581 yılında, Persler Turabdin bölgesine saldırarak manastırı ve çevreyi yağmaladılar. Bu saldırıda manastırın en büyük kütüphanesi de yağmalandı ve ciddi hasar aldı. Manastırın din görevlileri, Homeros'un İlyada ve Odysseia eserleri üzerinde araştırma yaparken, harflerin altında başka harfler olduğunu fark ettiler. Yapılan araştırmalar sonucunda, silinmiş Süryanice harflerin altında Grekçe orijinal kopyaların Homeros'un İlyada ve Odysseia kitapları olduğu ortaya çıktı. Bu kopya daha sonra aynı sayfalara Süryanice olarak yeniden yazıldı. Ne yazık ki, bu kitap günümüzde kayıptır.
Romalılar 605 yılında bölgeyi tekrar kontrol altına aldılar, ancak bu hakimiyet sadece 8 yıl sürdü. 613 yılında Persler tekrar bölgeyi yağmalayarak kontrolü ele geçirdiler.
615 yılında, Daniel Uzoyo, manastırın ilk metropoliti olarak göreve başladı. Daniel Uzoyo, sadece manastırın değil aynı zamanda Turabdin bölgesinin metropoliti olarak atandı. 615 yılından 1088 yılına kadar, manastır Turabdin bölgesinin dini yönetim merkezi olarak hizmet verdi.
634 yılında, Aziz Gabriel veya diğer adıyla Mor Gabriel, manastırın metropoliti oldu. Mucizeleri ve başarılı yönetimiyle tanınan Aziz Gabriel, 15. yüzyıldan sonra manastıra Mor Gabriel Manastırı adını kazandırdı. 668 yılında vefat ettiğinde, manastırdaki Azizler Evi'ne defnedildi.
640'lı yıllarda bölge, Müslüman ordusu tarafından işgal edildi.
Mor Gabriel Manastırı, 1100 ve 1146 yıllarında Selçuklu saldırılarına maruz kaldı. 1169 yılında ise bir saldırı daha gerçekleşti ve bu saldırıda kütüphane yağmalandı. İşgalciler, 2 hafta boyunca manastırı işgal altında tuttular.
Gidip görmüştüm.Mardin'i gerçekten çok sevdim Taş Evleri,Mezopotamya manzarası,Kasımiye Medresesi umarım tekrar giderim günün birinde...
Efsane bir yer herkese tavsiye ederim. Aynı zamanda ücretsiz olarak rehberleri de var..
Mardin ve insanları bildiğimiz eski komşular gibi, kime nereye gittik ise güler yüzlü ve cömertçe karşılandık, taş evleri birer sanat eseri, evler,, insanlar bozulmadan mutlaka gidin, görün. Mutfak zaten ayrı bir harika