Dünyanın En Kuzeyinde Bulunan Şehirdeki Restoranlarda Servis Edilen Birbirinden İlginç Yemekler

Kutuplarda veya kutuplara yakın yerde yaşayan insanların nasıl hayatlar sürdüğünü az çok görmüşsünüzdür. Peki bu insanlar ne yiyor? Buralara turistik gezi amacıyla gelen misafirler ne yiyor? Hem yerel lezzetlerin hem de dünyanın dört bir yanında bulunan ürünlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkarılan menüleri merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

Dünyanın en kuzeydeki yerleşim yeri, Norveç ve Kuzey Kutbu’nun arasında kalan Svalbard Adaları’nda bulunuyor.

Bu karlı takımadalarda insandan çok kutup ayısı yaşıyor. Adalarda insan sayısı 2.500 iken 3.000 civarında kutup ayısı bulunuyor. Burayla ilgili birkaç ilginç bilgi vermek istiyoruz. Hava burada epey soğuk ve dışarısı karanlıktır. Kasım ve Şubat ayları arasında Güneş doğmuyor.

Svalbard’daki tohum deposunu duymuşsunuzdur.

2008’de Spitsbergen adasında açılan Norveç Küresel Tohum Deposu’nda şu anda bir milyondan fazla mahsul örneği bulunuyor. Tarımsal geleceğimize hizmet eden bu depodaki numuneler, küresel tohum krizleri yaşanması durumunda insanoğlunun imdadına koşacak.

Buranın özelliği tohum deposuyla sınırlı değil. Daha başka neler olduğunu merak ediyorsanız sizi şu içeriğimize alalım. 👇

Ölmenin Yasak Olduğu Tek Yer: Birbirinden İlginç Yasaklara Sahip Dünyanın En Kuzeyindeki Yer Svalbard!

Tohum deposuydu, yasaklarıydı derken bugün asıl burada yaşayan insanların yeme alışkanlıklarına göz atacağız.

Bundan önce Svalbard’ı kısaca betimleyecek olursak, buranın insanı adanın şöhretinden sonuna kadar faydalanmakta kararlı. Adaların en merkezî ve kalabalık yerleşim yeri olan Longyearbyen’deki hemen hemen her işletme, kendi türünün dünyanın en kuzeyinde bulunan örneği.

Caddede yürürken dünyanın en kuzeydeki nakliye arabasını en kuzeydeki kuaförün ve müzenin yanında bulunan en kuzeydeki süpermarketin önünde göreceksiniz.

Otantik arktik mutfağında neler olduğuna bakmak için süpermarket, yerel bir restoran ve lüks sayılabilecek bir restoranda neler sunulduğuna bakacağız. Süpermarketle başlayalım. Dünyanın en tepesinde tercih edilen Coop, tahmin edeceğinizden daha geniş bir ürün yelpazesine sahip.

Kuzey kutup dairesinde taze meyve ve sebze almak çok kolay.

Reyon reyon dolaşırken göze yerel lezzetlerden kurutulmuş ren geyiği eti ve fümelenmiş balina eti çarpıyor. Tuzlu ve biberli ren geyiği jambonu hiç de fena değil. Büyük ve cesur lezzetler beklemek lazım tabii. Streç filme sarılmış sosis gibi dursa da Noel Baba’nın meskenin yakınlarında böyle bir yiyeceğe erişebilmek heyecan verici.

Nasıl göründüğünü merak ettiyseniz buyurun. 👇

Ren geyiği etini kıtır kıtır yiyorlar. 🤤

Fotoğraftaki beyefendi, Svalbard’a gidip yemekleri tek tek tadan ve şu anda okuduğunuz çeviri içeriğin yazarı oluyor.

Apayrı bir hikâye olan fümelenmiş balina etiyle devam edelim.

Garip bir tadı var diyorlar. Balık yiyormuşsunuz ama aynı zamanda biftek tadı alıyormuşsunuz gibi. Ayrıca yumuşak ve kolay çiğneniyormuş. Bir de çok tuzluymuş… Süpermarketin kasabının önerdiği Norveç peyniriyle birlikte yiyince inanılmaz lezzetli oluyormuş.

İnsanlar ağzının tadını biliyor valla...

Sevgili yazarımıza afiyet olsun diyoruz.

Süpermarketteki fiyatları ülkemizle karşılaştırdıktan sonra burada doğup büyümüş insanlar gibi yemek yeme zamanı.

İşin ilginç tarafı, Longyearbyen’deki restoranların çoğunda dünyanın dört bir yanında bulabileceğiniz türden pizza ve hamburgerlere rastlayabiliyorsunuz. Daha otantik şeyler bekleyenlerin durağı Mary Anne’s Polarigg oluyor.

Bu arada burası vejetaryenler ve veganlara pek de uygun bir yer değil.

Bunun nedeni, Svalbard’da Ağustos ile Eylül aylarında açan bir avuç minik bitki, çiçek ve mantar haricinde neredeyse hiçbir şeyin yetişmemesi. Bir de restoranların menüleri, ren geyiği, fok balığa, balina ve a takımadalarda yıl boyunca yuva yapan tek kuş türü olan kış tavuğunun etini içeren yemeklerle dolu.

Restoran sahibinin anlattıklarına göre yemeklerde adada yetişmeyen ve üretilmeyen bir şey kullanılmıyor.

Aslında adada avcılık oldukça kontrollü. Tüm sakinlerin kişisel tüketim amacıyla yılda bir ren geyiği öldürme hakkı varken, avcılar için bu sınır 25’e kadar çıkabiliyor. Kısacası Svalbard’da avlanan her şey Svalbard’da yeniyor.

Ren geyiği eti, fazla pişirilmiş sebzelerle servis edilse de aşırı lezzetli oluyor.

Fok balığı eti ise mekânın spesiyaliymiş. Çalışanların dediğine göre buradaki fok balığı eti dünyanın geri kalanından daha farklı bir tada sahip. Bunun nedeni ise Norveç ve Grönland'da balıkla beslenirken burada kabuklu deniz canlılarını yemeleri. Bu yüzden de etleri biraz daha sert ve acı bir tada sahip olup balina etini andırıyormuş.

Sırada ise Svalbard’da Instagram hesabı olan tek restoran Huset Svalbard var.

Buranın aşçıbaşısı menüyü her üç ayda bir değiştirerek müşteri çekmeye çalışıyormuş. Her türlü ren geyiği yeniyor ama. Mesela, dondurulmuş kremalı mantar üzerinde servis edilen fümelenmiş ren geyiği etli tatlı var. Aşçı mantarları bir ay önce bizzat toplamış. Kalan sebzeler ise Norveç’ten sipariş edilmiş. Gelmeleri de yaklaşık 1 ay sürmüş. 

Fotoğrafları merak etmişsinizdir. Instagram hesaplarını şöyle buyurun.

Mekânın aşçısına göre Kuzey Kutbu mutfağı diye bir şey yok.

Burada ne pişiyorsa, insanlar ne yiyorsa o diyor kısacası. Çeşitlilik az olabilir ama bu sayede aşçılar yaratıcılıklarını zorluyor. Svalbard’ın geleneksel yemekleri yalnızca takımadalarda bulunuyor. Başka yerlere ihraç etmek isteyen çıkmamış.

Ren geyiği eti kullanılan tonla yemek var.

Mesela bir başka yemekte dürüm ren geyiği etine sarılmış etli bir meze var. Tabakta kurutulmuş deniz yosunları ve somon havyarı bulunurken yanında da rendelenmiş geyik bacak etiyle doldurulmuş ekmek ve tereyağı geliyor.

Bu mekânda bir tek balina eti servis edilmiyor.

Bunun nedeni de buranın halkının balina eti yiyebilmesi için balina avlayan tek avcının hayvanları avlamak için dinamit kullanması, aşçının da bu yönteme olumsuz bakması. Sevgili yazarımız aşçıya Svalbard mutfağını üç kelimeyle tarif etmesini söylediğinde, “Zorlayıcı, sınırlayıcı ve özgürleştirici.” demiş.

Bir gün Svalbard’a gidip bu yemekleri tatmak ister miydiniz?

Bu takımada ve restoranlarında servis edilen yemekler hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşın.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz. 👇

Hem Astrofotoğrafçılığa Esin Kaynağı Olan Hem de Bir Ekosistemin Kaderini Çizen Sanatçı: Étienne Trouvelot
Bir Zamanlar Selanik’te Bulunan Avrupa’nın En Büyük Yahudi Mezarlığının Makûs Talihi
Atmosferimiz Bugün Yok Olsaydı Dünya’da Yaşam Varlığını Sürdürebilir miydi?

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
YORUMLAR
12.01.2022

Onedio sponsor olsa da gitsek, deneyimlerimizi bizde yazsak.

12.01.2022

O ortalardaki balina eti 47 Kron - 73,83 TL'ye denk geliyor ki düşünün Norveç Parası aşırı değerli bir para birimi. Suyun şişesi 25 TL falan yani. Biz burada aynı paraya artık tavuk zor alıyoruz. Ayrıca o minnacık yerdeki restoranın bile kalitesine, hizmetine ve sunumuna bakar mısınız? Biz de bir çok şehrin en iyi restoranında bile şu ortamı göremezsiniz.

12.01.2022

Youtube’da takip ettiğim bir kanal vardı, genç bir çift orada yaşıyordu. Dünya’nın en kuzeyindeki küçücük bir kasabada bile çok iyi yaşam standartlarını görünce insan epey bir şey sorguluyor

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ