Dünyanın En Yaygın Ama En İhmal Edilen Hastalığı Varis 2: Tanı

Evet geçen hafta hastalığımızdan ve mekanizmalardan bahsetmiştik.

Bu hafta sıra tanıya geldi.

Ne kadar çok bilgilendirilirsek, o kadar bilinçli olacağımızı ve kendimize uygun tedavi seçeneklerimizi araştırabileceğimizi düşünüyorum.

Çünkü benim gençliğimden kalma Hürriyet gazetesi doktorluğu maalesef ki yurdumuzda hastalar arasında son derece yaygındır ve faydadan çok zarar getirir. Komşunun ilacı, komşunun doktoru, komşunun tedavisi, komşunun ameliyatı biz de hala bazı yerlerde ön plandadır. Bu sebepten dolayı elimden geldiğince hem buradaki köşemde hem sosyal medyam da sizleri bilgilendirmeye çalışıyorum.

Tıbbın ben her alanında olduğu gibi toplardamar hastalıklarında da muayene ve sonrasındaki tetkik kesin tanı için en önemli basamaktır. Eski yılların aksine, artık çeşitli pozisyonel testler, girişimsel, ilaçlı, can yakan teknikler yerini yaygınlaşan, girişimsel olmayan, kolay ulaşabilen ve ucuz olan doppler ultrasonografiye bırakmıştır.

Evet altın standardımız ayakta, ıkınmadan çekilen bir doppler ultrasonografidir. Haritalama da dediğimiz çok detaylı bir ultrasonografiye ihtiyacımız vardır. Bundan kastımız tüm yüzeyel damarların, derin damarların, perforan damarların, varsa aksesuar damarların ve anatomik varyasyonların boylu boyunca değerlendirilmesidir. Hastalık varsa; 4 üzerinden ya da saniye üzerinden kaçakların derecelendirmesi ve en az 4-5 seviyeden çap ölçümlerinin yapılması.

Evet elinizdeki raporda tüm bu detaylar olmalı aksi takdirde bu rapor en azından benim için yeterli ve geçerli olmayacaktır.

Niye bu rapor bu şekilde altın standardımız diyoruz; çünkü eğer varislerden mustaripseniz ve biraz ilgiliyseniz sizlerin de bildiği gibi en sık şikayet: “Ameliyat oldum tekrarladı, ameliyat oldum hiçbir işe yaramadı.” Evet yukarıdaki saydığım kriterlere sahip bir ultrasonla ameliyat olmaz iseniz maalesef ki sizin de ikinci cümlemiz; ben ameliyat oldum bir işe yaramadı ya da ben ameliyat oldum tekrarladı olacaktır.

Hepimizde varislerimize sebep olan iki adet yüzeyel toplardamar bulunur. Bunlardan biri iç ayak bileğinden kasık çukuruna uzanmakta, diğeri ise dış ayak bileğinden baldırımızda seyrederek diz çukurunda sonlanmaktadır. Bunlardan önde seyreden büyük yüzeyel toplar damarımız 4,5 mm ve altında olmalı, arkada seyreden küçük yüzey toplar damarımız ise 3,5 mm ve altında olmalıdır. Perforan damarlarımız 3 mm altında, aksesuar damarlarımız eğer var ise 3 mm altında olmalıdır.

Renkli doppler ultrasonografi bize hem renk kodlamaları ile hem de ses kodlamaları ile toplar damarlarımızda geriye doğru bir kaçak olup olmadığını gösterecektir. Eğer bir kaçak var ise; bunu bize 4 üzerinden ya da kaçağın saniyesi olarak radyolog meslektaşlarımız raporlayacaktır.  Bu arada damar cerrahisi ile ilgilenen ben ve bazı meslektaşlarım ultrasonlarını kendileri yapmaktadırlar.

Yapılan tetkikinizin sonucunda eğer damar çapınız 5,5 mm üzerine çıkmış ve 3.-4. dereceden bir kaçağınız mevcutsa artık bir sağlık sorunuz var demektir.

Bunun adı kronik venöz yetmezlik sizlerin deyimiyle kapakçık yetmezliği, toplardamar yetmezliği ya da iç varis olabilir.

Ancak tıpta hiçbir zaman sadece muayene, sadece tetkik ya da sadece şikayetler tedavi seçenekleri için yeterli değildir. Benim bulgularım, sizin şikayetleriniz ve tetkik sonuçlarını bir araya getirip değerlendirdikten sonra yol haritamızı birlikte şekillendireceğiz. Bazen ultrasonda kaçak olmasına rağmen, çapları düşük, yetmezliğinin derecesi düşük şikayeti olmayan ve muayene bulguları bir süre daha bu şekilde komplikasyonlar gelişmeden hastalığı izleyebileceğimiz dostlarımızda, kontrol randevuları ile süreci belirliyoruz hiçbir zaman hemen girişimsel tedavilere yönelmiyoruz.

Ancak ağrı, ödem, kaşıntı, kramp, huzursuz bacak gibi şikayetleriniz varsa. Bunun yanında ciltten kabarık damarlarınız mevcutsa ya da hastalığın daha ileri aşamalarında iseniz, yani ayak bileği ve çevresinde renk değişiklikleri hatta açık yaralar oluşmuş ise, bunları benim muayenem ve çapı 5,5 mm üzerine çıkmış 4 derece kaçağı olan bir ultrason raporu da destekliyorsa; o zaman komplikasyonlar gelişmeden istenmeyen durumlar oluşmadan işler büyümeden tedavi seçeneklerimizi konuşmamız gerekmektedir.

Haftaya tedavi seçeneklerimizle görüşmek üzere. Sağlıklı, mutlu, varissiz günler diliyorum.

Instagram

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
15.10.2022

Kişi kendinin doktorudur sözünü yanlış yorumlamaktan hep bunlar hürriyet gazetesi doktorluğu bitince şu an google doktorluğu başladı gözüm ağrıyo> akciğer kanserisin :) :) Sadece bizim ülkeye özel bir konu kendi kendine teşhis koyup doktordan daha iyi bileceğini düşünerek ilaç kullanmaya başlamak…

15.10.2022

Google’a göre iyi,kötü,çirkin tüm tümörler bende var 😅😅😅

16.10.2022

hastalığın adı neden yazmıyor yazıda?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ