Dünyanın En Mutlu Ülkelerinde Yaşamak Nasıl Mutsuz Ediyor? Bilim İnsanları Paradoksu Ortaya Koydu

Hollanda'daki Tilburg Üniversitesi'nden ve Avustralya’daki Melbourne Üniversitesi’nden araştırmacılar, dünyanın en mutlu ülkelerinde aslında bir 'mutluluk paradoksunun' ortaya çıktığını tespit etti.

Hakemli bilimsel dergi Scientific Reports’ta yayımlanan araştırmada mutlu olma baskısının aslında kasvetli bir ruh haline yol açtığı ve bireylerin esenliğini kötü etkilediği görüldü. Dahası, mutluluk çıtasının yüksek olduğu ülkelerde bu etkinin daha da arttığı anlaşıldı.

Araştırmacılara göre, dünyanın en mutlu ülkelerinde yurttaşların esenliği üzerindeki en zararlı etkiyi, mutlu olmaya yönelik toplumsal baskı yaratıyordu.

Independent Türkçe'nin haberine göre araştırma makalesinde, 'Mutluluk değerli bir deneyimdir ve toplumlar vatandaşlarının mutlu olmasını ister' ifadelerine yer verildi:

'Ancak pozitifliğin aşırı vurgulanması, bireysel refahı ironik biçimde tehlikeye atan, erişilemez bir duygu normu yaratabilir.'

Araştırmada 40 ülkeden 7 bin 443 kişiyle anket yapıldı. Katılımcılara duygusal durumlarının, akıl sağlığı, yaşam memnuniyetleri ve duygu durum şikayetlerinin uzmanlarca anlaşılmasını sağlayacak sorular yöneltildi.

Katılımcılar ayrıca, olumlu düşünmeleri için çevreden gördükleri baskıya yönelik fikirlerini de belirtti.

Araştırmacılar, mutlu olma baskısının aslında hemen hemen her yerde görülebildiği ve akıl sağlığının kötüye gitmesiyle ilişkili olduğu sonucuna vardı.

Bu bağlamda akıl sağlığının kötüye gitmesi yurttaşların olumlu duygularının azaldığı, depresyon, kaygı ve stres belirtilerinin ortaya çıktığı anlamına geliyordu.

'Dünyanın en mutlu ülkelerinde iki kat güçlü'

Araştırmanın baş yazarı Egon Dejonckheere, 'Birey ve toplum arasındaki bu tutarsızlık, olumsuz duyguları tetikleyebilecek bir başarısızlık algısı yaratabilir' diye konuştu:

'Tüm yurttaşların mutlu göründüğü ülkelerde normdan sapmalar muhtemelen daha belirgin olur ve bu da durumu daha üzücü hale getirir.'

Araştırmada mutlu olmaya yönelik toplumsal baskı ve bireylerin akıl sağlığının kötüye gitmesi arasındaki ilişkinin, Dünya Mutluluk Raporu’nda yüksek puan alan ülkelerde iki kat daha güçlü olduğu saptandı.

Dünyanın en mutlu ülkeleri raporunda Türkiye 149 ülke arasında 104. sıradaydı

Birleşmiş Milletler'in 149 ülke arasında yaptığı değerlendirmeyle hazırladığı 2021 tarihli son raporda Finlandiya, Danimarka, İsviçre, İzlanda ve Hollanda dünyanın en mutlu ilk 5 ülkesi olmuştu.

Listenin son sırasında Afganistan yer alırken, Türkiye ise 104. sıraya yerleşmişti.

İlginizi çekebilir:

Sosyal Medya Hesapları Kapatılan Trump Kendi Platformuyla Geri Döndü: Truth Social
Netflix'te İzlenme Rekorları Kıran 'Tinder Avcısı' Simon Leviev İlk Kez Konuştu!
Apple CEO'su Tim Cook'un 2021'de Aldığı 99 Milyon Dolarlık Ödeme Paketi 'Sallantıda'
'Uzaylı Denklemi' Flört Dünyasına Uyarlandı: Gerçek Aşkı Bu Şekilde Bulabilir miyiz?

Popüler İçerikler

Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi