Dünyanın En Ünlü Oyuncak Bebeği Olan Barbie'nin Tartışmalarla Dolu İlham Verici Hikayesi

Dünyada Barbie kadar ikonik bir oyuncak yoktur diye düşünüyoruz. Kimileri için sapsarı saçları ve incecik beli ile toplumun genç kızlara dayattığı baskının bir ürünü. Kimileri için ise iyiliğe teşvik eden, iyi örnek oluşturan yararlı bir oyuncak.

Peki kim bu Barbie? Gelin birlikte Barbie'nin nasıl ortaya çıktığından başlayarak günümüze kadar olan sürecine bir göz atalım. 👇

Bu içerikten alışveriş yapmaya karar verirseniz, Onedio sayfadaki bağlantılardan gelir elde edebilir.”

*Satın aldığınız ürünlerde satıcılardan kaynaklanan sorunlardan Onedio sorumlu değildir.

Bir çocuk oyuncağına aşırı önem yükleniyor gibi görünebilir ancak, 60 yıllık süreçte Barbie'nin neredeyse artık bir kültürel mihenk taşı olduğu söylenebilir.

Barbie, Amerikan kültürüne ve feminizmine, medeni haklara ve gelişen cinsiyet kavramları da dahil olmak üzere son yarım yüzyılı şekillendiren büyük değişikliklere öncü oldu. 1959'da yaptığı mayo çıkışından 2022'deki giyim işbirliğine kadar birçok alanda yer aldı.

Bugün ise Barbie artık sadece küçük kızlara hitap etmiyor. Ken de aynı şekilde.

Bebekler artık çeşitli vücut şekillerine, ten renklerine ve saç stillerine sahipler. Barbie'yi yapan efsanevi oyuncak şirketi Mattel, Barbie'nin beyaz tenli ultra ince imajını kırabileceği umuduyla çeşitlilik içeren birçok model tasarladı. Barbie ve arkadaşları artık modern toplumun gerçekliğini yansıtarak daha fazla kapsayıcılığı savunuyorlar.

Eskiden kız çocuklar oyuncak bebeklerle oynarken annelik içgüdülerini geliştirmeye teşvik edilirdi. Peki Barbie aslında nasıl ortaya çıktı? İsterseniz gelin size önce Barbie'nin hikayesini anlatalım...

1950'li yıllarda mucidi Ruth Handler bir gün kızının kağıt bebeklerle oynamasını izliyordu. Handler, kızının ve arkadaşlarının gençlerin ve yetişkinlerin günlük konuşma sahnelerini yeniden canlandırmakla daha çok ilgilendiklerini fark etti. Araştırmalar, çocukların oyuncaklarını çevrelerinde gördükleri sosyal etkileşimleri yeniden canlandırmak için kullandıklarını, böylece empati ve sosyal becerilerinin geliştiğini doğruladı.

Handler'in kocası Elliot tesadüfen birkaç sene önce Mattel olarak bilinen bir oyuncak şirketi kurmuştu.

1955'te Mattel, popüler oyuncaklar dünyasına büyük girişini Mickey Mouse Club sözleşmesiyle kazanmıştı. Şirketin bir sonraki ses getirişi 9 Mart 1959'da New York'taki Amerikan Uluslararası Oyuncak Fuarına getirdiği oyuncakla oldu. Çift, genç moda ikonu olarak adlandırdıkları bir plastik oyuncak bebek sundu. Çizgili bir mayoyla satışa çıkan oyuncak bebek, sarışın ve kumral olarak üretildi. At kuyruğu saçları ve imajıyla da büyük ilgi çekmişti. Adı ise çiftin kızları Barbara'dan esinlenilerek Barbie oldu.

Bu yeni oyuncak bebek, geleneksel oyuncak bebeklerden daha farklı görünüyordu.

Bez bebekler gibi dümdüz değildi. Hatları belirgindi. Fit ve 'güzel' bir fiziği vardı. Aslında bebeğin çıkış noktası, cinsel içerikli bir yetişkin hediyesi olarak tasarlanan Alman Lilli bebeğine dayanıyordu. Bir model olarak piyasaya sürüldüğünü hatırlatarak rolüne sadık kalarak Barbie, en son moda olan kıyafetler için kullanıldı. (Yetişkinler için olanlar ayrı satılıyordu.) Oyuncağın yeni yönü için 'model Barbie' üzerinden gidildi.

Şirket oyuncağı pazarlamanın yeni bir yolunu buldu. Barbie şık kıyafetleri ve geniş gardırobu ile adeta bir moda ikonu oldu.

Kıyafet seçeneklerinin eklendiği günden beri Barbie, tarzıyla ilham veren bir moda ikonu. Orijinal siyah beyaz mayosu binlerce sattı. Böylece moda dünyasının kapılarını araladı. Mattel'in tasarımcıları, Christian Dior ve Yves Saint Laurent'in efsanevi tasarımlarından ilham alarak Paris pistlerinde toz attırdı. Versace, Calvin Klein ve Burberry de dahil olmak üzere 50'den fazla moda tasarımcısı onun için görünümler yarattı.

Üretimin ilk yılında Barbie 300 binden fazla adet sattı.

Barbie'nin kıyafetleri de zamana ve dönemin parçalarına göre değişti. 1960'larda Jacqueline Kennedy'nin zarafeti, bebeğin gardırobuna sofistike bir dokunuş kattı. 1980'lere gelindiğinde neon ter bantları Barbie sayesinde moda olmuştu. Moda değiştikçe bebeğin makyajı da değişti elbette. Renkli gözleri ve gül goncası dudakları 1977'de bir gülümseme de eklenerek aydınlandı. Yüz şekli de yıllar içinde biraz daha gerçekçi olacak şekilde değiştirildi.

Ancak bebek, 'sarı saçlı, mavi gözlü olmak en güzelidir' algısı yarattığı için oldukça büyük bir tepki çekmişti.

www.instagram.com

Şirket; çocukların ten rengi, kilo gibi faktörlerden ziyade saç renklerine bakarak bebek seçtiklerini fark etti. Bunun üzerine oldukça kişisel bir duruş olan bu konuda Mattel, Barbie'nin olmasını istedikleri feminist, kapsayıcı rol model olmak için modernleşmesi gerektiğine karar verdi.

Barbie'nin ilk hali hala bir tartışma konusu.

Başından beri inanılmaz derecede ince olan beli yüzünden eleştirilen bebeğin beden ölçüleri değiştirildi. Akabinde 1997 yılında Barbie'ye bir göbek deliği eklendi. Göğüsleri biraz küçültüldü ve beli daha doğal bir şekle evrildi. Ancak Barbie hala gerçekçi değildi. Gerçek bir insan boyutunda olsa kabaca 1.75 boyunda 39 cm göğüs, 18 cm bel, 33 cm kalça ve 35 numara ayakları vardı.

Barbie, gerçekçi olmayan vücut oranlarıyla eleştirilirken, ikonik sivri ayakkabıları birçoğumuz için çocukluğumuzun unutulmaz bir parçası.

Ünlü modacı Christian Louboutin bile Barbie için ayakkabılar tasarladı. Bununla birlikte, Mattel şirketi düz ayakları ve spor ayakkabıları olan “sportif” bebekler geliştirdi.

Bir araştırmaya göre bu bebeklere maruz kalmanın genç kızlarda zayıf olma konusunda daha fazla endişeye yol açtığını söyleniyor.

www.instagram.com

Bu ağırlıklı neredeyse bebeğin ilk çıkışından bu yana her zaman için dile getirilen bir konu. Ayrıca Barbie uzun zamandır Avrupa merkezli güzellik standartlarını desteklediği için eleştiriliyordu.

Modern Barbie'ler dil ve renk gibi ayrımları gözetmiyor.

Ayrıca etnik köken de çok daha kapsamlı tutulmaya çalışılıyor.

Çeşitliliği bunların üstüne zamanla arttı.

1968'de Mattel, Barbie'nin Afro saç stiline sahip siyahi kadın arkadaşı Christie'yi tanıttı. Barbie evreninin ilk siyahi erkek bebeği olan erkek arkadaşı Brad de ona katıldı. Ancak bebekler, 1980 yılına kadar Barbie dünyasında sadece bir yan karakterdi. Sonraları şirket kendi başlarına merkezi olan Afrikalı Amerikalı ve Latin Barbie bebekleri piyasaya sürdü.

Şimdilerde Barbie iyi bir rol model olmaya çalışıyor.

Güzellik algısı zamanla değişse de hem Barbie hem de Ken en baştan beri birçok kariyere sahipti. Barbie o zamanlar kadınlar için nadir görülürken kariyer yapmaya örnek oldu. 1968'de Barbie bir astronottu. 1973'te Barbie, doktorların sadece% 9'unun kadın olduğu bir dönemde cerrahtı. 1985'te kocaman saçları ve takım elbisesiyle CEO oldu. Zaman zaman da bu temsiller hatalıydı. Örneğin bilgisayar mühendisi Barbie, projeyi beceremediği için erkek meslektaşları tarafından kurtarılmayı bekledi. Yine de birçok genç kız zihninde bu mesleklerin içinde kendini hayal etti.

Çocukları istedikleri meslekleri yapmaları için cesaretlendiriyor.

Ayrıca Ken de rol model olmaya çalışıyor...

Her zaman ismi Barbie'nin dünyası olarak geçmesine rağmen, Mattel kısa süre önce Ken'in dünyasını, arka planını ve çeşitli görünümlerini de genişletti. Her cinsiyetten çocuğun bebeklerle oynamaktan zevk aldığını söyleyebiliriz. Barbie gibi Ken de yeni vücut tipleri ve kariyer hedefleri edindi.

Barbie 60 yaşında olmasına rağmen hala popülerliğini koruyor ve çocukların favori oyuncağı olmaya devam ediyor.

Barbie 60 yıldan fazladır hayatımızda. Oyuncağın sunduğu yaratıcılık, ve 'kız çocukları da yapabilir' tavrı hala büyük bir önem taşıyor. Ayrıca Barbie'nin geleceği de muhtemelen geçmişi kadar ilginç olacak ve bu gelişim; cinsiyet ve ırk kavramlarını yıkmaya devam edecek...

Siz de Barbie'nin dünyasına göz atmak isterseniz buraya bakabilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Hamile Bebeklerden Video Kaydı Alabilenlere: Tarihin Tozlu Sayfalarında Kalan Yasaklanmış Barbie Bebekler
Çocuk ve Çocuk Kalanlara Özel: “Gerçekten Gerek Var mı ?" Diyeceğiniz 20 Oyuncak
Çocukların Eğlenmesi İçin Yapıldığına İnanmakta Zorlanacağınız 19 Beyin Yakan Oyuncak

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
26.01.2023

😻😻😻

Etkileyici🔥

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ