Dünyanın En Prestijlisi Kabul Edilen Abel Matematik Ödülü'nü İlk Defa Bir Kadın Kazandı!

En prestijli matematik ödülü olarak kabul edilen Abel Ödülü'nün sahibi 2019 yılında ilk defa bir kadın oldu. Karen Keskulla Uhlenbeck, matematik alanında yaptığı devrimsel çalışmaları ile ödülü almaya hak kazandı. Detaylar ve daha fazlası için içeriğimize buyrun.

Karen Keskulla Uhlenbeck, dünyanın en prestijli matematik ödülü olarak kabul edilen Abel Ödülü'nü kazanan ilk kadın olarak matematik dünyasına altın harflerle adını yazdırdı.

Science Alert tarafından paylaşılan habere göre, Texas Üniversitesi'nden Karen Keskulla Uhlenbeck, matematik alanına yaptığı katkılar sayesinde 76 yaşında Abel Ödülü'nün ilk kadın sahibi oldu. Ünlü fizikçi Jim Al-Khalili, Uhlenbeck için; 'Son 40 yılda matematik için yaptığı katkılar nedeniyle Uhlenbeck'in başarılarının dünyaca tanınması gerekiyor' yorumunu yaptı.

Norveç Bilim ve Edebiyat Akademisi, Nobel Ödülü için bir matematik alanı olmaması üzerine, Abel Ödülü'nü Karen Keskulla Uhlenbeck'e verdi.

Parça türevli denklemler, fizik, kuantum ve geometri alanında multi-disipliner çalışmalar yapan Uhlenbeck için Abel Komitesi; 'Onun çalışmaları matematiğin tüm gidişatını değiştirdi' diyor. Matematiğin dili olarak kabul edilen 'ayar teorisi', Uhlenbeck'in katkıları ile bir adım öteye taşınmış. Kısmi diferansiyel denklemi ile ödülün sahibi olan Uhlenbeck, matematikte bir öncü olarak kabul ediliyor.

Karen Keskulla Uhlenbeck, ödül ile birlikte 704 bin dolarlık çekin de sahibi oldu.

Bilim ve matematik alanında verilen ödüllerin istatistiklerine bakıldığında kazananların 904'ü erkek iken, yalnızca 52 ödülün sahibi kadın olabilmiş. 

Adını Norveçli matematikçi Niels Henrik Abel'den alan ödül ilk defa 2002 yılında verilmeye başlanmış.

Popüler İçerikler

Fabrikada Grup Seks Skandalı: 4 İşçi Kovuldu!
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
YORUMLAR
21.03.2019

biraz da ne yaptığından bahsetseydiniz keşke

Tebrikler.. Daha nice başarılarda kadınlarımızı görürüz umarım.

21.03.2019

Artık şu tür olaylara kadın erkek diye bakmayı bırakmalıyız. Ödülü alan bir erkek ya da kadın degil insan çünkü. Böyle düşünmeye çalışın o zaman kadınlar erkekler kadar ödül alamıyor algısı mutlaka ortadan kalkacaktır.

21.03.2019

İşte aradığım bakış açısı bu, bireyci.

TÜM YORUMLARI OKU (8)