Dünyanın En Sevilen 7 Lezzeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Noodle

Asya mutfağının vazgeçilmezi ve dünyada Çin restoranlarında en çok merak edilen lezzetlerdendir. Noodle, Çin’de Mian olarak bilinir. Çin’in güneyinde noodlelar prinçten, kuzeyinde ise buğdaydan yapılır. Çin’in Noodle şehri Shanxi’dir. En ünlü Shanxi noodleı, “dao xiao mian”dır.

Japon mutfağındaki en ünlü noodle çeşitleri ise Soba, Udon ve Ramen’dir. Bu noodlelar yapıldıkları un çeşidine, kalınlık-inceliklerine göre farklılık gösterirler. Örneğin; Soba ince karabuğdaydan yapılır. Udon, kalem kalınlığında beyaz buğday noodlelarıdır ve Osaka ile batı Japonya’ya özgüdür. Ramen ise ilk kez Çin’de yapılmıştır ama Japonya’da çok ünlüdür.

Restoran Haftasında Sushico, öğlen menüsünde farklı çeşit Noodle’ları sunuyor. 12 Kasım – 3 Aralık tarihlerinde bu lezzetleri tadabilirsiniz.

Ravioli

İtalyanların ünlü makarna çeşitlerindendir. İki ince makarna hamurunun arasına dolgu konarak yapılır. Özellikle geleneksel olarak evlerde hazırlanan Ravioli son dönemde fine dining restoranların menüsünde de yerini alan ve en çok sipariş verilen lezzetlerdendir. İki makarna hamurunun içine farklı malzemelerin doldurulması ile hazırlanır. İtalya’da farklı bölgelerde farklı dolgular yapılır. Belgelere göre ilk olarak 14. yüzyılda Venedik’te Francesca Di Marco’nun yazılarında yer almıştır.

Tüm dünyanın merak ettiği ravioli bir ustalık yemeğidir. Dünyada en çok merak edilen ve sevilen lezzetlerden Ravioli'yi 12 Kasım – 3 Aralık tarihleri arasında Divan Brasserie, Divan Cafe ve Divan Pub’larda ve Fiamma’da Restoran Haftası’na özel fiyat eşliğinde deneyimleme fırsatını kaçırmayın.

Bruschetta

İtalyan mutfağının Antipasto dediğimiz ana yemek öncesi başlangıç çeşitlerinden biridir. Izgara edilmiş ekmeğin üzerine konan farklı malzemeler ile çeşitlendirilir. Bruschettanın en makbulü ızgara edilmiş ekmeği sarımsak ve zeytinyağı ile tatlandırarak hazırlananıdır ama özellikle Toskana’da sonsuz çeşitte bruschetta bulma imkanı var dersek abartı olmaz.

Bruschettanın tarihi Etrüsk medeniyetine kadar uzanır. Tuzsuz ekmek dilimlerini zeytinyağı ile lezzetlendirip fırında pişiren yerliler, ekmekleri fırına koymadan üzerlerine bir diş sarımsak ve biraz zeytinyağı sürmeyi gelenek haline getirmişler. Zeytinyağından sonra Bruschetta yaparken en önemli ikinci malzeme kesinlikle domates. Domatesleri küçük küpler halinde kesip tuz, fesleğen, kekik ile lezzetlendirip ekmeğin üzerine koymalısınız ki lezzetine tam varabilesiniz.

Bruschettanın isminin orijin edindiği yer de çiftçilik geleneğidir. Brusca, çiftliklerde atları tımar ederken kullanılan bir fırçanın adıdır. Bazı Toskanalılar da bruschettanın isminin tost yapmak anlamına gelen ‘bruscare’den geldiğine inanırlar. İtalyan’lar, bruschettanın keyfine de en iyi yanında bir kadeh şarapla varılacağını söylerler. Toskana lezzetindeki bruschettanız ve dünyanın en çok sevilen diğer lezzetlerinden olan Ravioli ile birlikte  Restoran Haftası’nın diğer lezzetlerinin de keyfini çıkarmak için 12 Kasım – 3 Aralık tarihleri arasında ajandanızda bir gününüzü Midpoint’lerde bu menüleri tatmak için ayırmayı unutmayın.

Milanese Tavuk Göğsü

İtalya’da kırmızı et ile yapılan versiyonu “cotoletta alla milanese” olarak adlandırılır. Wiener schnitzel ile benzerlik taşır. Tavuk ile yapılan ise piliç göğsünün ekmek kırıntısı ile kaplanarak tereyağında kızartılması ile hazırlanır. Tüm dünya ülkelerinde değişik isimler ile servis edilmektedir.

Portekiz’de panado de frango, ülkemizde ise Piliç Şinitsel olarak bilinir. Farklı servis şekilleri de vardır. Özellikle İtalya’da üzerinde domates sos ve Mozzarella peyniri ile servis edilen şekline Napolitan denir. Kızartması özel bir ustalık ister.

Dünyada her yaştan lezzet tutkunlarının sevdiği bu lezzeti eğer hala tatmadı iseniz veya orijinal bir Milanese piliç göğsü tatmak isterseniz 12 Kasım - 03 Aralık tarihleri arasında Restoran Haftası’na özel menü fiyatı ile Nişantaşı Cento Per Cento’da mutlaka tatmalısınız.

Risotto

İtalyan Mutfağının en bilinen ve tüm dünyada sevilen klasiği olan risotto, farklı pişirme tekniği olan bir pirinç yemeğidir. Pirinçlerin nişastasını salmaları sonucu oluşan kremamsı sosu, risottoya karakteristik özelliğini verir. 

Risotto yapmanın belli bazı teknik incelikleri vardır. Hepsinden önemlisi, kullanılacak pirinç türünün seçimidir. Risotto yapacaksanız, aslında bir Japon pirinci olan ve İtalya'nın kuzey kesimlerinde bol miktarda yetiştirilen arborio türü pirinç kullanılır. İtalyanlar risottolarında mevsim ürünlerini ve deniz mahsullerini kullanmayı tercih ederler. Pişirilirken hoş koku katması için şarap ve et suyu da eklenebilir.

Özellikle mantar mevsiminde mantarlı risotto en çok tercih edilen risotto çeşididir. Restoran haftasında 20 gün boyunca Jamie Oliver tarifi ile orijinal lezzette bir mantarlı risotto yemek için mutlaka Zorlu Center Jamie’s İtalian’da Restoran Haftası menüsü denemelisiniz.

Tüm dünyada sevilen bu beş lezzeti ve burada olmayan Türk Mutfağının ve uluslararası mutfakların ustalık eseri tüm tatlarını, Restoran Haftası süresince 12 Kasım – 03 Aralık tarihleri arasında anlaşmalı restoranlarda tadabilirsiniz.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc Bordeaux kökenli bir üzüm çeşidi olup, önemli bölgeleri arasında Loire; Sancerre, Pouilly-Fumé yer almaktadır. Bu bölgede yetişen sauvignon blanc'lardan yeşil meyve, yeşil erik ve narenciye aromalarını yansıtan şaraplar üretilirken, yeni dünya sauvignon blanc'ları tropik meyve aromaları taşırlar. Yeni Zelanda ise mango, çarkıfelek meyvesi aromalarıyla üst kalite şarapların olduğu bölgeye örnek verilebilir.

Sauvignon Blanc oldukça aromatik bir beyaz üzüm türüdür. Genellikle yüksek asitli, orta gövdeli ve hemen her zaman sek şaraplar yapılır.

Türkiye’deki diğer örneklerinden farklı olarak, Denizli'de yetişen Sauvignon Blanc üzümlerinden yeni dünya stilinde üretilen, ferahlatıcı bir asiditeye sahip, narenciye, yeşil ve tropikal meyve aromalarını barındıran Sauvignon Blanc şarabını Restoran Haftası’nda deneyebilirsiniz.

Syrah-Viognier

Syrah ve Viognier üzümleri Fransa Rhône Vadisi’nin Côte-Rôtie bölgesine özgü bir yöntem ile  aynı zamanda yetiştirilip, eş zamanlı hasat edilerek birlikte işlenir. Syrah üzümünün maserasyon tankına Viognier üzümü eklenerek birlikte fermantasyon yapmaları sağlanır. Literatürde “co-fermentation” olarak bilinen bu yöntem sayesinde Syrah şarabında oluşacak kırmızı rengin daha yoğun, derin ve kalıcı olması sağlanmaktadır. 

Ayrıca Viognier üzümünden gelen çiçek, menekşe aromaları  Syrah ile çok özel bir uyum göstererek ürünü hem renk hem aroma profili olarak farklı bir düzeye ulaştırmaktadır. Türkiye’de bu teknik ile üretimi yapılmış ve Türk şarapçılığında bir ilk olan Syrah Viognier şarabını Restoran Haftası’nda deneyebilirsiniz.

Popüler İçerikler

Atatürk'ün Okuduğu Bir Kitaba Krallarla İlgili Düştüğü Notu Görmelisiniz!
Murat Övüç Dini Değerlerle Dalga Geçtiği İddiasıyla Gözaltına Alındı
Sosyal Medya Deneyi 11 Yaşındaki Mert’i Öldürdü: Aile Bakanlığı’ndan Mert Açıklaması Geldi