Dünyanın En Sürdürülebilir Toplu Taşıma Sistemine Sahip 15 Şehri

Toplu taşıma şehirlerin gelişmişlik ölçüsü olmakla beraber, artık ne kadar sürdürülebilir olduğu noktasında da değerlendiriliyor. Dünya metropollerini bazı kriterlere göre değerlendiren ve bu değerlendirme sonucunda hesaplanan bir endeks ile sıralayan Şehirler Seyahat Endeksi'nin çalışmasından hareketle dünyanın en mobil şehirlerini sizin için sıraladık.

Öncelikle bu endeksin hangi kriterlere göre hesaplandığına bir göz atalım.

Dünya şehirlerinin taşımacılık sistemlerini sürdürebilirlik açısından sıralayan bu endeks, 3 genel kategori üzerinden hesaplanıyor. Birinci kriter insan olarak adlandırılıyor. Bu kategoride insanların seyahatlerini yüksek kalitede yapıp yapmadıkları ele alınıyor. İkinci kategoride seyahat araçlarının ne kadar çevre ile dost olup olduğu ölçülüyor. Üçüncü kategoride ise ulaşım sistemlerinin karlılığı analiz ediliyor. Karlı sistemlerin daha sürdürülebilir olması açısından önemli olduğu vurgulanıyor.

15. Lyon

Fransa'nın en büyük kentlerinden biri olan Lyon, üç kategori açısından en dengeli sonuçlara sahip olan şehirlerin başında geliyor. Özellikle gelişen metro ağı ve kullanışlı otobüs hatları dikkat çekiyor.

14. Münih

Münih söz konusu üç kategori açısından çok karlı bir toplu taşıma sistemine sahip değil; ama yolcu konforu ve çevreye ile dost araçlarıyla listede yer alıyor.

13. Tokyo

İnanılmaz bir metro sistemine sahip olan Tokyo'nun konforlu otobüslerini de göz ardı etmemek gerekiyor. Tokyo'nun listenin bu sırasında yer almasının en büyük sebebi kamu yararınının en üst seviyede olması.

12. Kopenhag

Danimarka'nın başkentinde toplu taşıma sisteminde karlılık çok fazla olmasa da yeşil teknolojilerin yoğun olarak kullanması şehri ilk 15 şehir arasına sokuyor.

11. Amsterdam

Amsterdam şehrinin en güzel simgelerinden olan tramvayların dışında çevre şehirlerle olan tren bağlantıları ve bu tüm sistemin mükemmel bir dengede işletilmesi herkes tarafından takdir gören bu sonucu ortaya çıkarıyor.

10. Frankfurt

Her anlamda Almanya'nın ve belki de tüm Avrupa'nın aktarma merkezi olan Frankfurt'un çok iyi bir ulaşım ağının olması gerekiyor. Bu gerekliliğin getirdiği bir sonuç olarak, söz konusu 3 kategorinin ahenkli dengesiyle Frankfurt, listenin üst sıralarında görülüyor.

9. Stockholm

İsveç'in başkenti Stockholm'de toplu taşıma her geçen gün daha iyi bir noktaya gidiyor. Endeks hesaplamasına etki eden karlılık en önemli faktör olarak öne çıkıyor. Bu noktada toplu taşıma ücretlerinin biraz yüksek olduğu şeklinde eleştiriler alsa da, Stockholm, başarılı bir şekilde yönetiliyor.

8. Singapur

Lojistik anlamda dünyanın en önemli aktarma merkezi olan Singapur'un elbette uluslararası ağlara doğru bağlanabilmesi için, kusursuz bir toplu taşıma sistemine sahip olması gerekiyor. Çevresel konulara takıntılı olan Singapur yönetiminin kurulan toplu taşıma sistemlerinde de çok titiz olması şehri listede ilk 10'a sokuyor.

7. Londra

Her geçen gün büyüyen bir şehrin ihtiyaçları nasıl doğru şekilde karşılanır dersini veren Londra'nın her 3 kategoride de iyi iş çıkardığı görülüyor.

6. Viyana

Avusturya'nın başkenti Viyana'nın da gelişim ve değişimi özellikle yeşil teknolojiler ve toplum konforu üzerine yoğunlaşıyor. Karlılık konusuna gelince, diğer iki kategori kadar başarılı bir sonuç olduğu söylenemez; ama standartlar çok yüksek.

5. Prag

Şehrin mükemmel tarihi dokusuyla kusursuz eşleşen tramvay sisteminin yanında yapılan yeni yatırımların da dengeli bir biçimde planlanması bu güzel şehri listenin en tepesindeki yerine getiriyor.

4. Seul

Dünyanın en yoğun metro sistemlerinden birisine sahip olan Seul'de ulaşım adına atılan her adım amacına net bir şekilde ulaşıyor. Karlılık diğer iki kategoriden biraz geri kalsa da Seul'ün mükemmel sistemi şehri en üst noktalara taşıyor.

3. Paris

Dünyanın turizm açısından en önemli merkezlerinden biri olan Paris'te inşa edilen toplu taşıma sistemi, şehrin yerlilerinin yanında şehri ziyaret eden milyonlarca turistin de günlük yaşamını daha kaliteli bir hale getiriyor. Paris, gelecekte çevresel dokunuşların daha da yoğunlaşması ile zirveyi zorlayacak bir sisteme sahip olacak.

2. Zürih

Kusursuz şekilde tasarlanmış bu şehrin, mükemmel şekilde çalışan toplu taşıma sistemi sayesinde özel araç kullanımı her geçen gün düşüyor. Tüm bunlar olurken söz konusu 3 kategorinin de mükemmel dengesi de dikkat çekiyor.

1. Hong Kong

24 saat yaşayan bu şehrin ulaşım sistemi o kadar başarılı ki, doğal ve fiziksel zorluklar birer avantaja çevrilmiş. Mükemmel işlevli metro sistemi, şehrin simgesi tramvaylar ve iki katlı İngiliz etkili otobüsler şehrin her noktasına ulaşıyor. Şehrin sakinleri ve Hong Kong'u ziyaret edenler neden şehrin listenin zirvesinde olduğunu çok net şekilde hissediyorlar.

Peki ya İstanbul kaçıncı sırada?

Maalesef haberler pek iyi değil. İstanbul bu 3 kategori açısından değerlendirildiğinde 71. sırada yer alıyor.

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
15.02.2018

yol yaptık

15.02.2018

bide kiskanmasalar

Halkalı-Gebze banliyosu bitse ordan bi kanaat notu alabiliyormuyuz

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ