızlığını kazanan ülkede, iç savaş binlerce insanın ölümüne sebep olurken birçoğunu da evinden ediyor.”

11. Rusya --- Puan: 0.15/10

Vladimir Putin bir oturumda.

Rusya’daki yozlaşmışlığı 3 örnekle anlatabiliriz:

1. Vladimir Putin’in en büyük muhaliflerinden politikacı Alexei Navalny’in hapsedilmesi.

2. FIFA Dünya Kupası 2018 oylamasının delegelere para vererek kazanılması.

3. Rusya Hükümeti ve 2014 Sochi Olimpiyatların’da çalışan inşaat şirketi hakkındaki yakın ilişki.

10. Myanmar --- Puan: 0.15/10

BBC’nin haberine göre, en önemli ticari sektörler askeri yönetim tarafından başarısızca yönetildiği için Myanmar’ın ekonomisi dünyanın en az gelişmiş ekonomilerinden birisi.

9. Libya --- Puan: 0.13/10

Financial Times’ın nisandaki raporuna göre, Libya’nın gelirlerinin %90’ını oluşturan petrol sektörü oldukça yanlış yönetiliyor ve bunun en büyük sebebi haksız bir şekilde yüksek konumlara atanan yandaşlar.

8. Irak --- Puan: 0.13/10

Irak’ta çalışan bir inşaat mühendisiyle yapılan gizli konuşmalara göre, Amerika, Irak’tan çekildikten sonra bile Irak’taki yozlaşmışlık artmaya devam etti.

Iraklı inşaat mühendisi şunları ekliyor:

'Sadece finansal değil, yönetimsel yozlaşmışlık ve hukukun hiçe sayılması en büyük sorun. Resmi görevliler, şirketlerde anlaşıp, şirketlere ehil olmadıkları alanlarda belge veriyorlar. Mesela, altyapısı olmayan bir firmaya okul yapması için ihale veriyorlar. Bu da başarısız ve tehlikeli projelere yol açıyor.'

7. Ekvator Ginesi Cumhuriyeti --- Puan: 0.13/10

Cumhurbaşkanı Teodoro Obiand Mbasogo

İnsan haklarını korumayı amaçlayan HRW kurumunun araştırmalarına göre, 36 yıldır Başkan olan Teodoro Obiang’ın yönetiminde, ülke tamamen yozlaşmışlığa teslim oldu.

HRW şunları ekliyor:

'Muazzam petrol gelirleri, başkanın çevresindeki seçkin sınıfı zengin ederken, halkın büyük çoğunluğu açlık içinde yaşıyor.'

6. Afganistan --- Puan: 0.13/10

Başkan Mohammad Ashraf

Fiscal Times’ın haberine göre, Afganistan'ın gümrük gelirlerinin yarısı çalındı. Gümrük gelirlerinin Afganistan'ın toplam gelirinin üçte birini oluşturduğunu düşünürsek bu inanılmaz bir meblağ.

5. Sudan --- Puan: 0.12/10

Başkan Omar al-Bashir

Soykırım yaptığı iddiasıyla hakkında yakalama kararı çıkarılmadan önce özel uçağıyla Güney Afrika’yı terk eden Sudan başkanı Omar al-Bashir’e bakarak Sudan’ın ne kadar yozlaşmış olduğunu kolaylıkla görebiliyoruz.

4. Orta Afrika Cumhuriyeti --- Puan: 0.12/10

BBC’nin incelemesine göre, yozlaşmışlık Orta Afrika Cumhuriyeti'nde oldukça yüksek ve en çok rüşvet elmas ve kereste endüstrilerinde gerçekleşiyor.

3. Somali --- Puan: 0/10

Cumhurbaşkanı Hassan Mohamoud

Birleşmiş Milletler’in 2013’de yayınladığı rapor şunları söylüyor:

“Somali Merkez Bankası yöneticiler için bir rüşvet fonu’ haline geldi ve vergilerle toplanan paranın %80’i tamamen kişisel amaçlar için kullanıldı.”

2. Kuzey Kore --- Puan: 0/10

Kuzey Kore’nin yozlaşmışlığından bahsetmeye pek gerek olmasa da, 2015 Ekonomik Özgürlük İndeksi’ne bakacak olursak:    

1. Rüşvet hükümetin her kademesinde yaygın.

2. Neredeyse her şey devletin malı.

3. İthalat, ihracat ve yerli ürünlerin hepsi devletin kontrolünde.

1. Demoktatik Kongo Cumhuriyeti --- Puan: 0/10

Cumnurbaşkanı Joseph Kabila

Transparency International'ın raporuna göre, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yozlaşmışlık o kadar yaygın ki insanlarda bunu ortadan kaldırmak için bir istek bile kalmamış.

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''