Dünyanın En Değerli Metalini Keşfedin: Evet, Altın Değil!

Altının çarpıcı görünümüne rağmen, mücevher olarak kullanımı rodyumun en yaygın kullanım şekli değildir. Altının çok yönlülüğü, iletkenliği, dayanıklılığı ve iyi görünümü onu en pahalı metaller arasında üst sıralara taşır. Bu içerik yayınlandığı sıralar altının ons başına fiyatı 1.850 dolar civarında, ancak rodyum ile kıyaslandığında hiçbir şey değil...

Şu anda en pahalı değerli metal ve en nadir olanlardan biri olan rodyumun ons başına fiyatı (bu içerik yayınlandığı sırada) 10.300 dolar. Peki, onu bu kadar pahalı yapan nedir?

Rodyum, oksijene kolayca tepki vermediği için asil bir metaldir ve bu da onu korozyona ve oksidasyona karşı dirençli, mükemmel bir katalizör yapar.

Genel dayanıklılığı ve 1.964 derece Santigrat (3.567 derece Fahrenheit) yüksek erime noktası onu platin, paladyum, osmiyum, iridyum ve rutenyum ile birlikte platin grubu metaller arasına yerleştirir.

Rodyum, 600 derece Santigrat (1.112 derece Fahrenheit) su ve hava sıcaklıklarına dayanabilme ve çoğu aside karşı çözünmez olma yeteneği sayesinde otomobillerde, uçaklarda, elektrik kontaklarında ve yüksek sıcaklık termokupl ve direnç tellerinde oldukça çok yönlü bir şekilde kullanılır.

Dünya kabuğunda yaklaşık 0.000037 parça milyonda bulunan rodyum, platin grubu metallerin en nadir olanıdır, oysa altın 0.0013 parça milyonda bir bollukta bulunur.

Güney Afrika ve Rusya'da çoğunlukla üretilen rodyum, bakır ve nikel cevherlerini işlerken yan ürün olarak elde edilebilir ve bu cevherlerin %0.1'ine kadar rodyum içerebilir. Yılda yaklaşık 16 ton rodyum üretilir ve tahmini 3.000 ton rezervi vardır.

Rodyumun keşfi, 1803 yılında İngiliz kimyager William Hyde Wollaston tarafından Güney Amerika'dan gelen bir platin cevheri parçasından elementi çıkararak gerçekleşti. Bu buluş, Wollaston'un başka bir platin grubu metal olan paladyumu keşfetmesinden kısa bir süre sonra geldi.

Genellikle platin yatakları ile birlikte bulunan rodyum, Wollaston'un örneğinden platin ve paladyumun çıkarılmasıyla elde edildi ve ardında kalan koyu kırmızı toz hidrojen gazı ile işlenerek değerli metal Rodyum ortaya çıkarıldı.

Katı metal parlak, yansıtıcı gümüş-beyaz bir renge sahipken, rodyum adını Yunanca "rhodon" yani gül anlamından alır. Adı, metalin tuzlarının kırmızı rengine atıfta bulunur.

Nadirliğine ve güzelliğine rağmen, 2019 istatistiklerine göre rodyum talebinin yaklaşık %90'ı, Dünya'nın en nadir değerli metallerinden biri için oldukça sıradan bir kullanım olan katalitik konvertörlerin üretiminde otomobil katalizör sektöründen gelmektedir.

Bu içerikleri de okursan sana bir şeyler katabilirler 👇

100 Gramı Sizi Zengin Eder! Dünyanın En Pahalı 11 Elementi
Dünyaya Yön Vermiş Bilim İnsanları Hakkında Bilmediğiniz Beyin Açıcı 21 Garip Gerçek
Fizik Yasaları Neyi Hazır Buldu da Evreni Oluşturdu?

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!