Dünyanın En Eski Kütüphanesi Ziyarete Açıldı

Fas‘ın Fez kentinde bulunan ve dünyanın varlığını günümüze kadar koruyabilmiş en eski kütüphanesi unvanına sahip olan al-Qarawiyyin Kütüphanesi üç yıllık yoğun restorasyon çalışmalarının ardından geçtiğimiz mayıs ayında kapılarını yeni ziyaretçilerine açtı.

İbni Haldun ve İbn Rüşd‘ün (Avrupa’da tanınan ismiyle Averroes) eğitimlerine tanıklık eden, Papa Sylvester II‘nin gezmeye gelip avlusunu adımladığı ve bu yıla kadar yalnızca araştırmacıların girebildiği eşsiz al-Qarawiyyin Kütüphanesi, ihmal edildiği uzun yılların ardından restore edilerek dünyanın dört bir tarafından gelen meraklı okurları ağırlamaya başladı.

Kütüphane, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki araştırmacıların bilgileri arasında bir köprü görevi görüyordu

Kütüphane 859 yılında, dünyanın ilk  derece veren eğitim kurumu olan al-Qarawiyyin Üniversitesi bünyesinde, zengin bir tüccarın kızı ve  sosyoekonomik açıdan güçlü bir kadın olan Fatima El-Fihriya tarafından inşa ettirilmiş. Kütüphane ilk açıldığında Müslümanlar ve gayrimüslimler arasındaki fikir alışverişlerinde merkez rol oynuyormuş. Restorasyon ekibi üyelerinden Abdullah al-Henda da kütüphanenin kültürler ve coğrafyalar arasında bir köprü oluşturduğunun altını çiziyor.

2012 yılında restorasyon çalışmaları başlamıştı

Bu kadar değerli bir kültürel mirasın ilgisizlik içerisinde çürümesine daha fazla tahammül edemeyen Fas Kültür Bakanlığı, Kuwait’s Arab Bank’dan aldığı bağışla 2012 yılında restorasyon çalışmalarını başlatmış. Çalışmalara liderlik etmek için seçilen isim ise Kanada-Fas asıllı bir mimar olan Aziza Chaouni olmuş. Böylece  al-Qarawiyyin Kütüphanesi’nin kaderi bir kez daha başarılı bir kadının ellerine teslim edilmiş. Chaouni ve ekibi, yapıdaki hasarları düzeltmenin ve mozaikleri titizlikle yenileyerek kütüphanenin orijinal güzelliğini korumanın yanı sıra mekana ufak bir kafe, avluya açık alan şemsiyeleri ve kütüphanenin içine müze ışıklandırmaları ekleyerek modern dokunuşlar yapmaktan da kaçınmamışlar.

Elbette restorasyonun asıl amacı kütüphanenin içerisinde bulunan son derece kıymetli ve hassas el yazmalarını nemden ve zamanın etkilerinden korumak.  Kütüphanenin, İbni Haldun‘un Mukaddime‘sinin orijinal bir kopyasının ve 9. yüzyıldan kalma küfi yazısıyla kaleme alınmış bir Kuran’ın da bulunduğu 4,000 yazmalık nadide koleksiyonu artık modern güvenlik sistemleriyle donatılmış, nem ve sıcaklık kontrolleri sürekli yapılan odalarda muhafaza ediliyor.

Henda, mayıs ayında kapılarını yeniden açan kütüphanenin sadece bir binadan çok daha fazlası olduğunu söylüyor.

Kayıp rıhtım

Popüler İçerikler

Okan Bayülgen Televizyonu Bıraktığını Açıkladı!
Survivor Aleyna Kalaycıoğlu Elenir Elenmez O İsmi Takipten Çıktı!
Şeriat Karşıtı Paylaşımı Nedeniyle Hakkında Dava Açılan Feyza Altun'un Cezası Belli Oldu!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
21.06.2016

iskenderiye kütüphanesi daha eski ama günümüze kadar gelememiş, yakmışlar.

21.06.2016

Fas'ın o büyüleyici sokakları, olağanüstü otantik mimarisi, mistik havası... Ahh şimdi orada olup, kitapları merakla incelemek vardı.

21.06.2016

Şu İbn Rüşd'ün kalmalı idi Ortadoğu'da, her şey daha farklı olabilirdi.Sorgulamalı diyen adam Endülüse gidiyor ve getirdiği kitaplar sayesinde biz ilerledik diyor Avrupalı, ortadoğuya 'da bilimi red eden ve uğraşmayı haram sayan, islamın bugünkü şekilci tavrının mimarı,kadınlara okumayı yasaklayan,Arapçılığı ön plana koyan,sorgulamayı ve aklı red eden Gazali kalmış.İki tane harita eklemek istiyorum.bir tanesi 13.yy a kadar olan Dünya kültür haritasını gösteriyor ve haritadaki koyu renkler kültür,bilimle uğraşı vs düştükçe koyulaşıyor ve haritanın en açık rengi mavi ile Ortadoğu.http://hizliresimyukle.org/resim.php?i=cMMt3OXK.jpg Yani 13.yy'a kadar Ortadoğu bilim,felsefe,sanat vs ile gayet ilgili. İkinci harita'da bugünkü durumu açıklıyor ve bu sefer en koyu yer Ortadoğu http://hizliresimyukle.org/resim.php?i=rSPYoNh5.jpg. Aynı coğrafya ama vizyonunun değişimi ile tamamen terse bir sürece giriyor maalesef.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ