Elbette restorasyonun asıl amacı kütüphanenin içerisinde bulunan son derece kıymetli ve hassas el yazmalarını nemden ve zamanın etkilerinden korumak. Kütüphanenin, İbni Haldun‘un Mukaddime‘sinin orijinal bir kopyasının ve 9. yüzyıldan kalma küfi yazısıyla kaleme alınmış bir Kuran’ın da bulunduğu 4,000 yazmalık nadide koleksiyonu artık modern güvenlik sistemleriyle donatılmış, nem ve sıcaklık kontrolleri sürekli yapılan odalarda muhafaza ediliyor.
Henda, mayıs ayında kapılarını yeniden açan kütüphanenin sadece bir binadan çok daha fazlası olduğunu söylüyor.
Kayıp rıhtım
iskenderiye kütüphanesi daha eski ama günümüze kadar gelememiş, yakmışlar.
Fas'ın o büyüleyici sokakları, olağanüstü otantik mimarisi, mistik havası... Ahh şimdi orada olup, kitapları merakla incelemek vardı.
Şu İbn Rüşd'ün kalmalı idi Ortadoğu'da, her şey daha farklı olabilirdi.Sorgulamalı diyen adam Endülüse gidiyor ve getirdiği kitaplar sayesinde biz ilerledik diyor Avrupalı, ortadoğuya 'da bilimi red eden ve uğraşmayı haram sayan, islamın bugünkü şekilci tavrının mimarı,kadınlara okumayı yasaklayan,Arapçılığı ön plana koyan,sorgulamayı ve aklı red eden Gazali kalmış.İki tane harita eklemek istiyorum.bir tanesi 13.yy a kadar olan Dünya kültür haritasını gösteriyor ve haritadaki koyu renkler kültür,bilimle uğraşı vs düştükçe koyulaşıyor ve haritanın en açık rengi mavi ile Ortadoğu.http://hizliresimyukle.org/resim.php?i=cMMt3OXK.jpg Yani 13.yy'a kadar Ortadoğu bilim,felsefe,sanat vs ile gayet ilgili. İkinci harita'da bugünkü durumu açıklıyor ve bu sefer en koyu yer Ortadoğu http://hizliresimyukle.org/resim.php?i=rSPYoNh5.jpg. Aynı coğrafya ama vizyonunun değişimi ile tamamen terse bir sürece giriyor maalesef.